En Sıcak Konular

İran ilk yerli uydusunu böyle fırlattı

5 Şubat 2009 12:21 tsi
İran'ın, İslam Devrimi'nin 30. yılında ilk yerli haberleşme uydusunu başarıyla fırlattığı bildirildi. Ahmedinejad uyduyu 12 İmam'ın koruması altında ürettiklerini söyledi.

Devlet televizyonunun haberine göre, İranlı bilim adamı ve mühendislerin imzasını taşıyan "Ümit" adlı haberleşme uydusu, "Sefir-2" adlı uydu taşıyıcısıyla fırlatıldı.

Yörüngeye yerleştiği açıklanan uydunun 24 saatte 15 kez dünyanın etrafında döneceği ve her turda yerden iki kez kontrol edilip yönlendirileceği kaydedildi.

İran Havacılık ve Uzay Ajansı tarafından yüksek teknoloji ürünüyle yapılan hafif türdeki uydunun 27 kilo gram olduğu belirtildi.
Haberleşme uydusunun, 2 frekans bandı ve 8 antenle yeryüzüne bilgi göndereceği ve yeryüzünden bilgi toplayacağı açıklandı.

"Sefir" adlı ilk yerli uydu taşıyıcısını 17 Ağustos 2008'de başarıyla fırlatan İran, 2020'ye kadar ilk astronotunu uzaya göndereceğini açıklamıştı.

AHMEDİNEJAD: "UYDU VE FÜZEYİ 12 İMAMIN KORUMASI ALTINDA ÜRETTİK"

İran devlet televizyonu gece yarısı gerçekleşen fırlatmanın görüntülerini “Yaptırımlar altındaki İranlı biliminsanlarının bir diğer başarısı” diye sunarken, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad “Sevgili İranlılar, evlatlarınız ilk yerli uyduyu yörüngeye yerleştirdi. Böylece İran uzayda resmi varlık edindi” dedi. Uydunun dünyaya barış ve kardeşlik mesajı taşıdığını söyleyen Ahmedinecad, uzay programının askeri amaçlı olduğu iddiasına karşı çıktı: “Dünya bu eski kafalı konuşmaları reddediyor. Dünyaya hükmeden güçlerin şeytani bakış açısından farklı olarak biz bilime ilahi açıdan bakıyoruz. Uydu ve füzeyi 12. imamın koruması altında ürettik.”

İRAN DIŞİŞLERİ BAKANI MUTTEKİ: "İRAN'IN UYDUSU BARIŞ AMAÇLI"

 



İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, İran'ın ilk yerli haberleşme uydusunun "barış amaçlı" olduğunu ve bu uyduyla özellikle çevreyle ilgili verilerin toplanmasının amaçlandığını bildirdi.
 
Afrika Birliği zirvesi dolayısıyla Addis Ababa'da bulunan Muttaki, uydunun çevreyle ilgili veriler ve diğer gerekli bilgilerin elde edilmesine olanak vereceğini belirterek, "İran'ın teknolojik kapasitesi ülkenin ihtiyaçlarına cevap vermeye yöneliktir. İran'ın uydu faaliyetleri sadece barış amaçlıdır, askeri kapasitemiz de savunma maksatlıdır" dedi.

 



Bu haber 626 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,853 µs