En Sıcak Konular

Körfez'den Türkiye'ye para mı yağacak?

31 Ocak 2009 20:20 tsi
Körfez'den Türkiye'ye para mı yağacak? IMF'nin sıkıştırmak istediği Ankara, rahatlayacak! Başbakan'ın Davos'taki tavrı Arap ülkelerini de etkiledi. Körfez ülkeleri, mali kaynaklarını Türkiye'ye açıyor...

Körfez ülkelerinin bankacıları, Türkiye'nin, körfez yatırım fonları ile merkez bankalarıyla, döviz takas anlaşması yapabileceğini belirtti.

Davos'ta başta Suudi Arabistan merkezli Uluslararası Körfez Bankası Başkanı Cemmaz El Suhumi olmak üzere görüştüğü bankacılar, Türkiye'nin körfez ülkelerindeki mali kaynaklardan daha çok faydalanabileceklerini söylediler.

Körfez bankalarının yetkililerine göre, Türkiye'nin, Suudi Arabistan, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki fonlardan ve bu ülkelerin merkez bankaları aracılığıyla sağlanabilecek döviz takası ve kredi hattı imkanlarından faydalanma imkanı bulunuyor.

IMF'nin bile Suudi Arabistan'dan kaynak istediği ve likiditenin çok sıkışık olduğu bir küresel ortamda körfez fonlarının en uygun koşullu finansman imkanı olduğunun altını çizen bankacılar, Türk finans sektörünün güçlü bir temele sahip olduğunu ve kolaylıkla bu fonları çekebileceğini kaydediyorlar.

Türkiye'nin Ortadoğu'da çok etkin bir ülke olduğunu belirten bankacılar, bu süreçte körfez kaynaklarının Türkiye'ye açık olduğunu vurguluyorlar.

SAMA'dan döviz takası imkanı

ABD Merkez Bankası ile Avrupa Merkez Bankasının, diğer ülke bankalarına döviz takasıyla, likidite sağladığını belirten bankacılar, Suudi Arabistan Merkez Bankası SAMA'nın da Türkiye'ye likidite sağlayabileceğini vurguluyorlar.

SAMA'nın Türkiye ile döviz takası anlaşması yapma imkanının bulunduğunu kaydeden yetkililer, böyle bir anlaşma yapılması halinde zaten yeterli döviz rezervine sahip Türkiye'nin likidite düzeyinin daha da yükseleceğini kaydediyorlar.

SAMA'nın, son yıllarda petrol gelirleri nedeniyle önemli bir rezerve sahip olduğunu belirten bankacılar, bu kaynağın kullanılabilir olduğuna da dikkat çekiyorlar.

Bu arada, körfez ülkelerindeki yatırım fonlarının da Türkiye'deki kamu ve özel sektör yatırımlarına kaynak sağlayabileceği belirtiliyor.

Türkiye'nin dinamik bir ekonomiye sahip olduğunun altını çizen bankacılar, Suudi Arabistan, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin elinde önemli bir yatırım fonu birikimi olduğunu kaydediyorlar.

Suudi Arabistan'ın elinde 1 trilyon dolarlık bir yatırım fonu bulunurken, bu ülkeyi 875 milyar dolarlık fon ile Birleşik Arap Emirlikleri ve 700 milyar dolarla da Kuveyt izliyor.

time türk



Bu haber 1,837 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,733 µs