En Sıcak Konular

Perinçek'ten akıl almaz açıklamalar

30 Ocak 2009 22:02 tsi
Ergenekon davası tutuklu sanığı Doğu Perinçek, Başbakan Erdoğan'ın Davos'ta sarfettiği sözleri ve toplantıyı terketmesini beğenmedi.

Türkiye'nin utanılanacak bir hale düşürüldüğünü savunan Perinçek, "Ahmet Necdet Sezer, 2007 seçimleri öncesinde bu hükümeti istifaya zorlasaydı dün Davos'ta Türkiye utandırılacak hallere düşmeyecekti." dedi.

Ergenekon davasının 45. duruşmasında da tutuklu sanıklardan emekli Yüzbaşı Mehmet Zekeriya Öztürk ile İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek arasında tartışma yaşandı. Öztürk, Perinçek'in 1990'lı yıllarda Kürt sorunu konusundaki bazı düşünceleri ile ilgili özeleştiri yaptığına yönelik sözlerini hatırlatarak şu yorumda bulundu: "O dönemde Kürt sorunu açılım yapılmalı dediniz. Sonra özeleştiri yaptınız. Bu fitili yakıp sonra karşıya geçip 'Dikkat bomba patlıyor.' demeye benziyor." Öztürk, Perinçek'in yaptığı yayınlarla 1990'lı yıllarda güvenlik güçlerini zor durumda bıraktığını da öne sürüp 2000'e Doğru dergisinin ilgili sayılarının getirtilerek dava dosyasına konmasını talep etti. Öztürk, ayrıca Aydınlık grubunun septik düşünce içerisinde olduğunu ileri sürdü.

Perinçek'in çapraz sorgusu sırasında söz alan emekli Yüzbaşı Zekeriya Öztürk, yazılarına uluma yapılarak şahsının Sami Demirkıran, 9 No'lu Gizli Tanık ve Tuncay Güney ile ilişkilendirilerek psikolojik etki yapılmak istendiğini öne sürdü. Öztürk, Sami Demirkıran'ın terör örgütü üyesi olduğunu ve kendisinin karşısında bulunduğunu, 9 No'lu Gizli Tanık'ın bir toplantıya bomba atılmasına ilişkin kendisinin ikna edilmeye çalışıldığını, 'Bu toplantıda da Zekeriya Öztürk vardı' dediğini söyledi. Öztürk, Tuncay Güney ile tanışıklığının olmadığını aksine Doğu Perinçek ve arkadaşlarının Güney ile ilişki içinde olduklarının mülakat kasetlerinde görüldüğünü belirtti.

Perinçek tarafından sürekli olarak MİT ile ilişkilendirilmek istendiğini belirten Öztürk, "Benim MİT ile bir problemim yok. Bir siyasi parti liderinin Türk Silahlı Kuvvetleri, MİT ve emniyet teşkilatına neden bu kadar saldırdığına anlam veremiyorum. Aydınlık dergisi beni Mehmet Eymür ile ilişkilendirmeye çalışıyordu. Ben de 2007 Temmuz ve Ağustos aylarında Danıştay saldırısı ile ilgili neden kendisi ile ilişkilendirmek istedikleri konusunu Eymür ile görüştüm."

AYDINLIK GRUBUNDA SEPTİK DÜŞÜNCE HAKİM

Perinçek'in, iki e-mail ile ilgili iddialarına cevap veren Öztürk, şunları söyledi: "Bu yazılardan birisi bir haber konusunda araştırma yapan muhabire yardım etmek amacıyla yazılmıştır. Burada kendimi istihbaratçı olarak tanıtmam ne kadar doğru olurdu? Bu e-mail ile ilgili benim devlet ötesi faaliyetlerde bulunan ABD çalışanı korkunç bir güç olduğum iddia ediliyor. Eğer MİT böyle bir faaliyetim olsa fark ederdi. İkinci yazı da bilgisayarımda A4 formatında yazılmış, programımda konuk ettiğim bir Kurmay Albay'a hitaben yazılmış bir yazıydı. Ben Ulusal Kanal'da program yapıyordum. Afganistan, Ortadoğu ve terör konularını işleyen bir programdı. Bir Denizci Kurmay Albayı bu programıma konuk aldım. Bu albayın konuşması Ulusal Kanal'da hoş karşılanmadı. Benim 'Sayın Hocam' diye hitap ettiğim söz konusu metin bir e-mail değildir. Doğu Perinçek'in kurumlarında septik anlayış hakim. Ulusal Kanal ve Aydınlık gibi kurumlara gelen asker, polis gibi güvenlik görevlililerinin mutlaka ajanlık yapacağına dair bir anlayış hakim. Mutlaka dikkat edilmesi gereken kişi gözüyle bakılıyor. Ağ sistemime bağlanarak bilgisayarımı kurcaladılar. Olmadık notlar bıraktılar. Serhan Bolluk bunları çok iyi biliyor. Bilgisayarın olduğu masam kırıldı. Bilgisayarımın çöp kutusuna baktığım zaman o metni gördüm. Ben böyle bir yazı yazmadığım ve çöpe atmadığım tedbiren diskete kaydettim. "

Perinçek'in savunmasında ağlamasına gönderme yapan Öztürk, "Birileri gözyaşları içinde sunumlar yaparak Türk bayraklarını nasıl Güneydoğu'da dalgalandırdıklarını anlatıyor. Zamanında Kürt sorununda açılımdan bahsedenler bugün TRT'nin Kürtçe yayın yapmasını eleştiriyor. Bu şuna benziyor. Perinçek'in özeleştirileri şuna benziyor. Fitili ateşlediler. Sonra uzağa geçip bomba patlıyor diye uyarıyorlar."

Öztürk, daha sonra Perinçek'e "Cem Ersever'in arşivleri acaba kendisinde mi?" diye sordu. Perinçek de Ersever ile görüşen kişilerin Hikmet Çiçek ve Soner Yalçın olduğunu belirterek, Çiçek'in bilgi vereceğini söyledi. Çiçek ise konuyla ilgili şunları söyledi: "Ben Ersever ile ilk görüşen kişiyim. Soner Yalçın ile sonra görüşmeye devam ettik. Soner daha sonra bu görüşmeleri kitap yaptı. Bu soru psikolojik harptir. Cem Ersever'in arşivi Abdullah Çatlı'nın kaybolan çantası gibi hurafeden ibarettir. Ne böyle arşiv ne de böyle bir çanta vardır. Ancak medya iki ayda bir bu konuyu devamlı gündeme getirir."

Daha sonra Öztürk, Perinçek'in geçmişte yayın organları aracılığıyla bölücü terör örgütü PKK ile mücadele eden güvenlik güçlerini zor durumda bıraktığını ileri sürdü. Perinçek'in başında bulunduğu 2000'e Doğru dergisinin geçmişteki sayılarının bazı manşetlerini okuyan Öztürk, bu sayılarının getirtilerek dava dosyasına eklenmesini de talep etti.

HALK İHTİLALİNİ SAVUNUYORUM

Perinçek bugünkü çapraz sorgusunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos'ta yaptığı konuşmaya da gönderme yaptı. Serhan Bolluk ile yaptığı telefon görüşmesinde AK Parti iktidarının bir halk ihtilali ile devrileceğine yönelik sözlerinin sorulması üzerine Perinçek, "Ne söylediysem doğrudur. Ancak ihtilal derken silahlı bir ayaklanmadan bahsetmiyordum. Zira ben darbelere karşıyım. Bu demokratik yollarla halk hareketiyle gerçekleşebilir. Nitekim Ahmet Necdet Sezer'e 2007 seçimleri öncesinde bu hükümeti istifaya zorlasaydı dün Davos'ta Türkiye utandırılacak hallere düşmeyecekti." dedi.

Mahkeme Başkanı Köksal Şengün, İşçi Partisi, Aydınlık dergisi ve Ulusal Kanal arasındaki bağlantıya dikkat çekerek, "Neden üçü bir arada bulunuyor?" diye sorması üzerine Perinçek şu cevabı verdi: "Ben Aydınlık dergisi başyazarıyım. Bu ilişkiyi inkar edecek değilim. Aydınlık dergisinin bizimle fikri bakımdan bağlantısı var. Ulusal Kanal daha özerktir. Ankara'da Ulusal Kanal ayrı bir yerdeydi. Sonra bizim binamıza taşındı." dedi.

Yine Başkan Şengün, "Size bazı gizli belgeler geliyor. Bu belgeler konusunda yayınlanması konusunda size soruyorlar mı?" şeklindeki sorusuna Perinçek, "Benim tecrübelerimden yararlanırlar. Ancak benim Aydınlık ve Ulusal Kanal'ın yayınlarına dahlim olamaz. Vaktim yok buna. İki kurumda 60-70 personel ile yönetilen yerler. Çok önemli işler olunca bana danışırlar." şeklinde yanıt verdi.

SİLOPİ'DEKİ KUYULARI, 20 YIL ÖNCE AÇIN DEDİK

Doğu Perinçek, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun MİT'in hazırladığı şemanın en üstünde olduğuna dair iddiasına yönelik medyada çıkan haberleri eleştirdi. Köşe yazılarında kendisinin emekli Orgeneral Kıvrıkoğlu'nun adını vererek "Sizi yakarım" mesajı verdiğinin iddia edildiğini hatırlatan Perinçek, "Bu alçakça davranışı benim karakterimde bir insan yapmaz. Ben şemadan bahsediyorum. 2001-2002 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri'ne yönelik terfi düzenini bozmak için bir tertip yapılıyor. Ardından bu şema dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'e ve diğer kurumlara gönderilmek suretiyle 2003'teki tertipler için kullanılmıştır. Orgeneraller Kıvrıkoğlu ve Karadayı Türk milletine layık olduklarını kanıtlamış komutanlardır. Benim bu komutanlarımıza yönelik 'Sizi yakarım' türünden bir alçakça tutum almam imkansızdır." şeklinde konuştu.

Çapraz sorgu sırasında sanıklardan emekli polis Aydın Yüksek söz alarak, "Siz Hizbullah'ın jandarma ve polis tarafından eğitildiğini söylediniz? Elinizde bir kanıt var mı?" demesi üzerine Perinçek şunları söyledi: "Aydınlık dergisi 'Hizbullah Çevik Kuvvet'te eğitiliyor.' diye haber yaptı. Bu iddianamede yer alıyor. Bu haberlerimizden sonra Diyarbakır'da 2000'e Doğru dergisi ofisi basıldı. Oradaki muhabirimiz öldürüldü. Hem bunu MİT Müsteşarı Emre Taner de 'Hizbullah'ı kullandık' diyerek açıkladı. Haber doğrudur ancak bu davanın konusu değildir. Polis ve emniyetin tümünü suçluyor değiliz. Diyarbakır Çevik Kuvvet merkezinde suç işleniyor. 'Hizbullah eğitiliyor' diyoruz. Şimdi Silopi'deki kuyular açılsın denmiyor mu? 'Biz 20 sene önce açın' demişiz. Ama bugün bunu yaparsanız ABD gelsin açsın diyecekler."

Bu sözler üzerine sanık Yüksek, Perinçek'e "Ben polis memuru olarak Diyarbakır'da görev yaptım. Siz Kontrgerilla diyorsunuz gerilla diyorsunuz. Bunlar ne demektir?" sorusunu yöneltti. Mahkeme Başkanı Köksal Şengün ise bu konu "Seni neden ilgilendiriyor?" dedi. Yüksek de "O yayın organlarında dile getirilen iddialar birçok arkadaşımızı ve beni derinden yaralıyor. Geçmişte o yayın organları bizleri suçlu olarak gösteriyordu." şeklinde yanıt verdi.

Çapraz sorgunun ardından Doğu Perinçek'in avukatı Ceyhan Mumcu savunma yapmaya başladı.

Samanyoluhaber



Bu haber 880 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,475 µs