sus şantajı! | " /> sus şantajı! | "/>

En Sıcak Konular

ABD'den İngiliz hükümetine sus şantajı!

6 Şubat 2009 11:16 tsi
ABD'den İngiliz hükümetine sus şantajı! İngiliz hükümetinin, Guantanamo’daki bir mahkumla ilgili işkence delillerini, CIA’nın şantajı nedeniyle hasıraltı ettiği ortaya çıktı. Geçmişte Suudi tehdidiyle bir soruştumayı engelleyen hükümete tepki yağıyor.

Skandal, İngiltere’de oturum hakkına sahip olan Binyam Muhammed’in işkenceye uğradığına dair delilleri değerlendiren yargıçlarının açıklamasıyla ortaya çıktı. Lordlar Kamarası yargıcı Lord Thomas ve yüksek mahkeme yargıcı Lloyd Jones, delillerin açıklanması halinde ABD’nin İngiltere ile istihbarat paylaşmına son vereceği tehdidinde bulunduğunu, MI5’ın da delillerin gizli kalması gerektiğine hükmettiğini belirterek, ‘Bize İngiliz halkının güvenliğinin bütünüyle risk altına gireceğini söylendi’ dedi. Yargıçlar, ‘bu hükmü vermek zorunda kaldıkları için üzüntü duyduklarını’ vurgularken, ‘Ancak Dışişleri Bakanı Miliband’ın ortaya attığı bu önemli iddianın ardından başka alternatifimiz yoktu’ ifadesini kullandı Yargıçlar, ABD Başkanı Barack Obama yönetimini durumu yeniden ele almaya davet ederek, iddiaların İngiliz makamları tarafından kapsamlı şekilde soruşturulmasını istedi.

BAKAN DA İTİRAF ETTİ

Gelen tepkiler üzerine bir açıklama yapan Miliband, gizli belgelerin ABD’nin muhalefetine karşın açıklanmasının, İngiltere’nin güvenliği ve ikili ilişkiler üzerinde ‘gerçek ve önemli bir hasara’ yol açacağını savundu. İngiliz hükümeti daha önce de dev silah anlaşması kapsamında Suudi kraliyet ailesinin karıştığı bir rüşvet soruşturmasını, Riyad’ın tehditleri sonucu engellemişti. Karara tepki gösteren milletvekilleri, ‘Hukuk sistemimizi çarpıtma girişimlerini veya açıkça işbirliği yapmama tehditlerini Suudi Arabistan gibi rejimlerden görmeyi bekleriz, ama Amerika’nın bu taktiklere başvurması insanı afallatıyor’ dedi.

Yaptığı açıklamayla skandalı ortaya çıkaran Lordlar Kamarası yargıcı Lord Thomas, işkence kanıtlarının tehditle hasıraltı edilmesine sert tepki gösterdi.

Üç ülkede işkence

Etiyopya asıllı tutuklu Binyam Muhammed’in, CIA tarafından Afganistan, Fas ve Guantanamo’da sorgulanarak işkence gördüğü belirtiliyor.

Star



Bu haber 680 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,539 µs