O laf bizeymiş! | " /> " /> O laf bizeymiş! | "/> "/>

En Sıcak Konular

O laf bizeymiş!

5 Şubat 2009 12:04 tsi
O laf bizeymiş! İyibilgi dün, ‘O laf bize mi’ diye sormuştu. Aynı soruyu Abdullah Gül, Kral Abdullah’a sordu! Ve bakın ne yanıt aldı?.. İyibilgi’nin bugünkü sorusu da şu; ‘Niye Suud Kralı’na soruldu’?

Arap Birliği toplantısında bir araya gelen Arap ülkeleri Dışişleri Bakanları toplantısından, “Arap olmayan ülkeler bölge sorunlarına (İsrail-Filistin) karışmasınlar” mealinde çıkan resmi açıklamadan sonra, iyibilgi dün “O laf bize mi” diye sormuştu.

Aynı anlarda Suudi Arabistan ziyaretinde bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ayın soruyu Suudi Krali Abdullah’a sordu. Tabii gazeteci dili ile değil, diplomatik dilde.

Cumhurbaşkanı Riyad’da bir sohbet toplantısında şunları söyledi; “Sayın Kral’a, ‘Türkiye için bazı bölge ülkelerinin. Arap ülkelerinin işine ne karışıyor’ şeklinde düşünebileceğini hatırlattım”.

İşte bu cümle, dün iyibilgi’nin “O laf bize mi” sorusunun diplomatik dile tercümesi. Peki Kral Abdullah bu soruya ne karşılık verdi?

Yine Cumhurbaşkanı Gül anlatıyor; “Sayın Abdullah Türkiye’nin bölgede etkin rol oynama çabasını olumlu karşıladıklarını belirtti. Türkiye’nin önemli bir Müslüman ülke olduğuna vurgu yaptı."

Doğal olarak bu yanıt da diplomatik. Türkçe’ye çevrilmesi gerekiyor. Ama çok açık ve “yok öyle birşey” manasına geldiğini söylemek zor. Belki, Türkiye de Müslüman bir ülke, tabii meseleler onu da ilgilendirir” anlamı çıkarılabilir ama Arap Birliği’nin açıklaması “Arap olmayan ülkeler”di, “Müslüman olmayan ülkeler” değil.

Nihayetinde Türkiye’nin Arap Birliği’nin açıklamasından pek hoşnut olmadığı anlaşılıyor.

Neden Suudlar'a soruldu?

Peki ama Cumhurbaşkanı o soruyu neden Suudi Kralı’na sordu? Çünkü “karışmayın” diyen Arap Birliği. Suudi Arabistan da o birliğin bir üyesi.

Türkiye bu soruyu Suudlara yöneltti, çünkü Ankara biliyor ki, Arap Birliği’nin en etkin ve hakim üyesi Riyad. Arap Barış Planı’nın da yaratıcılarından biri ve İsrail-Filistin meselesinde bu planın yürütülmesini arzu ediyorlar.

Daha açıkçası, Türkiye’nin Arap dünyasında aldığı ön pozisyon aslında Suudları da-diğerleri kadar olmasa da-rahatsız ediyor. İşte bu yüzden o sorunun muhatabı Riyad oldu.

Arap Birliği'nin bu açıklaması dün bizim de yazdığımız gibi ama dünyada da daha çok İran'a yönelik olarak algılandı. İşin bir yönü de bu elbette. Ama Ankara'nın alınganlık göstermesi de görülüyor ki doğal! 

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,036 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,825 µs