ezan talimatı | " /> ezan talimatı | "/>

En Sıcak Konular

İsmet Paşa'nın ezan talimatı

6 Şubat 2009 15:09 tsi
İsmet Paşa'nın ezan
talimatı İsmet Paşa vefatından önce bugün Çankaya Merkez Cami adıyla anılan Farabi Sokaktaki Camiyi yaptırdığını acaba kim biliyor?

Hürriyet Baş yazarı Oktay Ekşi’nin “Laikliğe İhanet “ başlıklı yazısında “İsmet paşa Bile kurtaramaz”  diye Baykal’ı suçladığını okuyunca; Türkiye’de, “göbeğini kaşıyan adam”, “bidon kafalı” diye suçlanan halkın, seçmenin değiştiğini; lakin bu aydın, entelijans tafifesinin hiç değişmeye niyetinin olmadığını bir kez daha gördüm.
 
Hem değişmiyorlar, hem de ortaya koydukları kanıtlarla halkı yanıltıyorlar.
Şimdiye kadar olduğu gibi, ama “göbeğini kaşıyan adamın oğlu gazeteci oldu, yazar oldu” artık onların tarih diye, hatıra diye naklettikleri ve sadece işlerine gelen kısmıyla kamuoyunu manipüle ettikleri dönem bitti.
 
Oktay Bey, bana “ekşimesin” ama oğlu Özgür Ekşi kadar modern hayata, felsefeye, yaşadığı yüzyıla entegre olamıyorsa, ona söylenecek tek söz, “artık köşenden veda et, uzlete çekil” demektir.
 
Ne buyuruyor Oktay Bey: “CHP Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Sefa Sirmen’in her mahallede Kur’an-ı Kerim kursu açılması projesine Baykal destek veriyor, Sayın Baykal nasıl böyle bir projeye destek verir? Onu İsmet Paşa bile kurtaramaz artık…” suçlaması yapıyor.
 
Olayın siyasi polemiklerine girmek benim işim değil. Ama İsmet Paşa’nın “affetmemesi” gibi bir söylemin bu güncel yazıya malzeme yapılmasına elbette bir cevabımız olacak.
 
Oktay Bey, benden yaşlısınız, size saygısızlık yapacak değilim, meslekte de kıdemli olduğunuz için ustamız sayılırsınız. Lakin o bahsettiğiniz İsmet Paşa’yı bu tür yazı ve haberlerle “katıksız bir din düşmanı” gibi göstermeye çalışmanız sanırım başta İsmet paşa ve ailesi tarafından “hazmedilir” bir açıklama değildir.
 
Şimdi kamuoyuyla ilk defa paylaşacağım çok önemli bir tarihi hatıraya Oktay Ekşi’nin ne cevap vereceğini kesinlikle merak ediyorum. Sadece Ekşi değil, bugün “Çankaya’da Ezan Sesi istiyorlar” diye siyasi eleştiriler yapan CHP’liler de bu hatırayı iyi okusun. Zira bu sözün asıl sahibinin CHP’nin yıllarca BİR numaralı ismi olan şahsa ait olduğunu görecekler.
 
Bu hatıra, belki İsmet Paşa’yı yeniden sorgulamayı da beraberinde getirecektir.
 
Hatıranın sahibi Avukat Yusuf Ziya Yıldız. Olgun yaşı ve ilginç sözleriyle tanınan, sözü dinlenen bir isim. Ona Oktay Bey’in yazısından bahsedince, güldü ve bak dedi.
 
İsmet Paşa vefatından önce bugün Çankaya Merkez Cami adıyla anılan Farabi Sokaktaki Camiyi yaptırdığını acaba kim biliyor?
 
“Tabi ki kamuoyunun haberi yok…” dedim.
 
O zaman dinle ve bunları yaz diyerek anlattı: 
 
Bir gün Üniversitede dersimize giren ve bugünde kamuoyunun yakından tanıdığı bir isim olan (İsmi bende saklıdır) Hocamız derse geldi ve büyük şaşkınlık yaşadığı bir olay anlattı.
 
Hocamız, Çankaya’da, Pembe Köşk’ün hemen üst tarafında oturuyor. Tabi namazla falan da ilgisi pek yok. Yatsı ve sabah namazlarında Farabi Sokaktaki bu camiden (Şimdiki adı Çankaya Merkez Cami) yükselen ezan sesinden müthiş rahatsızlık duyuyor.
 
Bir gün artık canına tak demiş, gidip camide hocayı bekliyor, namaz sonunda Cami İmamına yanaşıp diyor ki;
 
- “Hocam, ben yukarıda oturuyorum. Şu mikrofonun sesini lütfen kısın, çok yüksek sesle Ezan okuyorsunuz, uyuyamıyoruz”
 
Hoca, bizimkinin maruzatını dinledikten sonra cevap veriyor:
 
- Kusura bakmayın, ama bu isteğinizi yerine getiremem.
 
Bizim Hoca iyice kızıyor. Ama Cami İmamı nedenini de anlatıyor.
 
“İsmet Paşamızın talimatıdır. Ezan yüksek sesle okunacak, Çankaya Ezan duyacak dedi. Biz de bu talimat gereği mikrofonların sesini iyice açtık” diyor.
 
Bizim Hoca şaşkınlıktan ne diyeceğini şaşırıyor. Ama Cami Hocasına da inanmıyor. Soluğu gidip Ankara Belediye Reisinin yanında alıyor. Reise de aynı şikayette bulununca, Reis Beyefendi;
 
“Hocam, Cami İmamı doğru söylüyor. İsmet paşanın talimatıdır. Ama siz ısrar ediyorsunuz, isterseniz durumu bir de Diyanet işleri Başkanlığından sorun” diyor.
 
Bizim hoca iyice sinirleniyor, bir hışımla doğru Diyanet İşleri Riyasetine gidiyor. Oradaki yetkiliye durumu anlatıyor. Ancak nafile. Diyanet yetkilisi ona;
 
^”Sayın Hocam, şikayetinizi anlıyorum ama Cami İmamı doğru söylemiş. İsmet Paşamızın bizatihi emri var bize. Bu camide Ankara’nın en güzel sesli İmamı ve müezzini görev yapacak, Çankaya Ezan sesi duyacak, dedi. Bizde o talimatı yerine getiriyoruz” der.
 
 
***
 
Bizim Hoca sinir küpü vaziyette okula gelir, yaşadığı büyük şaşkınlığı biz öğrencilerine aktarırken hiç unutmuyorum aynen şunu söyledi; “Kim ilerici, kim gerici anlayamadık”…
 
***
 
Oktay Ekşi Bey kaydı ve belgeyi sever, bende severim. Bu hatıra kaydını nakleden Avukat Yusuf Ziya Yıldız beyefendi işte üniversitedeki o hocanın talebelerindendir. Derste dinlediği bu hatırayı şimdi bizimle paylaştı, yakında da kitaplaştırarak kamuoyuyla paylaşacak.
 
Demek ki neymiş, İsmet Paşa yaşasa Dindar kitleyle barışan Baykal’ı alnından öpermiş.

Ferhan Bayhan /Haber 7



Bu haber 687 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,030 µs