En Sıcak Konular

ABD aşiretleri silahlandırıyor

1 Şubat 2009 16:43 tsi
ABD, Afganistan’ın tehlikeli bölgelerinde Taliban güçlerine karşı savaşmaları için aşiretleri silahlandırmaya başladı.

Afganistan İçişleri Bakanı Muhammed Haif Atmar, ABD’nin finans ettiği aşiret mensuplarının eğitim programına başlandığını açıkladı. Atmar, “Afgan Toplumu Koruma Güçleri” adlı oluşumda yer alacaklara, Afgan polisinin kullandığı kaleşnikof silahların verileceğini söyledi. Yine silahlandırılacak aşiret mensuplarının, yol, okul, hastane ve diğer kamu kuruluşlarını korumakla görevlendirilecekleri kaydedildi.

Atmar, Kabil’de düzenlediği basın toplantısında güvenlik gerekçesiyle programın nerede başladığı konusunda bilgi vermezken, diğer yetkililer programın ülkenin en tehlikeli bölgelerinden biri olan Kabil’in güneydoğusundaki Wardak eyaletinde start aldığını belirtti.

Uygulamayı eleştiren çevreler, ABD’nin Irak’ta “başarılı sonuçlar” elde ettiğini ileri sürdüğü Sünni aşiretlerin silahlandırılmasının benzeri uygulamayı Afganistan’da devreye koymasının, elde bulunan silahların artmasına ve yeni iç çatışmalara yol açacağını söylüyor.

Eleştirileri reddeden Bakan Atmar “Bu birlikler, milis veya koruma güçleri değildirler” diyerek milis güçlerini kurma ya da milisleri silahlandırma gibi bir düşüncelerinin de olmadığı iddiasında bulundu. Atmar, Afganistan’daki ABD güçleri komutanı General David McKiernan’ın da programı desteklediğini söyledi.

ABD Elçisi William Wood, aralık ayında düzenlediği bir basın toplantısında ABD’nin Afgan aşiretlerinin kendi güvenliklerini sağlamasının teşvik edilmesini desteklediklerini söylemişti. Ancak Wood, program için ABD’nin silah temininde bulunacağı yönündeki iddiaları reddetmişti.



Bu haber 669 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,289 µs