niçin imzaladık? | " /> niçin imzaladık? | "/>

En Sıcak Konular

Kyoto Protokolünü niçin imzaladık?

5 Şubat 2009 20:05 tsi
Kyoto Protokolünü niçin imzaladık? Türkiye Kyoto Protokolunu imzalamaya karar vererek tarihi bir adım attı. Türkiye'nin Kyoto Protokolünü imzalama gerekçeleri ne? Ve Türkiye'nin çevre konusunda gurur veren bir birinciliği var...

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye'nin küresel iklim değişikliğiyle mücadeleyi, başkaları istediği için değil, Türkiye için ve vatandaşların daha iyi çevre koşullarında yaşaması için yaptığını söyledi.

TBMM Genel Kurulunda, Türkiye'nin Kyoto Protokolüne Katılmasının Uygun Bulunduğuna Dair Yasa Tasarısının kabul edilmesinin ardından yaptığı teşekkür konuşmasında, yenilenebilir enerji konusunda adım attıklarını, 1500'den fazla hidroelektrik santralı (HES) yapımına başlandığını, bunlardan bir kısmının yapımının devam ettiğini, bir kaçının ise hizmete açıldığını kaydederek, halen yıllık 47 milyar kilovat saat olan potansiyelin 130 milyar kilovat saate çıkarılmasının hedeflendiğini anlattı.

Rüzgar, güneş ve hidrojen enerjisi alanında da adımlar atıldığını hatırlatan Eroğlu, Enerji Verimliliği Kanununun ardından önemli miktarda enerji tasarrufu yapıldığını, bakanlığındaki bütün ampulleri tasarruflu ampullerle değiştirdiklerini ifade etti.

Eroğlu, "Benim şahsi kanaatim, Kyoto'ya taraf olmaktan ziyade, 2013 yılından itibaren hepimizin bu konuda hazırlıklı olması gerekiyor. Bu konuda da herkesin çaba göstermesi gerekiyor. Çünkü, bu ülkeye hepimizin birlikte sahip çıkmamız gerekiyor" dedi.

Eroğlu, 2012 yılı sonuna kadar 2 milyon 300 bin hektarlık alanda ağaçlandırma, erozyon kontrolü, orman rehabilitasyonu yapılacağına dikkati çekerek, 420 bin olan 2008 yılı hedefinin aşıldığını ve 463 bin hektara ulaşıldığını bildirdi. Eroğlu, Türkiye'nin, erozyonla mücadele konusunda OECD verilerine göre, dünya birincisi olduğunu söyledi.

Tasarının maddeleri üzerinde konuşan MHP Isparta Milletvekili Nevzat Korkmaz, "Türkiye, Kyoto protokolünü imzalamakta acele mi davrandı?" diye sorarak, Hükümet yetkililerinin konuyla ilgili çelişkili açıklamalar yaptığını ve "kafasının karışık olduğunu" ileri sürdü. Korkmaz, protokole taraf olunmasının, "konunun AB müzakerelerinde Türkiye'nin önüne konulan bir dayatma olduğunu akla getirdiğini" ifade ederek, MHP olarak protokolün imzalanmasına karşı çıkmadıklarını söyledi.

Bakanlığın kendi internet sitesinde, sera gazı artışıyla övündüğünü ileri süren Korkmaz, "Bunun ne kadarını dağıttığınız kalitesiz kömürlerin yaptığını açıklayın da seçim kaygısıyla hangi ilkeleri çiğnediğinizi dünya bilsin" dedi.

CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl de Türkiye'de sera gazı salınımının tehlikeli düzeye geldiğini ifade ederek, AK Parti'nin, turizm teşvik, 2B ve TCK'da yapılan değişiklikle çevreyi kasten kirletenlere ceza verilmesini erteleyerek gerçek çevrecilik anlayışını ortaya koyduğunu söyledi.



Bu haber 544 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,185 µs