En Sıcak Konular

'PKK Aktütün saldırısını başarısız buldu'

30 Ocak 2009 13:06 tsi
PKK’nın Kuzey Irak’taki kamplarında askeri ve siyasi eğitim aldıktan sonra pişmanlık duyarak örgütten kaçıp güvenlik güçlerine teslim olan Bişar kod adlı PKK’lı B.U, “PKK Aktütün Jandarma Karakolu’na saldıran sorumlu düzeydek

PKK’nın Kuzey Irak’taki Zap, Çemço ve Avaşin kamplarında uzun süre silahlı ve siyasi eğitim aldıktan sonra 3 ay önce Şırnak’ın Silopi İlçesi yakınlarındaki Habur Sınır Kapısı’nda güvenlik güçlerine teslim olan ve hakkında Diyarbakır 6’ıncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde 10 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan 28 yaşındaki B.U, teslim olduktan sonra güvenlik güçlerine önemli itiraflarda bulundu.


PKK’lı B.U, 5 Ekim 2008'de 17 askerin şehit olduğu, 23 teröristin öldürüldüğü Hakkari'nin Şemdili İlçesi'ndeki Aktütün Jandarma Karakolu’na baskın düzenleyen 4 PKK’lı yöneticinin örgütün üst kademesi tarafından başarısız görülerek görevlerine son verilip haklarında örgüt içi soruşturma açıldığını söyledi.

Saldırıya, organizasyonu sağlamak amacıyla aralarında üst düzey yöneticilerin de bulunduğu 250 PKK’lının katıldığını belirten PKK’lı B.U şu itiraflarda bulundu:
“Bu saldırı aylar öncesinden planlanıp organize edildi. Ancak saldırı ile ilgili savaşçı kadrosuna herhangi bir bilgi verilmedi. Saldırıdan 3 gün önce Avaşin-Basyan, Zap ve Çemço bölgelerinden takviye güçler istendi. Yaklaşık 250 kişi ile 30 katır yükü silah ve mühimmat karakola yakın bölgedeki yüksek rakımlı tepelere getirildi. Ancak güvenlik güçlerinin gerek termal kamera, gerek çevre istihbaratı, gerekse telsiz cihazlarındaki hareketlenmeden dolayı baskın yapılacağını önceden fark edip PKK’lıların mevzilendikleri alana operasyon yapmasıyla örgüt saldırıyı erken başlatmak zorunda kaldı. Çünkü saldırıdaki asıl amaç Berçar ve Bayraktepe adı verilen bölgelerde konumlanan 60’ın üzerindeki askeri vurmaktı. Saldırı planlamanın dışında erken gerçekleşince kontrol güvenlik güçlerinin eline geçti ve örgüt bu baskında 9 kayıp verildiğini duyurdu. Bu nedenle Aktütün baskınını bizzat planlayıp organize eden Adem, Reşit, Hüseyin ve Cesur kod adlı kol komutanlarını görevden alarak merkez karargahında savaşçı olarak görevlendirdi. Bu kişiler, örgütün açtığı iç soruşturmayla başarısızlıkla suçlandıkları için PKK’ya rapor verdiler. Ancak bu baskını örgüt kamuoyuna 60’ın üzerinde askerin vurulduğu şeklinde propaganda amaçlı başarılı bir eylem gibi gösterdi. Görevden alınan sorumlulardan Reşit, daha önce de Dağlıca Karakol baskınına katılmıştı.”


Kamplara yönelik düzenlenen hava harekatlarıyla moral ve motivasyonlarının bozulduğunu belirten B.U, “Uçaklar genellikle kamp alanı üzerinde bir tur attıktan sonra sorti yaparak iki veya üçüncü turda bombalamaya başlıyor. Biz uçak seslerini aldığımızda veya birinci turda bombalama yapılmadığı için gerekli tedbirleri alıyoruz, ya sığınaklara ya da menfezlere gizleniyoruz. Eğer birinci turda bombalama gerçekleşirse tedbirsiz yakalanacağımız için vereceğimiz zayiat daha da ağır olur” dedi.


IKDP peşmergelerinin Aktütün Karakolu’na düzenlenen saldırıdan sonra kendilerine her türlü lojistik destek sağladığını, erzak, silah ve benzeri mühimmatların peşmergeler tarafından kamyonlarla Amediye kasabasına getirildiğini, buradan örgütün kuryeleri tarafından traktörlere yüklenip Çemço alanına getirildiğini belirten B.U, “Yolun bittiği yerde ise bu malzemeler katır sırtına yüklenerek kamplara taşınıyor. Bu malzemeler Zap, Çemço ve Avaşin-Basyan kamplarına aktarılıyor” dedi.


Şu anda Eskişehir’de askerlik yapan ve etkin pişmanlık yasası kapsamında tutuksuz yargılanan B.U’nun bağlı bulunduğu askeri birliğin tespit edilerek talimatla savunmasının alınmasına karar veren mahkeme duruşmayı erteledi.

hurriyet



Bu haber 776 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,524 µs