yargı yolu açıldı | " /> yargı yolu açıldı | "/>

En Sıcak Konular

Askerlere yargı yolu açıldı

4 Şubat 2009 15:58 tsi
Askerlere yargı yolu açıldı Albay Öz ve 5 asker hakkındaki karar üst mahkemeden döndü.

AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in 19 Ocak 2007 tarihinde İstanbul'da öldürülmesi olayında ihmalleri olduğu iddiasıyla yargılanan, dönemin Trabzon Jandarma Alay Komutanlığı görevlilerinden Jandarma Astsubay Başçavuş Okan Şimşek ve Jandarma Uzman Çavuş Veysal Şahin'in davasına devam edildi. Albay Ali Öz ile diğer 5 asker hakkında verilen `görevsizlik' kararının bir üst mahkemeden döndüğü ve iki dosyanın önümüzdeki duruşmada birleştirilebileceği belirtildi.

`Hrant Dink'in öldürüleceğini bildikleri halde gerekli önlemi almamak ve ihmalle' suçlanan, Dink ailesinin de haklarında suç duyurusunda bulunduğu İstanbul'da görevli Jandarma Kıdemli Başçavuş, 39 yaşındaki Okan Şimşek ile Burdur'da görevli Jandarma Uzman Çavuş Veysal Şahin'in yargılandıkları davanın 6'ncı duruşması bugün Trabzon 2'nci Sulh Ceza Mahkemesi'nde yapıldı. İki sanığın, TCK'nın 257/2 ve 53'üncü maddelerine istinaden, `görevi ihmal' suçuyla yargılandığı davanın duruşmasında, tutuksuz yargılanan iki asker de hazır bulundu. Albay Ali Öz ve 5 askerin davası 2'nci Sulh Ceza Mahkemesi'ne iade edildi. 2'nci Sulh Ceza Hakimi Şevki Uluçam, Trabzon İl İdare Kurulu tarafından soruşturma izni verildikten sonra Cumhuriyet Başsavcılığı'nca haklarında dava dosyası hazırlanan dönemin İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz ile istihbarat şubesinde görevli askerler Yüzbaşı Metin Yıldız, Astsubaylar Gazi Günay ve Hüseyin Yılmaz ile Uzman Çavuşlar Hacı Ömer Ünalır ve Önder Araz hakkında, `görevi ihmal' suçlamasıyla kamu davası açıldığını hatırlattı. Hakim Uluçam, şöyle dedi:

"Mahkememiz, 30 Aralık 2008'de söz konusu dava hakkında görevsizlik kararı vermiş, dosya Cumhuriyet Savcısı Mesut Atmaca'nın itirazı üzerine bir üst mahkeme olan nöbetçi 3'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderilmiştir. Bu mahkeme de itiraz dosyasını 3 Şubat 2009 tarih ve 2009/19 dosya no ile karara bağladı ve sanıklara atılı eylemin, `Basit görevi kötüye kullanma' niteliğinde olduğunu belirterek dosyayı mahkememize iade etti."

Hakimin iade kararını açıklaması üzerine söz alan Dink ailesinin avukatı Ergin Cinmen, dosyanın yeniden 2'nci Sulh Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesi nedeniyle Başçavuş Okan Şimşek ve Uzman Çavuş Veysal Şahin'in dosyası ile Albay Ali Öz ve diğer 5 askerin dosyasının birleştirilmesi isteminde bulundu. Sanık askerlerin avukatı Nurhayat Bayraktar da, dosyaların birleştirilmesine itirazları olmadığını, İl Jandarma Komutanlığı'ndan askerlerin `Görev tanım ve nitelik formlarının' istenmesini talep etti.

Mahkeme Başkanı Şevki Uluçam, Başçavuş Okan Şimşek ve Uzman Çavuş Veysal Şahin hakkında verdiği ve üst mahkemeden dönen `Görevsizlik' kararı ardından Albay Ali Öz ve diğer 5 asker hakkındaki `Görevsizlik' kararının da dönmesi üzerine, Ağır Ceza Mahkemesi'nden görüş soracağını belirtti. Uluçam, dosyayı önümüzdeki günlerde, hangi mahkemede görülmesi gerektiği konusunda görüş bildirmesi için Ağır Ceza Mahkemesi'ne göndereceğini belirterek, "Bu konudaki karar geldiğinde iki dosyayı birleştireceğiz" dedi.

"SANIKLAR MAHKEMEYE GETİRİLMELİ"

Dink ailesi avukatı Ergin Cinmen, mevcut dosya ile Albay Ali Öz ve diğer 5 askerin dosyasının birleştirilmesi durumunda mahkemede yüzleştirme yapılması gerektiğini söyledi. Cinmen, mevcut sanıkların diğer sanıklarla yüzleştirilmesi gerekmektiğini anlatırken şöyle dedi:

"Yüzleştirme davanın en önemli adımlarından biri olacaktır. Talimat yoluyla halletmek çok zor. Diğer 6 sanığın da huzurda dinlenmeleri ve mevcut iki sanıkla yüzleştirilmeleri gerekmektedir. Diğer sanıkların talimatla alınan ifadelerinde çelişkiler vardır ve bunların giderilmesi için huzurda dinlenmeleri gerekmektedir."

Sanık askerlerin vekili Avukat Hurhayat Bayraktar ise, "Müvekkillerim `kaçar- göçer' insanlar değil. Mahkemeden kaçmazlar. Dosya, yüzleştirme aşamasına gelirse mutlaka mahkemeye gelirler" diye konuştu.

Mahkeme heyeti, 2 davanın birleştirilmesi için Ağır Ceza Mahkemesi'nden gelecek görüşün beklenmesine, birleştirme kararının mevcut dosya üzerinden yürütülmesine, sanık vekilinin isteği üzerine, İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şubesi Müdürlüğü'ne, rütbe ve görev itibarıyla görev tanım ve nitelik formuna ilişkin belgenin istenmesi için yazı yazılmasına karar vererek duruşmayı 6 Mayıs'a erteledi.

ASKERLERE YARGI YOLU AÇILDI

Dink ailesinin avukatı Ergin Cinmen, duruşmadan sonra yaptığı açıklamada, "Yargılanan iki askerin beyanları sonucu Albay Ali Öz ve diğer askerler hakkında soruşturma açılmıştı. Önümüzdeki celsede iki dosya birleştirilecek. Mahkeme bazı usuli işlemler yapmak üzere karar aldı. Dava olumlu yönde yürüyor" dedi.

Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı'nın dosyayı tamamlayarak mahkemeye göndermesi ardından Dink cinayetinde olasılığı bulunduğu öne sürülen tüm askerlerin yargı önüne çıkmasının yolu açılmış oldu. Trabzon İl İdare Kurulu, sanıklar Jandarma Astsubay Okan Şimşek ve Jandarma Uzman Çavuş Veysal Şahin'in mahkemede verdikleri üstlerini suçlayıcı ifadeleri ardından, müfettişlerin talebi doğrultusunda, dönemin İl Jandarma Alay Komutanı Albay Ali Öz ve İstihbarat Şube Müdürü Kıdemli Yüzbaşı Metin Yıldız hakkında `İstihbaratı gizlemek ve işlem yapmamak, gerçeğe aykırı belge düzenlenmesi için talimat vermek', İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde görevli astsubay Gazi Günay ve Hüseyin Yılmaz ile uzman çavuş Önder Araz ve Uzman Çavuş Hacı Ömer Ünalır hakkında da `Sonradan belge tanzim etmek' suçundan soruşturma açılmasına izin vermişti.DHA



Bu haber 653 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,077 µs