En Sıcak Konular

Güler: Doğalgazda indirimler devam edebilir

1 Şubat 2009 14:44 tsi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, gerekli koşulların sağlanması durumunda doğalgazda önümüzdeki aylarda da indirimlerin olabileceğini bildirdi.

Bakan Güler katıldığı bir televizyon programında soruları yanıtladı.

Nisan ayından sonra doğalgazda yeni indirimlerin olup olmayacağı yönünde bir soru üzerine Bakan Güler, bu konuda petrol fiyatları ve dolar kurundaki değişimin önemli olduğunu belirterek, “dolardaki artış önemli. Çünkü biz Rusya'dan bunu dolarla alıyoruz. Eğer formülde değişiklik olmazsa, YPK kararı değişmezse, dolarda da artış olmazsa yılın öbür çeyreğinde de indirimler devam edebilir” dedi.

Güler, doğalgazda yapılan indirimin yerel seçimlerle ilgisinin bulunmadığını kaydetti.

Bakan Güler, Ukrayna ile Rusya arasında yaşanan doğalgaz krizi ile ilgili bir başka soruyu yanıtlarken de bu krizin çok önemli olduğunu, gaz kesintisinin 17 gün sürdüğünü bazı Balkan ülkelerinde bu nedenle olağanüstü hal ilan edildiğini söyledi. Bu süreçte bazı ülkelerde soğuklar nedeniyle evlerin kapılarının kırılıp yakıldığını duyduklarını anlatan Güler, alınan tedbirlerle krizi iyi yönettiklerini, halka olumsuz bir durumun yansıtılmadığını bildirdi.

NABUCCO PROJESİ

Asıl köklü çözümün Nabucco Projesi olduğunu ifade eden Güler, “biz projede başı çekiyoruz ve diğer ülkeleri daha hızlı hareket etmesi için zorluyoruz. Bir an önce bu proje başlamalı” dedi.

Nabucco Projesiyle ilgili Avrupa'da zaman zaman 'Türkiye transit ülke olsun, Türkiye'ye biz geçiş ücretini verelim, elimizi sallayalım geçelim' şeklinde düşünceler dile getirildiğini anlatan Güler, bunu kabul etmediklerini, Türkiye'nin sadece transit ülke olmadığını gazın bir kısmını kullanacağını kaydetti.

Türkiye'nin bu yöndeki görüşünü artık diğer ülkelerin kabul ettiğini vurgulayan Bakan Güler, şöyle devam etti:
“Ayrıca bizim halkımız kaynağa daha yakın olduğu için gazı Avrupa'daki fiyattan daha ucuz kullanmalı diyoruz. Taşıma unsuru var çünkü... Bu konuda şirketler biraz top çeviriyorlar. Doğalgaz meselesinde petroldeki gibi açıklık yok, kontratlar gizli. Şeffaf bir yapı yok. Biz diyoruz ki ülkemizin çıkarları önemlidir. Kaynağa en yakın ülkeyiz zaten.
Zaman zaman Türkiye'yi 'zorluk çıkaran ülke' olarak tanımlıyorlar. Hatta bundan dolayı zaman zaman BOTAŞ'ın iyi yönetilmediği, küçültülmesi lazım geldiği gibi görüşler dile getiriliyor. Botaş gibi bir güçlü şirketi ortadan kaldırıp karşılarında ufak muhataplar görmek istiyorlar.”

Bakan Güler, “Nabucco projesi ne zaman biter” şeklindeki soruya da “bize bıraksalar 2-3 yılda bitiririz ama o kadar detaya giriyorlar ki şaşırıyorsunuz” yanıtını verdi.

DOĞALGAZ VE PETROL ARAMALARI

Güler, Türkiye'deki petrol ve doğalgaz arama çalışmalarıyla ilgili olarak da başta Karadeniz olmak üzere sismik çalışmaların tamamlandığını ifade ederek, “eğer sondajlarımızda isabet kaydedersek Türkiye'nin petrol ve doğalgaz bağımlılığı büyük ölçüde azalacak. Sondajlardan ümitliyiz. Önümüzdeki yıllarda Karadeniz Bölgesi Hazar bölgesi gibi önemli bir petrol ve doğalgaz bölgesi olarak ortaya çıkacak” diye konuştu.

Petrol ve doğalgaz arama çalışmalarından eskiye göre beklentilerinin daha yüksek olduğunu anlatan Güler, yapılan çalışmaların ve analizlerin bunda etkili olduğunu söyledi.

Akdeniz'de ve Ege'de sismik çalışmaları tamamladıklarını ifade eden Güler, “biz şu ana kadar yer altında çalıştık görünmeyen çalışmalar yaptık artık bunları sondjalarla değerlendireceğiz. Bu alanda da dünyanın en ileri ülkeleriyle yarışır haldeyiz” şeklinde konuştu.

Bakan Güler, nükleer santral ihalesi ile ilgili soru üzerine de bu konudaki değerlendirmelerin sürdüğünü, çalışmaların tamamlanmasının ardından Bakanlar Kurulunda nihai kararın verileceğini belirtti. Güler, Türkiye'nin nükleer teknolojiye ihtiyacı olduğunu da sözlerine ekledi.

aa



Bu haber 612 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,520 µs