darbe | " /> darbe | "/>

En Sıcak Konular

Obama kabinesine darbe

4 Şubat 2009 07:55 tsi
Obama kabinesine darbe ABD Başkanı Barack Obama'nın Sağlık Bakanlığı'na aday gösterdiği Tom Daschle, vergi ödemeleri konusunda ortaya çıkan sorunları gerekçe göstererek adaylığını geri çekti.

Geçen Cuma, uzun yıllar senatoda Demokratlara liderlik eden Daschle'ın yaklaşık 130 bin dolarlık vergi borcu bulunduğu ortaya çıkmıştı.

Bu verginin büyük bölümü, danışmanlık hizmeti verdiği bir arkadaşının tahsis ettiği araç ve sürücüsünü üç yıl süreyle kullanmasından kaynaklanıyor.

Başkan Obama, Daschle'ın adaylığını geri çekme talebini üzüntüyle kabul ettiğini açıkladı.

Bütçeyi denetleyecek aday da çekildi

Daha erken saatlerde de Obama'nın bütçe denetiminden sorumlu yetkili olarak atamak istediği Nancy Killefer, yine vergi usülsüzlükleri nedeniyle adaylığını geri çekmişti.

Killefer, evdeki yardımcısıyla ilgili olduğu öne sürülen 'şahsi vergi sorunları'nın Obama'nın planlarını geciktirmesini ya da sekteye uğratmasını istemediği için bu kararı aldığını söyledi.

Obama yönetiminin Beyaz Saray'a bağlı Bütçe ve Yönetim İdaresi kapsamında yeni oluşturduğu 'performans baş sorumlusu' görevi, bütçede israfı önlemekten sorumlu olacaktı.

BBC Washington muhabirlerinden James Coomerasamy, Obama'nın üst düzey kademelerdeki görevlere aday gösterdiği çok sayıda kişinin şu ya da bu şekilde vergi usülsüzlüklerine karışmış olmasının Obama'nın sorumluluk duygusunun hakim olacağı yeni bir çığır açılması çağrılarını baltaladığına dikkat çekiyor.

Ocak ayında adı ticaret bakanlığına aday olarak geçen New Mexico Valisi Bill Richardson, kampanyasına bağış veren bir şirkete verilmiş ihale konusunda açılan soruşturmayı takiben, bu göreve aday olmayı düşünmediğini söylemişti.

Hazine Bakanlığına atanan Timothy Geithner'in de 30 bin doları aşkın vergi borcu olduğu ortaya çıkmış ancak Geithner borçlarını ödedikten sonra, Senato'dan atamasına onay almıştı.

Daschle da 128 bin dolarlık vergi borcu ve 12 bin dolarlık gecikme faizini geçen ay ödemişti.

Ancak Senato'dan 'hata' olarak nitelediği bu durum için özür dileyen Daschle, konuyla ilgili açıklamasında bu koşullar altında Kongre ve Amerikan halkının güvenini tam anlamıyla arkasına alarak çalışamayacağına inandığını söyledi.

Obama ise "Tom bir hata yaptı ve bunu kabul etti. O bu durumu mazur görmedi, ben de görmüyorum" diye konuştu. "Şimdi ise ekonomiyi canlandırma ve insanları yeniden iş sahibi yapma planımıza geri dönmeliyiz" dedi.

Massachusetts Senatörü John Kerry Daschle'ın adaylığını geri almasının sağlık sisteminde reform çabaları açısından önemli bir kayıp olduğunu söyledi.

Kerry "Toz duman dindiğinde, kimsenin farkedilmeden yapılan bu hatanın 30 yıllık cansiperane kamu hizmetinin ve sağlık sistemi konusundaki uzmanlığın bir kalemde silinmesini gerektirdiğine inanacağını sanmıyorum" dedi.

BBC



Bu haber 438 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,631 µs