En Sıcak Konular

IMF: Asya yalnız yapamaz

3 Şubat 2009 21:03 tsi
IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, global finansal krizden derin bir şekilde etkilenen Asya'nın bu durumdan kendi başına çıkamayacağını bildirdi.

IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, global finansal krizden derin etkilenen Asya ekonomilerinin gelecek yıl toparlanabileceğini, ancak ihracata dayalı bölgenin tek başına toparlanamayacağını belirtti. IMF daha birkaç ay önce açıkladığı dünya ekonomik büyüme tahminlerinde geçen hafta aşağı yönlü büyük revizyonlar yapmıştı.

Strauss-Kahn, Asya ülkelerinin, ekonomilerinin ABD ile Avrupa’ya ihracat bağımlılığını azaltmak için hane tüketimini canlandırmaları gerektiğini, ancak böyle bir değişikliğin kısa sürede olamayacağını belirtti.

Asya ekonomilerinin çoğu, şu anda resesyonda olan ABD ve Avrupa’dan gelecek talebe muhtaç. Dünyanın en büyük imalat şirketlerinin bulunduğu Japonya ve Güney Kore ihracatlarında son haftalarda rekor seviyelerde düşüş yaşadı.

IMF Asya’da bu yıl yüzde 2.7 oranında büyüme öngörüyor. Kasım ayında açıklanan büyüme tahmini ise yüzde 4.9 seviyesindeydi.

BELİRSİZLİK ÇOK YOĞUN

Strauss-Kahn, Washington’dan bir internet sitesinde yaptığı açıklamada, “Dünyanın geri kalanında durum kötüyse, Asya’nın toparlanması mümkün olamaz. Belirsizlik çok yoğun. Durumun daha kötü bir hal alabileceğini göz ardı etmemek lazım. Yukarı yönlü bazı riskler var, ancak çok da aşağı yönlü risk var” dedi.

Strauss-Kahn, Asya ekonomilerinde büyümenin gelecek yıl ortalama yüzde 5’in üzerinde olmasının beklendiğini belirtti.

IMF bugün yaptığı açıklamada, Güney Kore’de 2009 için yüzde 2’lik ekonomik büyüme tahmininin yüzde 4 küçülme olarak revize edildiğini bildirdi. Ancak IMF, Asya’nın dördüncü büyük ekonomisi olan Güney Kore’nin global ekonomideki toparlanmayla beraber 2010’da tekrar yüzde 4.2 büyümesinin beklendiğini belirtti.



Bu haber 622 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,666 µs