En Sıcak Konular

Gazze'yi vuran pilotlar Konya'dan

3 Şubat 2009 17:13 tsi
CHP Lideri Baykal'ın partisinin grup toplantısındaki konuşmasında Davos'tan girdi Deniz Fener'inden çıktı. Ve İsrail bombasını patlattı.. Erdoğan buna ne diyecek?

Baykal 2007 yılından beri Türkiye'nin ekonomide ve siyasette çalankantılı bir döneme girdiği ve AK Parti'nin ülkeyi yönemediğini söyledi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın partisinin grup toplantısındaki ana gündem maddesi Davos'ta yaşanan gelişmeydi. Baykal konuşmasına sakin başladı.

"Kimse Türkiye Cumhuriyeti'nin başbakanını itip kakamaz" dedi. Filistin sorununun bir an önce çözülmesi gerektiğini söyledi. Ama konuşmasının dozu gittikçe arttı.

Türkiye'nin İsrail-Filistin sorununda taraf olması gerektiğini belirtti ve "Erdoğan'ın Peres'in karşısında ne işi vardı?" diye sordu. Erdoğan'ın bunları siyasi kazanç elde etmek için yaptığını söyleyen

Baykal en can alıcı cümleyi ise şöyle sarf etti:
Bu hükümet İsrail'le çok sıkı ilişkiler içinde... Bugün Gazze'de çocukların üzerine bombaları atan pilotlar Konya'da eğitildi."

KİMSE BAŞBAKANI İTİP KAKAMAZ

Hepimiz bu tartışmayı dikkatle izledik. Maalesef bu tartışma sırasında TC Başbakanına kabul edilmesi mümkün olmayan bir üslüpla, doğrudan hedef alınarak, parmakla hedef gösterilerek ithamlarda bulunulmuştur. Başbakanın cevap hakkına saygı gösterilmemiş, itilerek, kakılarak susturulmaya çalışılmıştır. Bu kabul edilemez. Hepimiz iktidar, muhalefet fark gözetmeden bu duruma karşı tepkimizi ortaya koyuyoruz...

BİR AN ÖNCE FİLİSTİN DEVLETİ KURULMALI

İsrail Ortadoğu'da 1948 yılında kurulmuş olan bir devlettir. Geride kalan 61 yıl boyunca İsrail'in çevresindeki ilişkileri maalesef barışa dayalı olmamıştır. İsrail Filistin çatışması, Filistin devletine İsrail'in kurulmasıyla başladı. İsrail kurulmuştur ama Filistin devleti hala kurulamamıştır. Bugün Filistin topraklarında İsrail devleti vardır ama Filistin devleti yoktur. Bu kabul edilebilir bir tablo değildir. Bir Filistin devletinin kurulması mutlaka gerçekleştirilmelidir. Filistin halkını oradan uzaklaştırmaya kimsenin hakkı yoktur.

FKÖ VE HAMAS ARASINDAKİ FARK

Oradaki sorun İsrail Hamas, İsrail Filistin, İsrail Arap sorunu mudur? Yoksa musevi müslüman çatışması mıdır? Bunların hangisine doğru çekiliyor. Bölgedeki Arap devletleri İsrail-Arap sorununa dönüşmemesi için çaba sarf ediyor. Ortada bir de Hamas ve Filistin Kurtuluş Örgütü var. Her ikisi de Filistinlilerin örgütü. Bunlar arasındaki fark ne? Yaser Arafat yıllarca FKÖ'yü savundu. Abbas Filistin halkının temsilcisi benim diyor ve FKÖ'lü... FKÖ silahlı mücadeleye inanıyor. Hamas cihada inanıyor. FKÖ İSrail devletinin varlığını kabul edebiliiz diyor. Hamas hiçbir koşulda kabul etmiyor. FKÖ ben laik bir Filistin devleti kuracağım diyor. Hamas da ben şeriat devleti kuracağım diyor.

KKTC'Yİ TANIYAN VAR MI?

Kıbrıs sorunu bizim sorunumuz. Peki komşularımız bu sorunu nasıl sahiplendi? Bu soruna nasıl bakıyor? Onlara neden böyle bakıyorsunuz diyor muyuz? KKTC'yi tanıyan var mı? Herkes bölge istikrarıyla ilgili kendine has değerlendirmeler yapıyor. Senin sorunun benim sorunum ayrımını getiriyor. PKK sorunumuz için en iyisi o senin sorunun kolay gelsin diyorlar. Herkes uluslararası olaylarda kendi çıkarlarını gözeterek, başkasının sorunlarına çıkma hevesini dizginleyerek yaklaşırlar. Başkasının sorunlarını çözmeye kalkarsak o sorunu yaşayanlar seni alkışlarlar ama o sorunun bir parçası olursun. Elbette Gazze'de yaşanan insanlık dramının durdurulması için elimizden geleni yaparız. Ama bizim bu sorunun parçası olmamız bambaşka bir şeydir. Hele Türkiye Hamas'ın çizgisiyle özdeşleşerek ne kendi yararına, ne Filistinin yararına bir şey yapamaz.

ERDOĞAN'IN PERES'İN KARŞISINA ÇIKMASI YANLIŞTI

Atatürk ve İsmet İnönü Milli Mücadeleye başlayan halkı tek kumanda altında toplamıştır. Bunu başardık. Hem askeri yönetim, hem barış süreci tek elden yönetildi. Ama Filistin'de iki ayrı güç, bakış, strateji var. Filistin halkının bir an önce kendi askeri gücünü, diplomasisini ortaya koyacak tek bir güce kavuşması gerekiyor. İsrail'le Filistin konusunu tartışacak muhatap Türkiye olmamalı. Oradan doğrudan taraf olmayalım. Davos'ta Perez'in karşısına hesaplaşmak için Türkiye Cumhuriyeti'nin başbakanın çıkması yanlıştır.

HAMAS ŞERİAT DEVLETİ, FKÖ LAİK DEVLET KURMAK İSTİYOR

Bu çatışmayı sona erdirmenin yolu o toprakalrda bir Filistin devletinin kurulması ve o devletle İsrail arasında barış içinde yaşamasını sağlamaktır. Orada yanan sorun nedir aslında. İsrai-Hamas sorunu mudur?, Filistin-Hamas sorunu mudur?, İsrail- Arap sorunu mudur? Bunların hangisine doğru çekiliyor. Bölgedeki Arap devletleri İsrail-Arap sorununa dönüşmemesi için çaba sarf ediyor. Ortada bir de Hamas ve Filistin Kurtuluş Örgütü var. Her ikisi de Filistin örgütü. Bunlar arasındaki fark ne? Arafat yıllarca FKÖ'yü savundu. Abbas, Filistin halkının temsilcisi benim diyor ve kendisi FKÖ'lü. FKÖ silahlı mücadeleye inanıyor. Hamas ise "cihada" inanıyor. FKÖ "İsrail devletinin varlığını kabul edebiliriz" diyor. Hamas "bunu hiçbir koşulda kabul" etmiyor. FKÖ "ben laik bir Filistin devleti kuracağım" diyor. Hamas da "ben şeriat devleti kuracağım" diyor. Aradaki fark bu...

ATATÜRK MUSEVİLERİ BAŞTACI YOKTU

Biz bu çatışmanın din çatışması boyutunda yokuz. Musevi-müslüman çatışmasının içinde olamayız. Şimdi değil Osmanlı'dan beri bu böyledir. 1492'de de böyleydi. 1940'da da böyleydi. Hitler'in zulmünden kaçanlar Türkiye'ye sığınmıştı. Atatürk de onları baş tacı etmişti. Türkiye'nin üniversitelerini kurdular. Onlar Türk vatandaşıdır. Sadece dinleri farklıdır. Bu çatışmadan gelecek siyasi hayırın kimseye faydası yoktur. Eksik olsun o siyasi hayır...

Bu hükümet İsrail'le çok sıkı ilişkiler içinde... Bugün Gazze'de çocukların üzerine bombaları atan pilotlar Konya'da eğitildi. Askeri anlaşmalar en üst düzeydedir.

GEREKTİĞİ ZAMAN BUSH'A KARŞI KONUŞACAKTIN

Biz sadece Gazze'de ölen 1500 kişi için ağlamıyoruz. Biz Irak'ta öldürülen 1 milyon müslüman için de ağlıyoruz... 1 Mart tezkeresinin önlenmesi CHP'nin katkılarıyla gerçekleşti. Pilotlar hala Konya'da eğitiliyor, sen ne konuşuyorsun. Şehit cenazesinde bu teessürü göremedik, Türk askerine çuval geçirilirken devletin şerefi neredeydi. Gerektiği zaman Bush'a karşı konuşacaktın, Bush'a!... Türkiye'nin onurunu koruyanlar aman süpürmeyin, kullanın diyenlerini yanında danışman olarak taşımaz.

HAMAS ÖRGÜT LİSTESİNDEN ÇIKSIN DİYOR

Başbakan örgüt listesinden Hamas'ı çıkarmak istiyor. O listede Hamas da var, PKK da var. Hamas ne diyor "ben cihat istiyorum" diyor. Bunun için kimseyi öldürmekten kaçınmam diyor. Bunu kabul edersek neyi kabul edeceğimizi görmüyor...

Artık bu konunun istismar edildiği yeter, gerçek gündemimize dönelim, ekonomiye dönelim...

Ekonominin durumu gittikçe kötüleşiyor. Kriz tablosunun vehameti ihracat rakamlarıyla ortaya çıktı.

DOĞALGAZ ZAMMI

Doğalgaz zammını kim ilan etti. BOTAŞ Genel Müdürü, gece ikide, yazılı bir emirle ilan etti. Daha sonra Başbakan bir toplatıda, seçime bir kala indirim haberi verdi. Müjde veriyorum dedi. Bu müjdeyse daha önceki neydi?

DENİZ FENERİ DAVASI

5 aydır hala Alman mahkemesinin aldığı karar Almanya'dan Türkiye'ye gelemedi. Bırakınız uçağı, otomobili, treni o belgeleri kaplumbağanın sırtına bağlasaydınız Türkiye'ye gelirdi. Dosya hala Türkiye'ye gelmedi? Niçin? O dosya nasıl gelecek?

Bu arada ilginç bir gelişme de oldu. Adalet Bakanı açıklama yaptı. 'Almanya'daki Deniz Feneri'yle Türkiye'deki Deniz Feneri ayrı" diyor. Sonra Frankfurt savcılığı resmi bir açıklama yaptı. "Alman mahkemesinin bulgusuna göre bu iki kuruluş arasında derin mali ilişki vardır" dedi.

 



Bu haber 820 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,463 µs