En Sıcak Konular

Güney Afrika limanlarından İsrail’e ambargo!

4 Şubat 2009 21:10 tsi
Güney Afrika Liman İşçileri Sendikası, Gazze'de yürüttüğü katliamları nedeniyle İsrail'den gelen ve İsrail'e giden gemilere yükleme ve boşaltma yapmama kararı aldı.

Güney Afrika Sendikası (COSATU), “ırkçı İsrail”den gelen gemilere limanları kapattıklarını açıkladı. South African Daily gazetesinde Çarşamba günü yayınlanan habere göre, Pazar günü Durban’a gelmesi beklenen gemiyi boşaltmayacaklarını bildirdi.

Gazetenin haberine göre,  COSATU’ya bağlı Güney Afrika Liman İşçileri Sendikası (SATAWU) ikinci kez olarak “diktatör ve baskıcı haydut rejimler” adını verdikleri İsrail, Zimbabwe ve Svazilan’dan gelen ya da giden gemilere yükleme ve boşaltma yapmayı reddetti.

Filistin özgür olana kadar eylem sürecek

COSATU’dan yapılan açıklamada, “Bu karar, Güney Afrika’da ırkçı İsrail’e karşı boykot, yaptırım ve tecrit kampanyasını güçlendirmek için alınmıştır” denildi. Açıklama şöyle devam etti: “Diğer emekçiler ve sendikalardan davamızı izlemesini ve Filistin özgür kalana dek İsrail’den gelen ya da giden tüm mallara boykotu garanti altına alınması için gereken her şeyi yapmaya çağırıyoruz. Kendilerini Gazze’deki soykırımdan ayrı tutan vicdan sahibi Güney Afrikalı Yahudilerin açıklamalarını da memnuniyetle karşılıyoruz”.

Güney Afrika’daki belli başlı şehirlerde Perşembe gününden itibaren protestolar da düzenlenmeye başlanacak. Gösterilere parlamento üyeleri ve sendika başkanlarının da katılması bekleniyor.

Güney Afrika limanlarında İsrail gemilere karşı yapılacak eylemin seçimle ilgili olduğu iddiasına ise SOCATU sendikası sözcüsü reddederek, “Nihai amacımız Filistinlilere özgürlüklerini ve içinde yaşayabilecekleri devletlerini kazandırmaktır. Eylemimiz sözde kınamaların ötesine geçecektir” diye konuştu.

İsrail’e boykot işe yarıyor

İsrail’in Gazze’ye karşı yürüttüğü 22 günlük soykırım harekatında yarısı çocuk bin 400’e yakın Filistinli hayatını kaybetmişti. Uluslararası olarak kullanımı yasak fosfor- DIME bombaları ve seyreltilmiş uranyum mermileriyle 5 binden fazla Filistinli yaralanmıştı.

1990’lardaki ırkçı Güney Afrika rejiminin bitiren boykot, yaptırım ve tecrit kampanyasının İsrail’e karşı da uygulanması çağrısı, Gazze’deki soykırımın ardından hız kazandı. Özellikle Amerikan ve İsrail malları ve hizmetlerine karşı yapılan boykot işe yaramış ve firmalar birbiri ardına kendilerini haklı gösterecek çeşitli açıklamalarda bulunmuştu. Epostalar ve buzdolapları üzerilerine yapıştırılan ABD ve İsrail’e ait markalar, boykotun işe yaramasında en büyük etkenler arasında sayılıyor.

Güney Afrika’daki Liman İşçileri Sendikası’nın İsrail’e giden ve gelen gemilere yükleme ve boşaltmama yapmamı kararının, İsrail’in Gazze’de insanlığa karşı işlediği savaş suçlarına bir tepki olarak yayılması bekleniyor.

timeturk
 



Bu haber 991 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,315 µs