En Sıcak Konular

CHP'nin son 'açılımı' yanlış anlaşılmış!

5 Şubat 2009 18:14 tsi
Sefa Sirmen: "Proje, her mahalleye Kur'an kursu' değil, Kur'an kursu da verilebilecek 'Her mahalleye mahalle evi' projesidir.."

CHP Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan adayı Sefa Sirmen, ''CHP'nin Kur'an kursu açılımı''yla ilgili ''İnandığım için bu projeyi gündeme getirdim ama projenin takdimi biraz farklı oldu, bu proje 'Her mahalleye Kur'an kursu' değil, Kur'an kursu da verilebilecek 'Her mahalleye mahalle evi' projesidir'' dedi.

Sirmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projenin CHP Genel Başkanı Deniz Baykal tarafından desteklenmesinin memnuniyet verici olduğunu belirtti. Projeye tepkilerin, projenin yanlış yorumlanmasından kaynaklandığını söyleyen Sirmen, projenin, içinde muhtarlıkların da bulunacağı çok amaçlı ''Mahalle Evi'' projesi olduğunu dile getirdi. Sirmen, şunları söyledi:

''İnandığım için bu projeyi gündeme getirdim ama projenin takdimi biraz farklı oldu. Bu proje 'her mahalleye Kur'an kursu' değil, Kur'an kursu da verilebilecek 'her mahalleye mahalle evi' projesidir. Mahalle Evi'nde emeklilerimiz orada gazete, dergi, kitap okuyup, sohbet ederek vakit geçirebilecek. Öğrencilerimiz okul çıkışlarında etüt yapabilecek, ders çalışabilecek. Hazırlık kursları, dil kursları, bilgisayar kursları verilebilecek çok amaçlı bir mahalle evi olacak. Bunun içinde de yaz tatillerinde Kur'an öğrenmek isteyenlere, anlamını bilmek isteyenlere müftülüklerle işbirliği yapılarak, onların tayin edeceği eğitmenlerce Kuran da öğretilebilecek.''

-KUR'AN KURSLARININ DURUMU-

Kur'an kursu konusunda büyük sıkıntılar yaşandığını, suistimaller olabildiğini öne süren Sirmen, yatılı okullar adı altında açılan Kur'an kurslarının farklı amaçlara hizmet edebildiğini savundu. Söz konusu Kur'an kurslarında çocukların can güvenliği bulunmadığını da iddia eden Sirmen, geçen yıl Konya'da yatılı Kur'an kursunun çökmesi sonucu 16 çocuğun yaşamını yitirdiğini anımsattı.

Sirmen, şöyle devam etti:
''Mahalle diplerinde, bodrum katlarda buna benzer pek çok faaliyet var ama maalesef göz ardı ediliyor, görmezlikten geliniyor. Bunları denetim altına almak, daha sağlıklı koşullarda hizmet verilmesini sağlamak belediyelerin görevidir. Biz olaya böyle baktığımız için bu projeyi seçim bildirgemize aldık. Şinasi Öktem ile birlikte bir canlı yayına katıldım. O da önce tepki göstermiş. Ben konuyu açıkladıktan, projeyi anlattıktan sonra 'bize böyle takdim edilmedi' dedi ve destek verdi. Mahalle evinde verilecek pek çok kursun içinde bir tanesi de Kur'an kursu olacak, konu bundan ibaret.''

"BU BİR AÇILIM DEĞİLDİR, BİR ANLAMDA GÖREVDİR"

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, Kur'an kursunun, bir açılım değil, görev olduğunu ifade ederken, CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, din eğitiminin, Diyanet İşleri Başkanlığının yetkisinde bulunduğunu söyledi. Anadol ve Okay, yeni seçilen Parlamento Muhabirleri Derneği Yönetim Kurulu üyelerini ziyaret etti. Göksel Bozkurt başkanlığındaki yeni yönetime başarılar dileyen Anadol, parlamento muhabirlerinin, parlamentonun ayrılmaz parçası olduğunu vurguladı.

Grup Başkanvekilleri, ziyarette, gazetecilerin gündemdeki konulara ilişkin sorularını da yanıtladı. CHP'nin Kocaeli Belediye Başkan adayı Sefa Sirmen'in, Kur'an kursuyla ilgili açıklamalarına ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine Anadol, Türkiye'de eğitimin birliği ilkesinin, din eğitiminde daha fazla geçerli olduğunu belirtti.

Kaçak Kur'an kurslarına, devletin denetimi dışındaki kaçak eğitime karşı çıktıklarını ifade eden Anadol, ''Kaçak, illegal olduğu için zaman zaman hem tarikatların egemenliğine giriyor, hem de Konya'da olduğu gibi tüp patlamasıyla çocuklarımız can veriyor. Dramatik olaylara tanık oluyoruz'' dedi. Yargı kararlarının bulunduğuna işaret eden Anadol, din eğitiminin tek olduğunu, bu eğitimi de Diyanet İşleri Başkanlığının verdiğini anımsattı.

Anadol, Sirmen'in dün, ''Bir mahallede gençler toplanıp, 'imkanımız yok, paramız az, İngilizce kursu için yardım istiyoruz' derse, yer tahsis ederim, aynı şekilde 'anlamıyla beraber Kur'an öğrenmek istiyoruz' derlerse de yer tahsis eder, Diyanet'e başvururum. Belediye olarak, din eğitimi yaptırma görevim ve yetkim yok. Bu yetki Diyanetindir. Yapacağım, o mahallede yer tahsis edip, imkan tanımaktır'' şeklinde açıklamalarda bulunduğunu söyledi. Anadol, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın söylediğinin de bu olduğunu dile getirdi.

AK Parti'nin ise böyle yapmadığını belirten Anadol, Pendik Belediyesinin, bir profesöre evlilik, medeni hukuk, sosyal ilişkilerle ilgili kılavuz yazdırıp bastırdığını belirtti. Anadol, burada, 9 yaşındaki kızların evlenebileceği, kadınların dövülebileceği, eşin hasta olması halinde 2.,3. evliliğin nasıl yapılacağının yer aldığını ifade etti. Anadol, ''Merkezi bir din eğitimi söz konusudur o da ancak Diyanetin yetkisinde olur'' dedi.

-''MEKAN TAHSİS EDEBİLİR''-

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay da bu konudaki anayasa düzenlemesi, Anayasa Mahkemesi ve Danıştay kararlarına dikkati çekti. Okay, yasaya göre, belediyelerin Kur'an kursu veremeyeceğini ancak bu eğitimi almak isteyenlere, mekan tahsis etmeye izin verdiğini anımsattı.

Kur'an kursunu sadece Diyanet İşleri Başkanlığının verebildiğini ifade eden Okay, ''Maalesef Türkiye'de tarikatlar, cemaatler, farklı yapılaşmalar, kaçak Kur'an kursu açıyorlar, tarikat inançları doğrultusunda eğitim veriyorlar. Mesele, bu çarpık yapılaşmayı ortadan kaldırmaktır. Düzgün, doğru mekanda din eğitimi almak istiyorlarsa, din eğitimi verecek sorumlu kurumlar tarafından bunun alt yapısında, mekan tahsisidir. Bu bir açılım değildir, bir anlamda görevdir. Medya açılım olarak değerlendirdi. Böyle bir şey olursa, mekan tahsis ederim diyor.'' diye konuştu.

-''SORUYU ŞIK BULMADIM''-

CHP'ye katılan çarşaflı üyelerin, dün rozetlerini çıkardığını anımsatarak, ''CHP çarşafa dolandı'' şeklinde yorumlar yapıldığını belirten gazeteciye Anadol, ''Bu soruyu kibar, şık bulmadım. Başbakan gibi davranmak istemiyorum ama çarşafa dolanmak, siyasal olarak ve gazeteci sözlüğünde pek şık deyim değil'' karşılığını verdi.

''CHP'nin çarşaf açılımı diye bir açılımı hiçbir zaman olmadı'' diyen Anadol, Baykal'ın ve CHP sözcülerinin, böyle bir açılımdan bahsetmediğini, başkalarının bu açılımı yakıştırdığını ifade etti. Anadol, 4 bin kişinin partiye katıldığını, 4 kadının ise çarşaflı olduğunu anımsatarak, ''Bu rozeti takmıyorum'' demenin, kadına saygısızlık olacağını söyledi.

Anadol, çarşafın, siyasal değil, geri kalmışlığın simgesi olduğunu belirterek, ''Türkiye'de kadınların çarşaf tercihi yüzde 2-2,5'u geçmez. 30 yıl önce Erzurum'dan gelip, halen Taksim Meydanı'nı görmemiş İstanbullular var varoşlarda. Varoşlarda herkesin 1 oyu olduğuna göre, siyasal ağırlığı olan yerler. CHP, baştan varoşlardan oy alamayacağım diye politika izlemeye karar verirse, yanlışı o zaman yapar. CHP'ye gelmek isteyen gelir, gitmek isteyen gider. Bütün partiler için aynı şey geçerli. Kişilerin özgür iradesine bağlı bir olay, siyasal tercih meselesi. Bizim böyle bir açılım politikamız da olmadı'' diye konuştu.

aa



Bu haber 817 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,833 µs