’Şahin’ler alçaktan uçuyor | " /> ’Şahin’ler alçaktan uçuyor | "/>

En Sıcak Konular

’Şahin’ler alçaktan uçuyor

5 Şubat 2009 08:08 tsi
’Şahin’ler alçaktan uçuyor 10 Şubat’ta yapılacak seçimlere hazırlanan siyasilerin, şahin söylemlerinin dozu giderek artıyor.

Anketler, şahin uçuşunun işe yaradığını gösteriyor. Kamuoyu yoklamalarında sağcı Benjamin Netanyahu, birinciliği kimseye kaptırmıyor. İkinci sırada şahin Dışişleri Bakanı Livni’nin Kadima Partisi var. Aşırı sağcı Evimiz Partisi atak yaparak İşçi Partisi ile üçüncülük yarışı veriyor.

İSRAİL’de genel seçimlerin yapılacağı 10 Şubat tarihi yaklaşırken, sert söylemler havada uçuşmaya başladı. Son anketler "Şahinler"in hakimiyetindeki aşırı sağın oylarını artırdığını ortaya koydu. Bunun üzerine Ülkedeki ılımlı partiler bile, oylarını artırmak amacıyla Hamas ve Arap düşmanlığı yarışına kalktılar. Gazze’de Hamas’a karşı yapılan kanlı operasyonun ardından İsrail hükümetine yapılan sert eleştiriler, sertlik yanlısı aşırı sağa yaradı. Nitekim, muhalefetteki Benjamin Netanyahu liderliğindeki Likud’un 10 Şubat’ta yapılacak seçimlerden birinci parti olarak çıkacağı öngörülüyor. Ancak aşırı sağ partilerin oylarındaki artış, eski başbakan Netanyahu’nun işini zorlaştıracağa benziyor.

Maariv gazetesinin yaptığı son ankete göre, Likud’u şu anda iktidarda bulunan Kadima izliyor. Skandallar yüzünden gözden düşen Başbakan Ehud Olmert’in partisi Kadima liderliğine göz diken Dışişleri Bakanı Tzipi Livni’nin koalisyon hükümetini kurmayı başaramaması üzerine seçime gidiliyor. Kadın Bakan Tzipi Livni de Filistinlilere yönelik sert söylemleri ve Hamas’a "Şahin" yaklaşımıyla dikkat çeken bir başka isim.

Bu partileri takip eden ve koalisyona girmesi beklenen bir diğer parti de Savunma Bakanı Ehud Barak liderliğindeki İşçi Partisi. Ancak en büyük sürprizi, oylarını giderek artıran İsrail Evimiz Partisi yapacağa benziyor. Partinin liderliğini, yine bir "Şahin" olan Eski Sovyet göçmeni Avigdor Lieberman yapıyor. 10 yıl önce meclise giren İsrail Evimiz’in, İşçi Partisi ile birlikte üçüncü parti olarak koalisyona gireceği sanılıyor.

Bilgi notu
120 sandalyeli parlamentoda 66 sandalye ile hükümet kurulabiliyor

Arap karşıtı

Lieberman, Arap karşıtlığıyla tanınıyor. Lieberman’ın kampanyasında öne çıkan ve ülkenin yüzde 20’sini oluşturan Arap azınlığa yönelik "Sadık olmayana vatandaşlık yok" sloganı, bilboard’larda yer alıyor. Moldovya doğumlu Lieberman, Filistinlilerle ve Araplarla görüşmeye karşı çıkıyor ve ülke sınırlarının yeniden çizilmesini savunuyor. Bu görüşleriyle özellikle İsrailli yerleşimcilerin oylarını alıyor. İsrail Evimiz’in yükselişinin, Likud’un Kadima önündeki üstünlüğüne darbe indirebileceği endişesi taşıyan Netanyahu’nun, bu yüzden yaptığı kampanyada tutum değiştirdiği ve daha sert söylemlere yöneldiği ifade ediliyor.

Kim ne diyor

Netanyahu: Seçilirsem Hamas’ı yok edeceğim

Muhalefet lideri Benjamin Netanyahu, gelecek hafta yapılacak seçimleri kazanması halinde Hamas’ı yok edeceğini söyledi. Siyasi rakiplerinin savaş stratejilerini eleştiren Netanyahu, mevcut hükümeti hedef alarak, "Gazze’deki savaş zamanından önce bitti. Eğer seçilirsem Hamas’ı yok edeceğim" dedi.

İsrail Konut Bakanı: Haniye’yi öldürelim

İSRAİL Konut Bakanı Ze’ev Boim, Gazze’den İsrail’in güneyine roket saldırılarını durdurmanın tek yolunun, Hamas iktidarının Başbakanı İsmail Haniye’nin öldürülmesinden geçtiğini söyledi.Kadima partisinden olan Boim, ordu radyosuna yaptığı açıklamada, "Hamas, Gazze’de iktidarını ve sadece İsraillilere değil, Gazze bölgesindeki sivillere karşı terörünü sürdürdükçe, roketler İsrail’i vurmaya devam edecek. Tek çare Haniye’yi yok etmek" dedi.

Sağcı aday: Arapları Türkiye’ye yollayalım

SAĞCI Ulusal Birlik partisinden parlamentoya girmesi beklenen Michael Ben-Ari, İsrail’deki Arap sorununun çözümü için, İsrailli Arapların Venezüella veya Türkiye gibi ülkelere gönderilmesinin yolunu açma vaadinde bulunuyor. Kendisini İsrail’de yasadışı ilan edilen ırkçı Kah örgütünün lideri Meir Kahane’nin öğrencisi ve takipçisi olarak tanıtan Ben-Ari, "Herkes daha önce tabu olan İsrailli Araplar sorununa çözüm bulunması ihtiyacı bulunduğunun farkında. Bütün Arapları düşman olarak görmüyorum. Dürzi toplumu sadıktır. Önerim ırkçılık ya da zalimlik anlamına gelmiyor" dedi

Hürriyet



Bu haber 517 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,357 µs