iyibilgi Ankara " /> iyibilgi Ankara "/>

En Sıcak Konular

Veeee, PERDE!

6 Şubat 2009 12:12 tsi
Veeee, PERDE! Tabii 'demirden'! Yeni askeri ittifak Batı'yı sarsıyor... iyibilgi Ankara

Gazeteler, “Sovyet ruhu diriliyor” ve “Rus işi NATO” başlıkları ile duyurdular ama, işin gerçeği şu ki, bu bir “demir perde”!

Aslında bu son bir haftada gelen Rusya eksenli küresel adımların sadece son haberi. Daha büyük olduğu için basında geniş yer buldu ama, bundan önce örneğin, Kırgızistan’ın ülkesindeki ABD üssünü “atarak” Kremlin’le anlaşması veya Rus donanmasının dünyanın çeşitli noktalarında yine üsler kuracağı haberleri de minik ölçekli olarak kulaklara gelmişti.

Bugün ise Rusya, Kafkaslar ve Orta Asya’daki eski konumuna geri dönmek için düğmeye bastı. Beyaz Rusya, Kazakistan, Ermenistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Türkmenistan bir araya getirerek bir askeri ittifak kurma kararı aldı. Daha doğrusu hep birlikte alındı.

Bu “ittifak” adı-şimdilik-Müşterek Güvenlik Anlaşması. Ama Moskova’da biraraya gelen bu ülkelerin askeri ittifak kurması, doğal olarak önce NATO benzerliği ve NATO’ya karşı anlamlandırılabilir.

Kaldı ki anlaşma adı geçen ülkelere dışarıdan gelecek bir tehdit olursa, tüm ittifaka yapılmış sayılacağı maddesini barındırıyor. Bu bile kendi başına Batı’yı huylandırmaya yeterli.

İşin ilginç noktalarından birisi de, küresel kriz yaşanırken, ve bundan Rusya’nın ziyadesiyle etkilendiği dillendirilirken ortaya çıkması. Putin’in ağzından çıktığı gibi bir tür Rus Marshall Planı, şimdi kendini askeri ittifakla da ifade ediyor.

Yani üye ülkelere ağırlığı Rusya’dan olmak üzere büyük miktarda para da aktarılacak. Kırgızistan ve Ermenistan ise bu pastadan şimdiden ve büyük pay alacaklar.

Sonuç olarak bu açılım, Rusya’nın  ABD ile askeri ve siyasi güç dengelerini değiştirecek bir adımı olarak görülecek.

Rus başkentinde gerçekleşen toplantının ismi, “Avrasya Ekonomik Topluluğu” olsa da, ortaya çıkan askeri bir birlik.

Ermenistan, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Tacikistan, askeri güçlerini bir orduda birleştirecek, Rusya'da tek komutanlık altında üslenecek.

Yine de bu birlik NATO’ya karşı olarak değerlendirilebilir mi? Bu soru kendi içinde hiçlik taşıyor. Çünkü Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, "oluşturulan yeni askeri ittifakın, ileride NATO ile karşılaştırılabilecek bir güce kavuşacağını" zaten dile getirdi.

Ve yine denebilir ki, ABD’nin yeni Başkanı Obama’nın önünde artık başka ve hallice bir sorun daha bulunuyor. Oysa Washington daha bir iki haftadır, iki ülkenin nükleer varlıklarını azaltma girişimlerinde bulunuyordu.

Bu yeni gelişmenin zamanlaması da önemli. Çünkü bugün Almanya’da 45. güvenlik konferansı başlayacak. Sanırız bu yeni durum, konferansın gündemini de etkileyecek!

Münih Güvenlik Konferansı’na dünya ülkelerinden 300 temsilci katılacak ve burada ilk kez yeni ABD yönetimi Başkan Yardımcısı Biden’in ağzından yeni güvenlik algısını duyacak.

Peki tüm bunların Türkiye’ye etkisi ne? Sanırız NATO’nun yeni oluşuma tazelenmiş bir yanıt olarak yeniden doğup doğmayacağı bu sorunun yanıtında etkili olacak!

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,088 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,533 µs