En Sıcak Konular

Hacca karayolu vizesi gündeme geliyor

3 Şubat 2009 10:03 tsi
Körfez savaşları ve ABD'nin Irak'ı işgali ile 1990'lı yıllardan bu yana kesintili olarak ve 2001'den sonra ise hiç gerçekleştirilmeyen karayolu ile hac, tekrar gündemde. Diyanet öneriye sıcak.

Bakanlıklar Arası Hac Kurulu, mart ayında toplanarak karayolu ile hac konusunu ele alacak. Karayolu ile hacca Diyanet de sıcak bakıyor.

Türk Hava Yolları'nın sınırlı sayıda sefer yapmasından dolayı yaklaşık 50 gün süren hac görevi, karayolu ile 30 güne kadar indirilecek. Karayolu ile hac, kara ulaşımı sektörüne de canlılık getirecek. Havayolu ile rekabet, ulaşım harcamalarının düşmesine neden olacak.

Diyanet, 8 yıl aradan sonra ilk kez karayoluyla hacca gidilmesini gündemine aldı. Bakanlıklar Arası Hac Kurulu'ndan onay çıkması halinde, bu yıl kutsal topraklara karayoluyla da gidilecek.

Haccın uzun sürmesinin en büyük nedeni, uçak sayısının hacı adaylarını taşımadaki yetersizliği olarak gösteriliyor. THY, hac sezonunda talebe cevap vermek için yaklaşık 450 sefer yapıyor. Ancak bu seferler yetersiz kaldığı için hacıların kutsal topraklara gidiş-dönüş süresi yaklaşık 50 günü buluyor.

Karayoluyla hacca izin verilmesi, ulaşım sektörü için de büyük önem taşıyor. Kriz nedeniyle tüm sektörler gibi zor günler yaşıyan otobüs firmaları, hac seferleri ile yeni bir iş sahasına sahip olacak. Rekabet nedeniyle ulaşım fiyatlarda yaşanan düşüş, hac fiyatlarının aşağı çekilmesini de gündeme getirecek.
Diyanet yetkilileri, 'Bu yıl için karayoluyla haccı düşünüyoruz. Bakanlıklar Arası Hac Kurulu'ndan onay konu ele alınacak. Buradan çıkacak karara uyarınca hacı adaylarını karayoluyla taşıyacağız' dedi.

DIŞİŞLERİNİN TALEBİYLE KALDIRILMIŞTI

Karayoluyla hac, 2002 yılında Dışişleri Bakanlığı'nın talebiyle kaldırılmıştı. Dışişleri, ABD'nin Irak'ı işgali nedeniyle bölgede karayoluyla ulaşımın yeterince güvenli olmadığını bildirmişti. Bu kararın ardından son 7 yıldır aynı gerekçe ile karayoluyla hacca izin verilmiyordu. Karayoluyla hac, daha önce de 1990 yılında Körfez Savaşı nedeniyle kaldırılmıştı. Savaşın ardından  yeniden başlamıştı.

akşam



Bu haber 607 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,243 µs