2 milyar dolarlık işbirliği | " /> 2 milyar dolarlık işbirliği | "/>

En Sıcak Konular

İsrail'le 2 milyar dolarlık işbirliği

5 Şubat 2009 09:55 tsi
İsrail'le 2 milyar dolarlık işbirliği Davos'ta yaşanan gerginliğin Türkiye-İsrail ilişkilerinde yarattığı olumsuz havaya karşın, başta Türk Ordusu'nun modernizasyonu olmak üzere, iki ülkenin askeri alanda yaptığı işbirliği sağlam temellere dayanıyor.

Barkın Şık / Akşam

Davos'un ardından gerilen Türk - İsrail ilişkileri, askeri açıdan stratejik önem taşıyor. Türk Ordusu'nun modernizasyonu kapsamında, son 10 yılda İsrail ile yaklaşık 2 milyar dolarlık işbirliğine gidildi.
İsrail, Türk Ordusu'nun modernizasyonu kapsamında, en önemli tedarik ülkeleri arasında bulunuyor. İsrail'in aldığı belli başlı savunma projeleri şöyle:

TERMİNATÖRLERİ ÜRETTİ
İsrail, 632 milyon dolar bedelle 54 adet F-4'ü modernize etti. 'Terminatör' adı verilen F-4 2020 uçakları, Türk  Hava Kuvvetleri'nin Kuzey Irak'a düzenlediği sınır ötesi harekatlarda kullanılıyor. Uçaklara, gelişmiş radar ve seyrüsefer sistemleri ile sayısal göstergeli yeni bir kokpit tasarlandı.     F-4'lerin silah sistemleri de baştan aşağı yenilendi. F-4'lere takılan sentetik açılımlı radar, 80 mil içinde 100 farklı hedefi takip edebiliyor. Yenilenen  F-4'ler, klasik mühimmatların yanı sıra, Popeye, Maverick, Sidewinder ve Sparrow füzeleri fırlatabiliyor.

M-60 MODERNİZASYONUNU ALDI
687.5 milyon dolar bedelle M-60 tank modernizasyonu projesini de İsrail aldı. Tankların kulesi ve zırhı yenilendi. Bunun yanı sıra, paletleri, motoru, atış kontrol ve 120 mm silah sistemleri yenilenen M-60 tankının manevra ve atış kabiliyetleri çok ileri düzeyde geliştirildi.
İsrail, 36 milyon dolara Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın yüksek irtifa keşif podu (LOROP) ihalesini de kazandı. Keşif podları, savaş uçaklarının kanatlarına takılan ve kullandığı güçlü tele objektifler sayesinde, uzak mesafelerdeki hedeflerin dijital fotoğraflarını çekerek gerçek zamanlı olarak yer istasyonuna bildiriyor. PKK ile mücadele kullanılan bu sistemler, terörist unsurların hareketlerinin izlenmesine yardımcı oluyor.

İHA'LARIN İHALESİNİ KAZANDI
İsrailli IAI firması, 183 milyon dolara TSK'nın üç sistem İnsansız Hava Aracı Heron ihalesini kazandı. Terörle mücadelede kullanılacak olan Heronlar aynı anda 6 hedefi izleyebiliyor. İstihbarat toplamasının yanı sıra, uçak, helikopter ve      karadan ateşlenecek güdümlü füzeler için hedef aydınlatması yapabiliyor. Havada 52 saat boyunca, 30 bin feet irtifada ve 350 kilometre menzilde görev yapabiliyor. İsrail'den ayrıca 15 milyon dolara Aerostar adlı taktik insansız hava araçları alındı. Türkiye'nin milli taarruz helikopteri ATAK projesinde kullanılacak füze sistemlerini de İsrail sağlayacak.


CHP'Lİ VEKİL MECLİS GÜNDEMİNE GETİRDİ
CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek de, Türkiye ile İsrail arasında yapılan sözleşmeleri, TBMM gündemine getirdi. Özyürek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cevaplandırması istemiyle TBMM Başkanlığı'na sunduğu yazılı soru önergesinde, Davos'ta, insanlık suçu işlemekle suçladığı İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ve İsrail yönetimiyle Türkiye arasında savunma ve istihbarat alanlarında bir dizi anlaşmanın halen yürürlükte olduğunu belirtti. Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın 170 tankının modernizasyonu, İnsansız Hava Aracı Sistemi Projesi, F-4 uçaklarına keşif podu eklenmesine ilişkin projelerle ilgili sözleşmelerin yürürlükte olduğunu kaydeden Özyürek, projeler kapsamında İsrail'e ve yüklenici firmalara ne kadar ödeme yapıldığını, bu sözleşmelerin feshinin düşünülüp düşünülmediğini sordu. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın havuzlu çıkarma gemisi alımı kapsamında teklif veren İsrail firmasının, ihale kapsamı dışında bırakılıp bırakılmayacağı sorusunu yönelten Özyürek, Gazze'de çocuklar üzerine bomba atan pilotların Konya'da eğitildiği iddialarına açıklık getirilmesini istedi.

ABD'DEKİ ERMENİ LOBİSİ YİNE HAREKETLENİYOR
AMERİKA Ermeni Ulusal Komitesi (ANCA), Ermeni asıllı Amerikalıları, ABD Başkanı Barack Obama ve kendi yaşadıkları bölgenin milletvekiline birer mektup yazarak, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını tanımaları yönünde baskı yapmaya çağırdı. Cumhuriyetçi Parti Illinois milletvekili ve ABD Kongresi'ndeki Ermeni Dostluk Grubu'nun Eşbaşkanı Mark Kirk de, 'yeni Kongre ve yeni yönetimle birlikte, tanıma konusunda iyimseriz' dedi. Ermeniler, seçimden önce tezlerini tanıma sözü veren Barack Obama üzerinde baskı kurma gayretinde. Ermeni lobisi ayrıca, ABD'de yaşayan Ermenilerden, bulundukları bölgeyi temsil eden milletvekillerine de Ermeni iddialarını Amerikan Kongresi'nde tanıma çabalarına destek vermeye çağırmalarını da istiyor. ANCA'ya açıklamada bulunan Milletvekili Kirk, bu yıl içinde, Ermeni tezlerinin tanınması yönünde çabaların yoğunlaştırılması gerektiğini kaydetti ve Ermeni asıllı Amerikalıları daha aktif olmaya çağırdı. ABD Dışişleri Bakanlığı ve ABD Savunma Bakanlığının, Ermeni tezlerinin tanınması çabalarını engellemeye çalışacağını belirten Kirk, 'Yeni Kongre'nin ve yeni başkanlık döneminin en başında daha güçlüyüz. Ne zaman ABD'nin karıştığı bir savaş olsa, 'Zaman yanlış' diyecekler. Tasarıyı şimdi sunmalıyız' dedi.



Bu haber 512 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,358 µs