That’s all question | " /> That’s all question | "/>

En Sıcak Konular

Diplomasi ve ‘diplomasi': That’s all question

30 Ocak 2009 13:01 tsi
Diplomasi ve ‘diplomasi': That’s all question Sahi nedir bu diplomasi? Erdoğan’ın tavrını diplomatik açıdan “skandal” görenler var, izliyoruz. Ama diplomasi derken nerede durduğunuzu unutmayacaksınız; bir de bu var. Mesela “monşer” diplomasisinde “çocuklar ölüyor&#

Bazı medya organlarının Davos olayına yaklaşımları dikkatinizi çekiyor mu? Hadi, adını dosdoğru söyleyelim: Doğan Medya Grubu, Davos olayını nasıl yansıtıyor? Haber kanallarına çıkan bu medya grubunun kalemleri, dış haberler müdürleri ne tür yorumlar yapıyorlar? “Kriz” diyorlar, “gerginlik” diyorlar, “skandal” diyorlar… Bu kavramlar, haberi ele alış tarz ve tercihlerini yeterince ortaya koyuyor, ama hızlarını alamayıp “diplomaside Kasımpaşa havası” (Radikal) diyenler de var.

Olaya bu kalıplar içerisinde bakanların hareket noktalarını oluşturan şeyi iyi biliyoruz: Birincisi “diplomasi” ve ikincisi de aynı anlama gelmek üzere “Batı ile ilişkiler”…

Nitekim Milliyet gazetesinin dış haberler müdürü Kadri Gürsel, bugün NTV’nin haber programında bunu çok açık bir dille ifade etmekten geri durmadı: “Diplomasi açısından bu bir skandaldır” diyen Gürsel, devamla “bu şekilde ancak Arap ülkelerinin sokaklarında sempati toplarsınız” dedi. Oysa esas olan “batı” ile ilişkiler ve diplomasi kalıplarına uygun hareket etmektir; değil mi ama?!

Burada biraz duralım. Diplomasi için çok çeşitli tanımlar, tarifler var. Dileyen sözlüklerden araştırabilir. Ama en genel manasında diplomasi, uluslararası ilişkiler arenasında ülkesinin politika ve çıkarlarını temsil etmeyi ifade eden bir kavram.

Diplomasi, kendi süreci içerisinde “teamüller” oluşturmuş bir alandır. Kendine özgü bir “dili” vardır. Bu “dili” abartıp uluslararası ilişkileri, ülkesini temsil etme noktasından kopartıp kendi başına bir alan olarak görenlerin diplomasi tarzlarına “monşer” diplomasisi denildiğini de biliyoruz. “Monşer” diplomasisi, halkıyla, ülkesiyle, değerleriyle alakası kalmamış bir diplomasi tarzıdır da denilebilir.

Davos’ta Başbakan Erdoğan’ın koyduğu tavrı bu tip diplomasi anlayışına sahip olanların şaşkınlıkla karşılamaları normal.

Ama soru şudur: İnsanlar ölüyor. Bunun diplomatik dildeki karşılığı nedir acaba?

Çocuklar ölüyor. Peki buna diplomaside ne deniyor?

Bir halk abluka altına alınmış. İnsanlık dışı bir yok etme siyasetinin mağduru. Acaba o tarz diplomaside bu durum nasıl ifade edilebilir?

Başbakan Erdoğan meseleyi dosdoğru ifadelendirmiştir. Yani tam da olması gerektiği gibi. O diplomatik dilin muğlak cümlelerini tercih etmemiştir. İsrail cumhurbaşkanının saygınlık ölçülerini bir kenara atan tavır ve üslubunu da ülkesini temsil eden bir başbakan tavrıyla karşılamıştır.

Yıllarca diplomasiyi “Batı ne der, Amerika ne der…” diyerek şekillendirmeye çalışanların şaşkınlığı normaldir dedik. Çünkü Erdoğan bu tarz bir diplomasi yapmadı.

Meseleyi “öfke” ile izah etmeye çalışanlar da var. Bu görüşü dillendirenler meseleyi şahsileştiriyor ve anlamını bozmaya çalışıyorlar. “Başbakan Erdoğan öfkesini diplomatik alana taşıdı” diyenler, sorunu bilerek veya bilmeyerek hafifleştirmeye çalışıyorlar.

Başbakan Erdoğan İsrail’in Filistin’de yaptıklarını “dosdoğru” söyleyerek Batı dünyasına ve onun nezdinde bütün insanlığa hitap etmiştir. “Uygar”, “çağdaş” Batı’nın Filistin konusundaki çifte standartçı tutumunu gözler önüne sermiştir. Bu şekilde, aslında çok etkili bir diplomasi yapmıştır.

Gazze, Filistin söz konusu olunca, insanlık değerleri söz konusu olunca, “monşer” diplomasisiyle alınacak hiçbir sonuç yoktur.

Erdoğan’ın tutumunun “sokaklarda” yarattığı sempatiyi küçümseyenlerin ise şunu düşünmeleri gerekiyor: Siz diplomasiyi kimler adına yapıyorsunuz? Bu ülkeyi yönetenler, kimleri temsilen yöneticilik yapıyorlar?

Kim ne derse desin: Başbakan Erdoğan’ın Davos’ta aldığı tutum, diplomasiden ne anlamak ve anlamamak gerektiği konusunda da bir dönüm noktası olmuştur.

Diplomasi ve 'diplomasi': That's all question (İşte bütün mesele)...

www.iyibilgi.com

İlgili haberler;

Amerika bize kızdı mı?

Sizi gidi sizi. Beklemiyordunuz değil mi?

Haaretz: Peres Erdoğan’ı tahrik etti

Erdoğan-Perez: “Ama”cılar için test!

Vicdanı olan bu terk edişi anlar!

29 Ocak 2009: Türkiye tarih yazdı!

'O moderatörü Ürdün istihbaratına sorun'

Davos’ta bozulan ezberler

Tepkinin sırrı Youtube'da mı saklı?

Moderatörün ilk vukuatı değilmiş!

Ya İsrail kin tutarsa?

Yunan medyası : "Hoşgeldin Davos Fatihi"

Başbakan Erdoğan fildişi kuleleri yıktı!

Devletin üst kademesi tek vücud!

Nihat Genç ŞOK oldu!

Peres'ten beklenen açıklama !

Cumhurbaşkanı Gül'den tam destek!

Bu ses, tüm dünya mazlumlarının sesidir...

Genelkurmay'ın Davos gerilimi yorumu

Oktay Ekşi'den skandal yazı!

Davos krizine dünyadan ilk tepkiler

CNN Türk fena çuvalladı !

O toplantının adı dikkatinizi çekti mi?

İsrail-Türkiye: Nasıl(sa) barışacak?

Erdoğan Türkiye'ye döndü! -Video

'Öldürmeyi iyi bilirsiniz' dedi, Davos'u terketti



Bu haber 957 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,669 µs