Schwab neden yönetmedi? | " /> Schwab neden yönetmedi? | "/>

En Sıcak Konular

Oturumu Schwab neden yönetmedi?

1 Şubat 2009 09:22 tsi
Oturumu Schwab neden yönetmedi? Devlet başkanlarının katıldığı oturumları Dünya Ekonomik Forumu’nun direktörü Schwab'ın yönettiği ortaya çıktı. Schwab, Gazze oturumunu yönetmekten son anda neden vazgeçti?

Meral Tamer / Milliyet

Schwab, Gazze oturumunu yönetmekten neden vazgeçti?

DAVOS
Dünya ekonomisinin geleceğiyle ilgili birbirinden ilginç oturumların birinden çıkıp diğerine koşuyoruz.
Aralarında Çin, Japonya, Rusya, İngiltere, Almanya başbakanlarıyla İsrail, Azerbaycan, Meksika ve Kolombiya devlet başkanlarının da yer aldığı 20 - 25 ülke liderini son 4 gün içinde peşpeşe dinleme imkânı bulduk. Yazacak çok şey var; ama burada herkesin aklı-fikri Başbakan Erdoğan’da.
Davos ahalisi hâlâ, moderatörün eline vurup, hışımla toplantıyı terkeden Başbakanımızı konuşuyor. Olan-biteni, adamların akılları-havsalaları bir türlü almıyor.

Sorguya çekildim...
Oturumlarda yer kapabilmek için erkenden gidip kapının önünde kuyrukta beklerken, boynumda asılı karttan Türk olduğumu anlayanlar, derhal yanıma yaklaşıp doğrudan konuya giriyorlar. Hele toplantıya katılmayıp da görüntüleri tele-vizyonlardan izleyenler, beni adeta sorguya çekiyorlar:
Önce ne oldu?
Sonra ne oldu?
Moderatör niye söz vermedi?
İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres gibi sakin ve bilge bir siyasetçi, nasıl oldu da kendini kaybedip, işaret parmağını tehditkâr bir biçimde sallayıp, öfkeyle bağırarak konuştu?
Amerika’daki Ermeni diasporasına yakın olan moderatörü, Türkiye nasıl kabul etti?
Başbakanınız Hamas’ı kendine neden bu kadar yakın buluyor?
Sorular uzayıp gidiyor... Laf yetiştirelim derken, oturumları izlemenin keyfi kaçıyor.

Koruma beni itiştirdi
Bu arada böyle kritik bir oturumu neden Dünya Ekonomik Forumu’nun kurucusu Prof. Dr. Klaus Schwab’ın yönetmediği sorusuna da sık sık muhatap oluyorum -ki çok haklı bir soru.
Çünkü devlet başkanlarının konuşmacı olduğu oturumlar genelde büyük salonda yapılır ve hep Schwab yönetir. Zaten Erdoğan’ın yakın çevresine sorunca öğrendik ki, Gazze oturumunu da o yönetecekmiş, ancak 2 gün önce vazgeçmiş. İşte bu çok garip!
Önceki akşam Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk’in verdiği davete Schwab’ın geldiğini görünce, hemen yanına gidip aynı soruyu ben de soracak oldum. Beni tanımamış gibi davrandı; ağzını açıp tek bir kelime söylemedi. Ben üsteledikçe koruması, bir yandan koluyla beni iteleyip diğer yandan da aynı cümleyi birkaç kez tekrarladı: “Bu konuya cevap vermiyor!”
Oysa 10 yıldır Davos’a her gidişimde Schwab’la üç-beş laf ederiz. Bu kez karşımda, sanki Schwab maskesi takmış bambaşka biri vardı.

Âdet yerini bulsun!
Sonradan anladık ki Erdoğan’ın yakın çevresi, Prof. Halberstadt aracılığıyla Schwab’dan bu davete katılıp Türk tele-vizyonlarına yumuşatıcı bir şeyler söylemesini rica etmiş. Koruması beni iteledikten hemen sonra Schwab, Türk televizyonlarının karşısına geçip, skandal olayı moderatör hatasına indirgedi; Erdoğan’ı Davos’a yeniden gelmeye ikna edeceğini ve bu yaz tatilinin 2 haftasını yine Türkiye’de geçireceğini söyledi. Kesinlikle soru kabul etmedi ve davette 10 dakika kalıp, davet sahipleriyle bile doğru dürüst konuşmadan geldiği gibi gitti.

Erdoğan’a “Davos Kuşu”
Bu sahneyi gördükten ve bu oturumu isteyenin bizim Başbakan olduğunu öğrendikten sonra benim tahminim şu: Erdoğan’ın “Davos’ta Peres’i sorguya çekeceğim” sözleri (salı günü Hürriyet’e “Davos’ta Gazze bombası” başlığıyla yansımıştı) üzerine Schwab, moderatörlükten çekildi. Son dakikada David Ignatius’un önerilmesi Schwab’ın ekibinin hatasıydı; bu ismin Erdoğan ekibi tarafından kabul edilmesi ise affedilmez hataydı.
Ne var ki bu hatalar zincirinden kârlı çıkan yine Başbakan oldu. Dünkü yazımda Başbakan’ın Davos’taki şovuyla bir taşla en az 3 kuş vurduğunu yazmıştım. Türkiye’de kahraman olarak karşılanışını, Atatürk’e göndermeler yapılmasını ve Gazze’de Erdoğan lehine düzenlenen gösterileri de görünce, vurulan kuşlara bir yenisini daha eklenmek farz oldu: Erdoğan’ın başına bir de “Davos Kuşu” kondu!



Bu haber 532 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,001 µs