''Ayrılığın giderilmesi birinci önceliktir'' | " /> ''Ayrılığın giderilmesi birinci önceliktir'' | "/>

En Sıcak Konular

''Ayrılığın giderilmesi birinci önceliktir''

5 Şubat 2009 10:20 tsi
''Ayrılığın giderilmesi birinci önceliktir'' Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Suudi Arabistan'da önemli açıklamalar yaptı...

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kral Abdullah Bin Abdülaziz'in davetlisi olarak geçtiğimiz Salı günü geldiği Suudi Arabistan'daki temaslarını değerlendirdi. İkamet ettiği Misafir Sarayı'nda basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ve Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerde gelinen noktanın memnun edici olduğunu dile getirerek, görüşmelerine ilişkin bilgi verdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, açıklamasının başında ziyaretinin Riyad ayağını tamamladıklarını belirterek, ziyarette kendisine Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in eşlik ettiğini hatırlattı. Gül, ziyarete ayrıca milletvekilleri, işadamları ve gazetecilerin de katıldığını ekledi.

TÜRKİYE-SUUDİ ARABİSTAN İLİŞKİLERİN ESAS GELİŞMESİNDEKİ ANAHTAR ROLÜ KRAL OYNAMIŞTIR

Suudi Arabistan'a geldiklerinden bu yana kendilerine gösterilen ilgi ve misafirperverliğin, Türk-Suud dostluğunun en üst noktaya çıktığını gösterdiğini kaydeden Gül, "Başta Kral Abdullah olmak üzere herkese teşekkür ediyorum. Türkiye-Suudi Arabistan arasındaki ilişkiler her alanda gayet güçlü bir şekilde ilerlemektedir. Bu ziyaretim de ilişkilere yeni bir ivme kazandırmıştır. Ama ilişkilerimizdeki esas dönüm noktası, Kral Abdullah'ın Türkiye'ye üst üste yaptığı 2 ziyaret olmuştur. Bu ilişkilerin esas gelişmesindeki anahtar rolü kral oynamıştır." dedi.

Ziyaretlerinde siyasi konuları, bölgeyle ilgili konuları ve ikili ilişkileri ele aldıklarını belirten Cumhurbaşkanı Gül, şöyle devam etti: "Şuna inanıyorum ki Suudi Arabistan ve Türkiye, bölgede iki önemli ülkedir. Suudi Arabistan, kutsal mekanların koruyucusu bir ülkedir. Türkiye, Avrupa Birliği'ne üyeliğe doğru giden bir ülkedir. İki ülke arasındaki işbirliği, bölgeye barış ve istikrarı getirecek ve buna katkı sağlayacaktır. Özellikle altını çizdiğim kelime bölgenin istikrarı ve güvenidir. Bunların olmadığı yerde ne ekonomik gelişme sürekli olabilir ne de insanlar sürekli olarak mutlu olabilir. Bunun için önceliliğimiz bu bölgedeki istikrarsızlıkları giderecek, bölgenin güvenliğine katkı yapacak çalışmaları hep beraber yapmaktır."

FİLİSTİN'DE AYRILIĞIN GİDERİLMESİ, ULUSAL BİRLİN KURULMASI BU BİRİNCİ ÖNCELİKTİR

Görüşmelerinde en çok ele aldıkları konunun Filistin sorunu olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Filistin'de ayrılığın giderilmesi, ulusal birliğin kurulması birinci önceliktir." ifadelerini kullandı. Gül, bu konuda beraber ve güçlü bir şekilde çalışma kararı aldıklarını kaydetti.

Ekonomik konularda ise iki ülke arasındaki ticareti daha çok artırma konusunda mutabakata vardıklarını aktaran Abdullah Gül, "5,5 milyar dolar olan ticaret hacmimizin en kısa zamanda 10 milyar dolara ulaştırılabileceğine inanıyoruz. Yatırımlar konusunda da hem Türkiye'de hem Suudi Arabistan'da çok büyük potansiyeller var.
İşadamlarımıza potansiyellerin değerlendirilmesi konusunda çağrılarda bulunduk." diye konuştu.

"SUUDİ ARABİSTAN KRİZİ FIRSATA DÖNÜŞTÜREBİLECEK NADİR ÜLKELERDEN BİRİDİR"

Suudi Arabistan'ın bugün dünyanın karşılaştığı ekonomik krizden en az zararla çıkan ve çıkacak olan bir ülke olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, "Hatta bu krizi fırsata dönüştürebilecek nadir ülkelerden biridir. Bu da planlarında, bütçelerinde ve yatırım programlarında açık bir şekilde ortaya çıkmıştır. Suudi Arabistan'daki yatırımları, kalkınma hamlelerini gördükçe kardeş ülke olarak bundan gurur duyuyoruz ve başta Kral olmak üzere tüm Suud milletini tebrik ediyoruz." şeklinde konuştu. Gül, "Bütün bu kalkınma hamlelerinde altyapı programlarında Türk işadamlarına ve şirketlerine duyulan güvenden ve verilen fırsatlardan dolayı Suud makamlarına teşekkür ediyorum." diye ekledi.

Ziyareti sırasında Suudi Şura Meclisi'nde konuşma yaptığını hatırlatan Gül, burada konuşma yapan ilk Müslüman lider olmasının da kendisini memnun ettiğini dile getirdi. Gül, iki ülkenin meclisleri arasında ilişkilerin geliştirilmesi konusunda mutabakata vardıklarını aktardı.

Temasları kapsamında Kral Suud Üniversitesini, Bilim ve Teknoloji Merkezini ziyaret ettiğini kaydeden Cumhurbaşkanı, "Türkiye'den İstanbul ve Tübitak arasında anlaşmalar yapıldı, beraber çalışılması kararlaştırıldı. Görüldüğü gibi sadece ekonomik alanda değil bilim ve eğitim alanında da ilişkilerimizi geliştiriyoruz. Üniversiteyi ziyaretimde burada birçok Türk bilim adamının da görev yaptığını gördüm. Bundan gurur duydum." dedi.

"EN MEMNUN EDİCİ ZİYARETLERDEN BİRİ, SAVUNMA ALANINDAKİ ZİYARET OLDU"

Dün ayrıca Türk-Ssuud İş Konseyi toplantısına katılarak burada bir konuşma yaptığını aktaran Abdullah Gül, Türk ve Suud işadamları işbirliğini görüştüklerini kaydetti. Dün en çok memnun ziyaretlerden birinin de savunma sanayi ile ilgili yaptıkları işbirliği ile ilgili ziyaret olduğunu ifade eden Gül, konuşmasını "Dün Savunma Bakan Yardımcısı Prens Halid ile birlikte en modern zırhlı araçları üreten FNS fabrikasını ziyaret ettim. Türk ve Suud teknisyenlerin beraber en modern zırhlı araçları ürettiğini görmekten memnun oldum. Yine ziyaretim sırasında Suudi Arabistan dışişleri, ticaret ve sanayi, ulaştırma, maliye, iletişim, savunma ve havacılık, belediye ve köy işleri, yüksek öğrenim ve tarım bakanlarıyla görüştüm. Geniş bir şekilde kendi ilgili alanlarında Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesini gözden geçirdik. Değerli bakanlarımız da ziyaret sırasında kendi muhataplarıyla görüşmeler yaptılar." diye bitirdi.

Gül'ün açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularına geçildi.

cihan
 



Bu haber 372 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,865 µs