Yeni saldırılar olacak | " /> Yeni saldırılar olacak | "/>

En Sıcak Konular

Dick Cheney: Yeni saldırılar olacak

5 Şubat 2009 10:40 tsi
Dick Cheney: Yeni saldırılar olacak 

ABD eski Başkan Yardımcısı Dick Cheney, görevini 20 Ocak'ta devrettikten sonra ilk defa konuştu ve adeta felaket tellallığı yaptı.

 ABD eski Başkan Yardımcısı Dick Cheney, teröristlerce nükleer ve biyolojik saldırılar gerçekleştirileceğini savunarak, Obama'nın saldırıların önünü açmasından kaygılandığını söyledi.

ABD eski Başkan Yardımcısı Dick Cheney, görevini 20 Ocak'ta devrettikten sonra ilk defa konuştu ve adeta felaket tellallığı yaptı. "Önümüzdeki birkaç yıl içinde teröristlerce bir nükleer ve biyolojik saldırı yapma ihtimali oldukça yüksek" diye konuşan Cheney, "Korkum o ki Obama yönetimi, böylesi bir girişimin başarıya ulaşma şansını artıracak" dedi. Cheney, 8 yıllık icaraatlarını savunurken ise devlet felsefesini şöyle açıkladı; "Ülkenin güvenliğini korumak, sıkı, kirli, kırıcı ve nahoş bir iştir"
 
Politico gazetesine bir röportaj veren Cheney, Bush yönetiminin Guantanamo uygulaması ile işkenceli sorgu yöntemlerini savundu. Cheney, Obama'nın "ya şu ana kadar bu konuda yaptığı vaadlerden vazgeçmek zorunda kalacağını" ya da "kendi ekibinden de birçok kişinin de anladığı şekilde ülkeyi büyük risklerle karşı karşıya bırakacağını" savundu. Cheney, "Eğer bizim, El Kaide teröristlerine yasal haklarının okunup okunmadığı konusunda, Amerikalı öldürmek için herşeyi yapmaya hazır insanlara karşı ülkeyi koruyup korumadığından daha fazla endişe duyan yöneticilerimiz varsa, işte o zaman endişe ederim" dedi. "Ülkenin güvenliğini korumak, sıkı, kirli, kırıcı ve nahoş bir iştir" diye konuşan Dick Cheney, "Bunlar şeytani insanlar. Öbür yanağımızı dönerek bunlara karşı kazanamayız" savunmasında bulundu. Cheney, "birinci sınıf bir program" uygulandığını iddia ettiği Guantanamo'yu, "çok gerekli bir tesis" olarak nitelendirirken, Obama'nın ekibini de, geleneksel suçlular için hazırlanmış yargılama hukukunu teröristlere uygulamak istedikleri iddiasıyla "seçim retoriğini sürdürmek" ve "akılcılıktan yoksun olmakla" suçladı.
 
"Washington'dan vazgeçmiyor"
Cheney röportajında, yeni yönetim ile ilgili şüphelerini, "ABD'nin, saygı duyulmaya olduğu kadar sevilmeye ihtiyacı yok. Bazen, tartışmalı hareketler yapmamız gerekir. Obama yönetiminin buna inandığından emin değilim" diye dile getirdi. Amerikan tarihinin en tartışmalı ve en etkili başkan yardımcısı olarak tarihe geçen Dick Cheney, yardımcısı olduğu George Bush'un aksine görevini devrettikten sonra köşesine çekilmedi. Bush, memleketi Teksas'tan ev alıp bu eyalete dönerken, Cheney, Washington DC'nin banliyölerinin yer aldığı Virginia eyaletinin kuzeyine yerleşti. Politico gazetesi, 'yaklaşımının açıkça ortaya koyduğunu' ifadeyle, Cheney'nin, köşesine çekilmek yerine, duyarlı olduğu konularda yeni yönetimle, etkileme ya da yönlendirme için mücadele edeceği yorumunda bulundu. Amerika'da yapılan anketlere göre ülkede "en sevilmeyen kişilerin" başında gelen Cheney, "icraatları olmasaydı", ABD'nin yeni 11 Eylül'ler yaşayacağını savundu. Demokratlar ise, Cheney'nin "korku ve paranoyalarıyla" ABD'yi Irak ve Afganistan'da yanlış kararlar almaya zorladığını savunuyor.
 
"Demokratlar, diplomasi, iyiniyet ve iknaya fazla inanıyor"
 
Barack Obama'nın şahsına yönelik konuşmaktan kaçındığı görülen Cheney, Obama'nın Robert Gates'i savunma bakanlığında tutmasını övüyor. Ancak, Demokratlarla politik tavırlarının felsefesini tartışmaktan kaçınmıyor. "Tehlikeli bir dünyanın doğru yönde yönlendirilmesinden" söz eden Cheney, "Obama'nın pazarlık, ikna ve iyiniyete inanç" konusunda "fazla doldurulduğunu" iddia ediyor. "Eğer ABD olarak sorunlu muhataplarımızla iyi konuşmalar yaparsak, herşeyin düzeleceğine gerçekten inanıyorlar." diye anlatıyor ancak bir eklemede de bulunuyor; "Gerçi bütün yeni yönetimler iyimserdir. Biz de iyimserdik". Cheney, Obama yönetiminin diplomasi ısrarı konusunda da "Diplomasi ile çok vakit kaybetmenin bir işe yaramadığını görecekler. En azından, diplomatik çabanın başarısız olması halinde neler yapabileceklerini göstermeden başarılı olamayacaklarını görecekler..." iddiasında bulunuyor.
 
Ufukta İsrail Filistin barışı yok
 
Cheney, Obama'nın karşılaşabileceği en büyük tehditleri sayarken, El Kaide dışında, Rusya'nın otoriteryen bir yönetime kayması ile İran ve Kuzey Kore'nin nükleer silahlanma çabalarına dikkat çekti. Dick Cheney, İsrail ve Filistin arasındaki barış görüşmelerinde görünür gelecekte bir gelişme umudu görmediğini kaydetti.

haber7



Bu haber 522 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,449 µs