En Sıcak Konular

Dinler bilgisayar ortamında kapıştı

0 0 0000 00:00 tsi
Dinler bilgisayar ortamında kapıştı Hıristiyan, Müslüman ve Yahudiler arasında artan kutuplaşma, sanal âlemde de etkisini gösterdi. Piyasa, gençleri hedef alan pek çok dini temalı bilgisayar oyunuyla dolu!

Dini temalı oyunlarda son yıllarda büyük bir artış yaşanıyor. 11 Eylül saldırılarının ardından ABD'nin teröre karşı başlattığı savaş, bazı çevrelerde "Müslüman-Hıristiyan savaşı" gibi algılanıyor; Soğuk Savaş döneminde Batı için evrensel düşman Sovyetler diye tanımlanırken, bugün radikal Hıristiyan ortamlarda İslam, radikal Müslüman ortamlardaysa
Hıristiyanlık baş düşman olarak niteleniyor.

İnançlar arasında giderek artan kutuplaşmanın yansımalarını bilgisayar oyunlarında da görmek mümkün. Hıristiyan, Müslüman ve Yahudi dünyalarında peşi sıra piyasaya sürülen dini temalı oyunlarla gençlik hedefleniyor. Bilgisayar dünyasında en çok konuşulan din temalı oyunlar şunlar:

Umma Defence I ve II (Müslüman)

Dünya 2214 yılında İslam bayrağı altında birleşmiştir. Ancak inançsızların bir ayaklanmasıyla huzur bozulur. Oyuncunun amacı  inançsızları bulup yok etmektir. Oyun, Batı'da, iki tesisatçı kardeşin maceralarını konu alan efsane oyun "Super Mario Bros"a (Süper Mario Kardeşler) gönderme yapılarak "Super Mullah Bros" (Süper Molla Kardeşler) diye tanımlanıyor. Oyunda sık sık tekrarlanan şu ifadeler dikkat çekiyor: "Elhamdülillah, komuta gemisini yok ettiniz."

Catechumen (Hıristiyan)
Hıristiyanlığın ilk yıllarında Neron dönemi Roma'sında geçen bu oyunda, "halleluya" bağırışlarıyla şeytana hizmet eden Roma askerleri 
kılıç zoruyla Hıristiyan yapılmaya çalışılıyor.

 Maze of Destiny (Müslüman)

 Türkçesi "Kader Labirenti" olan oyunda, beyaz sarıklı, mavi parkalı baş karakter bir labirentte dolaşarak Kuran'ın surelerini "Hilekâr Darlak"
isimli kötü karakterden kurtarmaya çalışıyor. Oyuncu, ilerlerken, gizli
tünelleri açabilmek için bomba düzenekleri kurmak zorunda.

"Left Behind: Eternal Forces" (Hıristiyan)
Oyun, Hıristiyan olmayanlara karşı şiddeti yücelttiği için Batı'da büyük tepkilere neden oldu. Eternal Forces'ın yapımcısı Left Behind şirketinin yöneticisi Troy Lyndon, oyunu "Ruhani bir eğlence" diye tanımlasa da, sivil toplum kuruluşları boykot kampanyalarına hazırlanıyor. Lyndon, "Evet, oyunumuzda şiddet var. Ancak kan, parçalama, polislerin öldürülmesi gibi unsurlar yok" diyor ve ekliyor: "Oyuncu gereksiz yere birini öldürürse puanları silinebilir." Konusu büyük bir felaketin ardından New York'ta geçen Eternal Forces'ta oyuncunun iki seçeneği var: Şeytan'a ve ona tapanlara karşı savaşmak ya da Şeytan'ın güçlerine katılmak. "Allah'tan", oyun sitelerinde "Eternal Forces"a verilen not 10  üzerinden 5'i geçmiyor! Ancak ABD'de bazı kiliselerin, 39.95 dolara  satılan oyunu pazarlaması da dikkat çekiyor.

The Shivah (Yahudi)
Manfisto Games'in piyasaya sürdüğü "The Shivah" isimli oyunda inanç krizine giren bir haham canlandırılıyor. Adını Yahudilerin yas merasiminden alan Shivah'ta oyuncu, hem cemaatini hem de parasını kaybeden bir hahamın eski itibarını kazanması için çabalıyor.

Milliyet



Bu haber 253 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,432 µs