En Sıcak Konular

Dink davasında yüzleştirme talebi

4 Şubat 2009 13:44 tsi
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesinde istihbarat yönünden ihmalleri olduğu iddia edilen iki jandarma görevlisinin, diğer sanıklarla yüzleştirilmesi talep edildi.

Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi'ndeki davanın 6. duruşmasında, olay tarihinde İl Jandarma Komutanlığında istihbarat görevlisi olarak çalışan ve Dink'in öldürülmesinde istihbarat yönünden ihmalleri olduğu iddia edilen astsubay O.Ş. ile uzman çavuş V.Ş'nin yargılanmasına devam edildi.

Duruşmada, tutuksuz sanıklar ile sanıkların avukatı Nurhayat Bayraktar Gümrükçüoğlu ile Dink ailesinin avukatı Ergin Cinmen hazır bulundu.

-YÜZLEŞTİRME TALEBİ-
Dink ailesinin avukatı Cinmen, mahkemede, davanın İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen dava ile birleştirilmesini talep ederek, ''Birleştirme kararı verilerek, sanıkların talimat yoluyla değil, mahkemede dinlenmesini, gerekirse mahkemenin huzurunda yüzleştirme yapılmasını istiyoruz'' dedi.

Avukat Gümrükçüoğlu ise birleştirme talebine söyleyecekleri bir şey olmadığını belirterek, ''Dilekçemizde belirttiğimiz görev ve rütbe itibariyle görev tanımı ve nitelik formunun istenmesini talep ediyoruz'' diye konuştu.

Mahkeme hakimi Şevki Uluçam, daha sonra, Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı'nda 25 Aralık 2008'de iddianameyle açılan davanın, bu davayla birleştirilmesi konusundaki işlemlerin sonucunun beklenmesine, birleştirme kararı verilmesi halinde bu dosya üzerinden işlem yapılmasına ve katılanlar vekilinin talebinin o çerçevede değerlendirmesine karar verdi.

Mahkeme, ayrıca dosyanın incelenmek üzere Trabzon Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine karar vererek, duruşmayı erteledi.

-GÖREVSİZLİK KARARI KALDIRILDI-
Dönemin Trabzon İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz'ün de aralarında bulunduğu 8 kişi hakkında, ''Görevi İhmal'' suçundan 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle hazırlanan dava ile ilgili olarak Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nin verdiği görevsizlik kararı ise kaldırıldı.

Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından 30 Aralık 2008'de verilen görevsizlik kararına Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı adına Cumhuriyet Savcısı Mesut Atmaca'nın itirazı, Trabzon 3. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından değerlendirildi.

3. Asliye Ceza Mahkemesi, sanıklara atılı eylemin basit görevi kullanma suçu niteliğinde olduğunu gerekçe göstererek, görevsizlik kararını kaldırdı.

-DAVANIN GEÇMİŞİ-
Hrant Dink'in öldürülmesini ilişkin İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde açılan davada tutuklu yargılanan Yasin Hayal'in eniştesi Coşkun İğci, Hayal'in Dink'i öldürme planı yaptığını, bu amaçla silah temin etmesi için kendisine para verdiğini, bu durumu, jandarma istihbarat görevlisi olarak tanıdığı kişilere aktardığını iddia etmişti.

Müfettiş raporlarında, Coşkun İğci'nin bilgi verdiği görevlilerin Jandarma Astsubay O.Ş. ile Jandarma Uzman Çavuş V.Ş. olduğu öne sürülmüş, Trabzon Valiliği İl İdare Kurulundan, bu iki görevli hakkında, ''Dink'in öldürüleceğini haber almalarına rağmen görevlerinin gereğini yerine getirmedikleri'' gerekçesiyle soruşturma izni istenmişti.

Soruşturma izni verilmesi üzerine O.Ş. ile V.Ş. hakkında, görevi ihmal suçundan, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesinde dava açılmıştı.

Dava kapsamında ifade veren tutuksuz sanıklar O.Ş. ve V.Ş, aldıkları istihbarat bilgisini dönemin İl Jandarma Komutanı Albay A.Ö'ye ilettiklerini, onun konuyu kapattığını öne sürmüşlerdi.

aa



Bu haber 556 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,037 µs