En Sıcak Konular

'İşten atma' tasarısı mecliste

5 Şubat 2009 20:31 tsi
Hükümetin kriz döneminde işten atılmaların önüne geçmek için üzerinde çalıştığı ‘işten atma yasa tasarısı’ TBMM'ye gönderildi.

Hükümetin kriz döneminde işten atılmaların önüne geçmek için üzerinde çalıştığı ‘işten atma yasa tasarası’ tamamlandı.
 
Sosyal taraflarla birlikte hazırlanan 11 maddelik yasa tasarısında kısa çalışma ödeneğinin yanı sıra çalışan üniversite öğrencileri için de ‘müjde’ var…

Ayrıca 31 Aralık 2008’de süresi dolan 5084 sayılı Teşvik Yasası’nın yürürlüğü 31 Aralık 2009’a kadar uzatılıyor. Ahıska Türkleri’nin çifte vatandaş olma başvurusunun 3 ayda sonuçlandırılması da hükme bağlanıyor.

Tasarı ile kısa çalışma ödeneği süresi 3 aydan 6 aya çıkarılırken; maaş miktarı da yüzde 50 oranında artırılıyor. Buna göre kısa çalışma ödeneği alt limiti 266 liradan 400 liraya; üst limit de 400 liradan 800 liraya çıkıyor.

İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı ile ayrıca kısa çalışma ödeneğinin 6 ay olarak belirlenen süresi işverenin talebiyle ‘uygun bulunması’ halinde uzatılabileceğine hükmediyor.

MÜJDE

2547 Sayılı YÖK Kanunu’nun 46. maddesinde yapılacak değişiklik çalışan öğrencilere müjde veriyor. Kısmi istihdam kapsamında çalışan öğrencilerin ‘tüm sigorta kapsamına’ tabi tutulmayarak sadece ‘iş kazası ve meslek hastalığı sigortası’ hükümlerinin uygulanması hükme bağlanıyor. Sözkonusu düzenleme meslek lisesi öğrencileri için de düzenleniyor.

TEŞVİK UZUYOR

Bir yanda yeni teşvik yasası üzerinde çalışan hükümet, bugün TBMM’ye gönderilen 11 maddelik yasa tasarısı ile 31 Aralık 2008’de süresi dolan 5084 sayılı teşvik yasasının süresini uzatıyor. 1 yıllık bu uzatma 49 ilde yatırım yapan sanayicilere hem istihdam desteği hem de elektrik indirimi sağlıyor. Oysa yeni teşvik yasası elektrik indiriminin kaldırılmasını öngörüyor.

Tasarı ayrıca işverenlerin çalışanların işe giriş ve işten çıkış bildirimlerini Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapmalarını da yeterli hale getirerek; işvereni çok sayıda kuruma bildirimde bulunma yükümlülüğünden kurtarıyor. 

CEZA GELİYOR

 Tasarı işten çıkış bildirgelerini zamanında ve usulüne uygun olarak bildirmeyen işverene de ‘her bir çalışan’ için asgari ücret oranında idari para cezası kesilmesini öngörüyor. Ayrıca işverenin ‘işyeri’ bildirimini sadece Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapmasını yeterli hale getiriyor.

MÜFETTİŞ SAYISI ARTIYOR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının mevcut müfettiş kadrosunun az sayıda olması nedeniyle denetim hizmetini layıkıyla yerine getirilemediğinden müfettiş sayısının artırılması öngörülüyor. Bunun için 6 ay içinde diğer bakanlıklar ilgili ve bağlı kuruluşlardan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına naklen denetim elemanı atanmasının önü açılıyor.

Ahıska Türkleri de var!
Türkiye’de iskan edilecek veya halen bulundukları yeni devletlerde kalacak Ahıska Türklerine çifti vatandaşlık hakkı verilinceye kadar, ikamet tezkeresi bulunanlarda, çalışma izni aranmaması da düzenleniyor. Ayrıca 3835 sayılı Kanun kapsamında olup 1/6/2008 tarihinden önce   ikamet tezkeresi düzenlenenlerden; bu Kanunun yürürlüğünden itibaren 3 ay içinde çifte vatandaşlık müracaatında bulunanların başvurularının kabul edilerek,  milli güvenlik ve devletin dış politikası bakımından sakınca görülmeyenlerin çifte vatandaşlık taleplerinin, talep tarihinden itibaren 3 ay içinde sonuçlandırılacağını hükme bağlıyor.

İŞSİZE MÜJDE YOK

Üçlü Danışma Kurulu teknik toplantısında üzerinde anlaşılan bir konunun hükümetçe kabul görmediği anlaşılıyor. Sosyal taraflar kısa çalışma ödeneğindeki artış ve süre uzatımının işsizlik sigortası fonundan yararlananlar için de yapılmasını istemişlerdi. Tasarıda buna ilişkin bir düzenleme olmaması dikkat çekiyor. Ancak konunun bugün Başbakan Erdoğan başkanlığında yapılan Ekonomik ve sosyal Konsey’de yeniden gündeme gelmesi bekleniyor.

hurriyet



Bu haber 657 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,148 µs