En Sıcak Konular

İşçi çıkarıp iç tüketim artışı bekliyorlar

5 Şubat 2009 10:11 tsi
Her fırsatta TÜSİAD üyelerinin işçi çıkarabileceğini gündeme getiren başkan Arzuhan Doğan Yalçındağ; bir yandan işten çıkarmayı meşru gösterirken bir taraftan da iç tüketimde artış bekliyor...

TÜSİAD Başkanı Yalçındağ, ihracatta artış beklemediklerini belirterek "İç tüketimi canlandırmaya mecburuz. IMF'nin vergi ötelemeye sıcak baktığını duyduk. Bize göre bu iyi bir kriz önlemi" dedi..

TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, ihracatta artış beklemediklerini belirterek "İç tüketimi canlandırmaya mecburuz. IMF'nin vergi ötelemeye sıcak baktığını duyduk. Bize göre vergi öteleme iyi bir kriz önlemi" değerlendirmesinde bulundu. 22 Ocak'taki genel kurulda ikinci kez TÜSİ- AD Başkanı seçilen Yalçındağ ile TÜSİAD'ın yeni Genel Sekreteri Zafer Yavan, Sabah gazetesini ziyaret etti. Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık'ın da katıldığı toplantıda, ekonomideki gelişmeler ve TÜSİAD'ın önümüzdeki dönemdeki rotası konuşuldu. Türkiye'nin krize nispeten kuvvetli girdiğine değinen Yalçındağ, ancak iç tüketimin hızla daraldığına dikkat çekti. Bu yıl ihracatta artış beklemediklerinin altını çizen Yalçındağ, "İç tüketimi canlandırmaya mecburuz. Vergi öteleme konusuna IMF'nin sıcak baktığını duyduk. Bu iç tüketimi canlandırabilecek bir unsur. Tüketim canlanırsa insanlar da işinden olmayacak" dedi. Yalçındağ, rekabet açısından vergilerin inmesi doğru adım olsa da vergi ötelemenin daha hızlı ve iyi bir kriz önlemi olduğu konusunda hükümetle benzer düşündüklerini ifade etti. Enflasyonun artık tehlike olmaktan çıktığını ve Merkez Bankası'nın genel yaklaşımının doğru olduğunu düşündüğünü belirten Yalçındağ, IMF ile anlaşma kadar, sağlanacak kaynağın nerede kullanılacağının da önemli olduğunu vurguladı.

"IMF'DE GECİKİLDİ"

"Net söyleyebilirim ki IMF ile sonuçlandırmada gecikildi" diyen Yalçındağ'a göre, IMF ile belediyeler ve faiz dışı fazla konusunda pürüzler bulunuyor. Yalçındağ, 2009'un kayıp bir yıl olacağını ancak özellikle 2010'u kazanmanın çok önemli olduğuna değindi. Yalçındağ, AB ve diğer konularda hükümetin 2 yıldır reform yorgunu olduğunu da belirtti.

İç borca dikkat edilmeli

Son yapılan genel kurulda Haluk Tükel'den Genel Sekreter koltuğunu devralan Zafer Yavan, hükümetin 2009 bütçesi konusunda dikkatli olması gerektiğinin altını çizdi. Yavan, "2009 bütçesi genişletici bir maliye politikasına işaret ediyor. Türkiye bu yıl kamu maliyesinde sürdürülebilirlik ve iç borç ödeme konusuna dikkat etmeli" değerlendirmesinde bulundu.

'TÜSİAD Başkanı'nı kurul seçebilir' TÜSİAD'ın kurucularından Feyyaz Berker'in "TÜSİAD başkanını üniversitelerin mütevelli heyetleri gibi bir kurul seçmeli" önerisine, Yalçındağ sıcak bakıyor. Halihazırda derneğin geçmiş dönem başkanlık görevini yürütmüş ve kurucuların olduğu TÜSİAD Başkanlar Konseyi'nin benzer bir görevinin olduğunu hatırlatan Yalçındağ, bu önerinin tüzüğe de konulması düşüncesinde. Ancak bunun üyelere sorulmayacak anlamı taşımadığını belirten Yalçındağ, üye toplantıları ve anketle görüş alındığını söyledi.

'Sabancı haklı, raporlar azalacak'

TÜSİAD'ın 22 Ocak'taki genel kurulunda Sabancı Holding Başkanı Güler Sabancı TÜSİAD'ın açık bütçesini eleştirdiğini ve raporları başka kurumların yapabileceğini söylediğini hatırlattığımızda Yalçındağ, "Güler Hanım haklı" dedi. "Rapor sayımız gerçekten fazla. Ancak bu çalışma komisyonlarından geliyor. 40 yıllık kuruluşun çalışma komisyonları ciddi raporlar hazırlıyor" diyen Yalçındağ, rapor sayısını azaltacaklarını, rekabet, çevre, su ve AB konusuna daha fazla yoğunlaşacaklarını kaydetti.

sabah



Bu haber 567 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,451 µs