En Sıcak Konular

Danıştay'dan çok tartışılacak karar

4 Şubat 2009 10:41 tsi
EPDK'nın lisanssız satış nedeniyle 28 şirkete 2006'da kestiği 1,6 milyar liralık ceza Danıştay'dan döndü.

Danıştay, EPDK'nın kararını iptal etti, petrolcülere daha az ceza uygulanacak.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)'nun lisanssız akaryakıt bayilerine satış yaptığı gerekçesiyle 28 akaryakıt ana dağıtım şirketine 2006'da kestiği toplam 1,6 milyar liralık ceza Danıştay'dan döndü.

Danıştay 13. Dairesi, üst kurulun cezasını esastan iptal etti. Enerji Üst Kurulu'nun kararı temyiz edeceği ve ardından da şirketlere daha hafif bir ceza uygulayacağı belirtiliyor.

Enerji Üst Kurulu, lisansı olmayan akaryakıt bayilerine akaryakıt ikmali yaparak Petrol Piyasası Kanunu'nda düzenlenen lisans faaliyet sınırını aştıkları gerekçesiyle Ağustos 2006'da 28 akaryakıt dağıtım şirketine toplamda 1,6 milyar lirayı bulan cezalar kesmişti.

Cezaları çok ağır bulan akaryakıt ana dağıtım şirketleri, iptal için Danıştay'a başvurmuştu. Euroil'in başvurusunu görüşen Danıştay 13. Dairesi, itirazı haklı buldu. Danıştay, lisanssız satış yaptığı için ceza verilen şirketlerin aslında lisans başvurusu yaptığı ve bu sebeple de verilen cezanın ağır olduğu hükmüne vardı. Danıştay'ın kararında, "... Davalı idarece... verilen idari para cezasında hukuki isabet bulunmamaktadır... Açıklanan nedenlerle dava konusu EPDK'nın 31 Ağustos 2006 tarih ve 908/08 sayılı kararının iptaline oyçokluğuyla karar verildi." denildi.

Danıştay ve Enerji Üst Kurulu çevrelerinden edinilen bilgiye göre, aynı karar diğer şirketler için de emsal teşkil edecek. Üst kurul, kararın kendisine ulaşmasından sonra tavrını belirleyecek. EPDK'nın kararı temyiz edeceği ve karara paralel olarak şirketlere daha hafif bir ceza uygulayacağı öğrenildi. Üst kuruldan bir yetkili ceza tutarının, Danıştay kararının incelenmesinden sonra netleşeceğini söyledi. Ancak kararın temyiziyle birlikte konuyu Danıştay Dava Daireleri Genel Kurulu görüşecek ve nihai karar açıklanacak.

Üst kurulun kararına itiraz eden Euroil (Can Aslan Petrolcülük Sanayi AŞ) lisanssız 43 bayie akaryakıt verdiği gerekçesiyle 30,7 milyon lira ceza almıştı. Hakkında işlem yapılan 28 akaryakıt dağıtım şirketi arasında en büyük para cezası yaklaşık 600 milyon lira ile Petrol Ofisi'ne kesilmişti.

zaman



Bu haber 631 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,505 µs