'İlk Müslüman lider' olarak konuştu | " /> 'İlk Müslüman lider' olarak konuştu | "/>

En Sıcak Konular

'İlk Müslüman lider' olarak konuştu

4 Şubat 2009 10:36 tsi
'İlk Müslüman lider' olarak konuştu

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Suudi Arabistan'da Şur'a Meclisi'ne konuştu. Filistin konusuna dikkat çeken Gül bir ilki de gerçekleştirdi...

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad'da “Şur'a Meclisi'ne” konuştu. Şur’a Meclis’inde konuşan ilk Müslüman lider olan Gül, Ortadoğu’da kalıcı barış için Türkiye ve Suudi Arabistan’ın üstlendiği role dikkat çekti. Filistin’de kalıcı barışın, Arap dünyasının İslam dünyası ile birleşmesinden geçtiğini söyleyen Gül, İslam’ın bazı aşırılar nedeniyle dünyada hak etmediği bir şekilde algılandığını da söyledi. Kral Abdullah'ın dinler arası diyalog toplantılarını da desteklediğini belirten Gül, Türkiye ile İspanya'nın "Medeniyetler İttifakı" çalışmasını hatırlattı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül konuşmasında başlıca şunları söyledi:

BİRBİRİMİZİ DESTEKLEMELİYİZ

Bölgede kalıcı barışın tesis edilmesi, halklarımızın huzur içinde yaşaması önceliğimizdir.  Suudi Arabistan bölgemizde barış ve istikrarın tesisi için çaba gösteren yapıcı bir politika izleyen önemli bir ülkedir. Ortadoğu’da barış için her zaman olgun bir tavır sergilemektedir. Bu bölgenin iki önemli ülkesi Suudi Arabistan ve Türkiye, bizim yakınlığımız, aynı paralelde düşünmemiz, birbirimizi desteklememizin çok büyük işaret olduğu kanaatindeyim.  Bu çerçevede Suudi Arabistan’ın, Türkiye’nin de desteklediği, Arap Barış planıyla Sayın kralın Mekke’de bütün tarafları bir araya getirerek onları barıştırma gayretlerini takdir ettik.

ARAP DÜNYASI VE İSLAM DÜNYASI FİLİSTİN İÇİN BİRLEŞMELİ

Sayın Kral'ın Filistin davası için verdiği gayreti de çok takdir ettik. Destekledik. Taraflar eğer orada verdikleri sözü tutmuş olsalardı, eminim ki Filistin davası çok daha fazla güçlü olacaktı ve son günlerde yaşadığımız o acılar gerçekleşmeyecekti. Ümit ediyorum ki bu gerçekleşir. Filistinliler arasındaki bölünme, Filistin’in bağımsızlığındaki en büyük dinamittir. O bakımdan birinci mesele Filistinlilerin, Arap dünyasının ve İslam dünyasının birleşmesidir.

AŞIRILAR NEDENİYLE İSLAM DİNİ YANLIŞ ANLAŞILIYOR

Yüce dinimizin, bazı aşırılar nedeniyle yanlış anlaşılması ve hak etmediği bir algılamayla karşılaşması çok üzücüdür. Maalesef bu tür örnekler oraya çıktığında, dinimizle bu terör olayları birlikte anılmaya başlamıştır. Bazıları bunu kötülüğünden bazıları cahilliğinden yapmaktadır. Bizim hiçbir zaman terörle işimiz olmamıştır. Ancak teröristler her ırka mensup insanlardan çıkmıştır. Çıkmıştır da. Bu tür söylemler İslam düşmanlığını da gizli gizli dünyaya yaymaktadır.

KRAL'IN DİNLER ARASI DİYALOG ÇALIŞMALARINA DESTEK

Bu bağlamda iki kutsal caminin koruyucusu Kral Abdullah’ın, dinler arası diyalog toplantılarını da destekliyoruz. Türkiye’de İspanya ile beraber "Medeniyetler İttifakı" çalışmasını yürütmektedir. Meclisler yasaların yapılmasındaki rolleri ile önemli rol oynamaktadır. Parlamentolarımızın birbirlerini tanımalarının yararlı olduğunu düşünüyorum. Ülkelerimiz arasında parlamentolar arası ilişkiler başta olmak üzere eminim sizin çok büyük rolü olacaktır.

haber7



Bu haber 592 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,682 µs