En Sıcak Konular

Doğalgazda indirim!

1 Şubat 2009 10:18 tsi
Başbakan Tayyip Erdoğan, bugünden itibaren doğalgaz fiyatının evlerde yüzde 17, sanayide yüzde 18 oranında indirildiğini açıkladı.

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler’in "Doların seyrine göre yapılır" dediği doğalgaz indiriminde müjdeyi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan verdi. İstanbul Topkapı’daki "Panaroma 1453 Tarih Müzesi"nin açılışında "Bir müjdem var" diyen Erdoğan, bugünden itibaren doğalgaz fiyatını evlerde yüzde 17, sanayide yüzde 18 indirdiklerini açıkladı. Erdoğan, "Küresel şartlar sebebiyle enerji fiyatlarında büyük artışlar oldu. Petrolün dünyada varili 150 dolarlara kadar çıktı. Tabii bunun doğalgaza da olumsuz etkileri oldu. ’Dışarıdan gelen zamlar noktasında bunu üstlenmek, size farklı konularda farklı olumsuzluklar meydana getirebilir. Biz içeride kendi ürünlerimizde bir zam yapmayacağız. Ama dışarıdan gelene karşı da durmamız mümkün değil’ demiştik. İnişler sebebiyle bir çalışma yaptırdık. Fiyatı indiriyoruz" diye konuştu.

Zam yapıldığı anda ’felaket tellalları’nın ortaya çıktığını söyleyen Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: "Şimdi dünyadaki gelişmeler olumlu. ’Acaba felaket tellalları ne diyecek’, diye onu da merak ediyorum. Biz aldatan ve aldanan olmayacağız. Halkımın lehine olduğunda bunu rahatlıkla yine yapacağız. Yapmaya devam edeceğiz. Çünkü bu ülkeyi hep beraber ayağa kaldıracağız."

Botaş da açıkladı

Başbakan Erdoğan’ın açıklamasının ardından dün akşam saatlerinde Botaş’tan yapılan açıklamada, doğalgazda yüzde 17-18’lik indirimin bugünden geçerli olduğu vurgulandı. Açıklamada, "Botaş’ın taşıdığı kamusal sorumluluğun bilincinde bir kuruluş olarak kár maksizimizasyonu değil, faaliyetlerini rasyonel ve verimli şekilde sürdürebilmesi için ihtiyaç duyduğu makul kar seviyesini hedeflediği" ifade edildi.

13 ayda 5 zam 1 indirim oldu

Doğalgaz fiyatlarına 1 Kasım 2006’da zam yapan Botaş, 1 Ocak 2008’de yani 14 ay sonra konutta yüzde 7.4, sanayide ise yüzde 6.5 zam yaptı.

Bu zamdan sonra da gerisi geldi. Haziran başında doğalgaz konutlarda yüzde 7.4, sanayide yüzde 8.3 zamlandı.

Temmuz ayında maliyet bazlı fiyatlandırma sistemine geçince, ağustos başında da fiyatlar konutta yüzde 16.88, sanayide yüzde 18.7 arttı.

Fiyatlar ekim başında da konutlar için yüzde 4.55, sanayi için de yüzde 4.69 zam yapılmıştı.

Kasım 2008’de ise konutlarda doğalgaz fiyatları yüzde 22.50 zamlanırken, sanayide kullanılan doğalgaza da yüzde 22 zam yapıldı

Böylece 13 ayda yüzde 80’lere varan oranda zamlanan fiyatlar, şubatla birlikte konutlarda yüzde 17, sanayide yüzde 18 indirildi. 

hurriyet



Bu haber 545 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,992 µs