En Sıcak Konular

Bakan Güler: Enerjiye 120 milyar dolar yatırım var.

31 Ocak 2009 20:11 tsi
Enerji Bakanı Hilmi Güler, 2020 yılına kadar enerji sektörüne 120 milyar dolar yatırım yapacaklarını söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Kocaeli'de Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi iş birliğinde kurulan Sodyum Bor Hidrür Pilot Tesisi'nin açılış törenine katıldı. Törende konuşma yapan Bakan Güler, Türkiye'nin enerji ihtiyacını karşılamak üzere çeşitli kaynaklara yaklaşık 120 milyar dolar yatırım yapacağını söyledi. Bakanlık olarak bu yatırımların Türkiye'de kalması ve yerli firmaların daha çok faydalanması için bir çalışma başlattıklarını belirten Bakan Güler, "Başta enerji sektöründeki şirketler olmak üzere birçok değişik sektörden işletmelerle toplantılarımız sürüyor. Geçtiğimiz günlerde güneş enerjisinden ve rüzgar enerjisinden faydalanmak için yerel kaynakları nasıl kullanacağımızla ilgili sektör temsilcileri ile bir toplantı yaptık. Özellikle rüzgarla ilgili çok büyük gelişmeler olacak. Bu konuyla ilgili firmalar arasında işbölümü yaparak üretime başlamaları için kendilerine her türlü destek vereceğimizi söyledik. Güneş enerjisi ile ilgili de çok büyük kaynaklarımız var. Bu kaynakları binaların üzerine güneş enerji sistemleri kurarak kullanacağız." dedi.

Bakanlık olarak ülke kaynaklarını kullanmak üzere başlattıkları somut projelerin sonuç vermeye başladığına değinen Bakan Güler, "Bugün burada TÜBİTAK MAM, Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü, ETİ Bor Madencilik ve daha birçok özel sektör firmasının desteği ile başlatmış olduğumuz 'Sodyum Borhidrür Sentezi ve üretimi', 'Doğrudan Sodyum Borhidrür yakıt pili ve entegrasyonu' ve 'Fındık kabuğundan gaz elde edilmesi' gibi projelerin sonuçlarını görmeye geldik. Gururla görüyoruz ki bütün bu projeler laboratuvar ortamından başarıyla geçerek endüstriyel kullanıma hazır hale gelmiştir" diye konuştu.

"Dünyadaki bor rezervinin yüzde 72'sinden fazlasının Türkiye'de olmasına rağmen ancak rafine hammadde satışı yapabildiklerini hatırlatan Bakan Güler, şunları söyledi: "Biz bu zenginliğimizi nasıl kullanabiliriz diye başlattığımız çalışmanın semeresini görmeye başladık. Artık borlu çimento, tarımbor, ahşapbor, çinkoborat, hegzagonal bor nitrat, Sodyum Borhidrür Sentezi ve üretimi, doğrudan Sodyum Borhidrür yakıt pili ve entegrasyonu ve bor bileşikli madeni motor yağları gibi birçok konuda başarılı sonuçlar aldık. Bütün bu çalışmalar ekonomimize katmadeğer katacak."

Fındık kabuğundan gaz elde edilmesi ile ilgili tesisi de gezen Bakan Güler, "Ben her zaman çeşitli enerji kaynaklarımızdan bahsederken özellikle dünyada yüzde 70'ten fazlasını ürettiğimiz fındık ve bor üzerinde önemle durdum. Bor yenilenebilir enerjiyse, fındık da yenilebilir enerji kaynağımızdır. Ayrıca içini yediğimiz fındığın kabuğunu da bundan sonra gaz, kömür, bioyakıt ve daha birçok alanda kullanacağız" şeklinde konuştu.

Bakan Hilmi Güler, tesisleri gezip çeşitli incelemelerde bulunduktan sonra TÜBİTAK hatıra defterini de imzaladı.

cha



Bu haber 714 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,210 µs