En Sıcak Konular

Davos resti yatırımı patlattı

3 Şubat 2009 09:25 tsi
Başbakan Erdoğan'ın Davos resti Arap sermayesinde de yankısını buldu. Telefona sarılan Arap yatırımcı, yatırım imkanlarını soruyor..

Arap yatırımcıların Türkiye’ye güveni, Başbakan Erdoğan’ın ‘Davos çıkışı’yla daha da arttı. Telefona sarılan Arap yatırımcılar özellikle tarım ve enerjiye dönük yatırım imkanlarını sormaya başladılar.

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’ın Davos’ta İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’e yaptığı çıkış Arap sermayesinde de yankısını buldu. Arap halklarının sokaklarda Erdoğan’ın resimlerini taşıyarak sevgi gösterilerinde bulunduğu bir dönemde Arap yatırımcılar da Türkiye’ye yatırımları artıracakları sinyalini verdi. ABD bankalarında tasarrufları batan, AB bankalarındaki sorunlar nedeniyle tereddüt yaşayan Körfez sermayesinin, Başbakan’ın Davos çıkışıyla yatırımda yeni adres olarak Türkiye’yi belirlediğini söyleyen Türk-Arap İşadamları Derneği Başkanı Doğan Narin, Katar, Bahreyn, Suudi Arabistan ve Suriye’den birçok firmanın yatırıma hazırlandığını söyledi.

ORTAK ARIYORLAR

UZUN süredir Türkiye’ye yatırım yapma konusunda güven sorunu yaşayan Arap şirketlerin Başbakan’ın Davos çıkışından sonra kendilerini arayarak Türkiye’de yatırım yapacak ortak aradıklarını ilettiklerini söyleyen Narin ‘Türkiye zaten uzun süredir Ortadoğu’nun ağabeyi rolünü üstlenmişti. Başbakan’ın Davos’ta herkesin sustuğu bir ortamda Arap halklarının hakkını araması yatırımcıların güven sorununu çözdü. Bundan sonra özellikle GAP’ta tarım olmak üzere önemli yatırımların gelmesi söz konusu’ dedi. Arap ülkeleriyle olan ihracatın da geliştiğini söyleyen Narin ‘2007’de Arap ülkeleriyle ihracatımızın payı yüzde 10’lardaydı. Bu rakam 2008’de yüzde 15’lere çıktı. 2009’da ise yüzde 25’lere çıkacak’ dedi. Narin, önemli bir Arap şirketinin GAP’ta tarımsal üretim yapmak için harekete geçtiğini belirterek ‘Yatırımla ilgili olarak bölge hakkında bilgi talep ettiler’ dedi.

Araplar GAP’a ilk adımı Vision3 ile attı

KÖRFEZ bölgesinin global finans pazarındaki kuruluşları Ithmaar Bank, Abu Dhabi Investment House ve Gulf Finance House işbirliğiyle kurulan Vision3, GAP’a büyük çaplı yatırım yapacağını açıklayan ilk Arap gruplar olmuştu. Grup, şimdilik 6 milyar tutarında bir fon için Türkiye ile yatırım niyet anlaşması yaptı. Bölgedeki ilk yatırım 2009 yılı içinde gerçekleştirilecek. Yatırımın açıklandığı törende, başlangıçta 6 milyar dolarlık olan yatırımın, kaldıraç etkisiyle 9 milyar dolarlık bir seviyeye gelmesinin beklendiği vurgulanmıştı. Başbakan’ın Davos çıkışından sonra, ‘bekle-gör’ politikası izleyen diğer yatırımcı grupların da akıllarında kalan son soru işaretlerinin netleştiği belirtildi. Son gelişmeden sonra Arap yatırımlarının Türkiye’de her sektörde artacağı belirtildi.



Bu haber 620 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,795 µs