şüphe çeken fiyat düşüşü | " /> şüphe çeken fiyat düşüşü | "/>

En Sıcak Konular

Nükleerde şüphe çeken fiyat düşüşü

4 Şubat 2009 10:48 tsi
Nükleerde şüphe çeken fiyat düşüşü Fiyat kWh başına 8-10 sent olmalı denilen nükleer santral ihalesinde 3 kat fazla teklif veren konsorsiyum yeni teklif verdi. Yeni teklifte fiyat 15.3 sente çekildi.

TÜRKİYE’NİN ilk nükleer santral ihalesinde fiyat teklifiyle ilgili tartışma dün yeni bir boyut kazandı. İhalede ilk teklifin açıklandığı 19 Ocak’ta 21.16 kWh/sentlik teklifi yüksek bulunan Atomstroyexport-Inter RAO-Park Teknik’ten oluşan ortak girişim grubu, fiyatını kWh başına 15.3-13.4 sent aralığına düşüren yeni bir teklifi Türkiye Elektrik Ticaret’e (TETAŞ) sundu. Konsorsiyum yeni teklifle fiyatı ihalenin yüzde 28 altına düşürdü. Analistler, konsorsiyumun 19 Ocak’taki teklifinin beklenenden 3 misli yüksek olduğunu söyleyerek, 15 yıl süreyle kWh başına elektrik üretim fiyatı ortalama teklifinin en fazla 8-10 sent düzeyinde beklendiğini ve aşağı yönlü ciddi revizyon gerektiğini vurgulamışlardı. Enerji Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, ortaklığın ihale günü verdiği revize teklifi içeren kapalı zarfın aynı gün iade edildiğini anımsatıp yeni öneriyle ilgili olarak ‘Ortaklık verdiği teklifte, yüzde 28 indirim içeren öneriyi TETAŞ’a verdi. Buna göre üretim çerçevesinde ilk ünitenin yapımı tamamlanıp, 2016’da kWh başına 15.3 sentlik öneride bulundu. Elektrik satış fiyatı 2030’a geldiğinde 13.4 sente düşecek. Hukuki açıdan da bakılıyor ancak öneri kamu yararı çerçevesinde bakıldığında, önemli bir iyileşmeyi içeriyor’ dedi.

‘DEĞERLENDİRİYORUZ’

YETKİLİ şunları söyledi: ‘İnceleme yapıldıktan sonra, ihale komisyonu raporunu hazırlayacak ve TETAŞ yönetim kurulunda değerlendirilecek. Rapor bu ay Bakanlar Kurulu’na iletilecek.’ Başbakan Erdoğan da AK Parti grup toplantısında yaptığı konuşmada ‘Değerlendiriyoruz, kararımızı vereceğiz ve ona göre adım atacağız’ dedi.

Star



Bu haber 428 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,122 µs