En Sıcak Konular

Terör örgütünün lider kadrosuna dava

30 Ocak 2009 11:29 tsi
Terör örgütünün lider kadrosuna dava

Zübeyir Aydar, Remzi Kartal, Necdet Buldan ve Yaşar Kaya'nın da aralarında bulunduğu 31 kişi hakkında, 15 yıldan 22 yıl 6 aya kadar hapisle cezalandırılmaları istemiyle dava açıldı.

Sözde ''Sürgündeki Kürt Parlamentosu'' ile sözde ''Kürdistan Ulusal Kongresi''nin oluşumunda yer alan, Zübeyir Aydar, Remzi Kartal, Necdet Buldan ve Yaşar Kaya'nın da aralarında bulunduğu 31 kişi hakkında, ''silahlı örgüt kurma ve yönetme'' suçundan 15 yıldan 22 yıl 6 aya kadar hapisle cezalandırılmaları istemiyle dava açıldı.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, terör ve organize suçlara bakmakla görevli Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği, ''terör örgütü PKK/KONGRA-GEL'in amacı doğrultusunda ülke dışında sözde Sürgünde Kürt Parlamentosu ve sözde Kürdistan Ulusal Kongresi adı altındaki oluşumların sevk ve idaresinde bulunmak, yasa dışı örgütlenmeye üye olmak ve faaliyetlerde bulunmak'' suçu kapsamında, 31 kişi hakkında yürüttüğü soruşturmayı tamamladı.

Cumhuriyet Savcısı Cemil Tuğtekin tarafından açılan davanın iddianamesinde, PKK/KONGRA-GEL terör örgütünün 08-27 Ocak 1995 tarihleri arasında gerçekleştirdiği 5. kongresinde, terörist başı Abdullah Öcalan'ın talimatları ile sözde ''Ulusal Kongre'' oluşturma çalışmalarının başlatıldığı anımsatılarak, söz konusu kongrede, ''Kürdistan'ın kurulması yolunda 20 yıldan beri sürdürülen faaliyetlerle bu direniş örgütünün yaratıldığı, bundan sonraki hedefin, bir kuruluş örgütü yaratmak olduğu, yakın dönemde hedeflerinin iktidarlaşmak olduğu, bu amaçla ulusal ordunun ve meclisin bir an evvel kurulması gerektiğinin belirtildiği'' aktarıldı.

İddianamede, bu kapsamda, değişik Kürt orijinli dernek ve kuruluş temsilcileri ile yapılan görüşmeler sonrası, 3 ay süren çalışmaların ardından 12 Nisan 1995 günü Hollanda'nın Lahey kentindeki Ulusal Kongre Salonu'nda, Anayasa Mahkemesi'nce 16 Haziran 1994 tarihinde kapatılan Demokrasi Partisi'nin (DEP) eski Genel Başkanı Yaşar Kaya tarafından, yaklaşık 400 kişinin katıldığı bir toplantı ile sözde ''Sürgünde Kürdistan Parlamentosu''nun kurulduğunun kamuoyuna duyurulduğu, Yaşar Kaya'nın da sözde parlamentonun kurucu Genel Başkanı olarak ilan edildiği kaydedildi.

-''TERÖRİST BAŞININ TALİMATLARI İLE HAREKET ETMİŞTİR''-

Sözde parlamentonun,'' PKK/KONGRA-GEL'in cephe örgütü ERNK, Kürdistan Özgür Kadın Hareketi, Kürdistan Yurtsever Aydınlar Birliği, Kürdistan Gençler Birliği, Kürdistan Sanatçılar Birliği, Kürdistan Yurtsever Esnaflar Birliği, Kürdistan Yezidiler Birliği, Asuriler Birliği, Kürdistan Ulusal Meclisi, Avrupa Kürt Devleti Federasyonu, Kürdistan İslam Hareketi ve Kürdistan Aleviler Birliği gibi kuruluş ve örgütler tarafından da desteklendiği'' belirtilen iddianamede, ''Sözde parlamento, kurulduğu tarihten itibaren terörist başı Abdullah Öcalan'ın talimatları doğrultusunda PKK/KONGRA-GEL'in terör eylemlerini maskeleme, örgüte uluslararası destek sağlama faaliyetlerinin önemli bir parçası haline gelmiş ve tam anlamıyla batı ülkelerinde terör örgütü PKK/KONGRA-GEL'in diplomatik sözcülüğünü yapmıştır'' denildi.

İddianamede, sözde parlamentonun, 12 Nisan 1995 ile 1 Ekim 1998 tarihleri arasında, Lahey, Viyana, Moskova, Kopenhag, Roma, Oslo ve Brüksel'de 9 defa toplandığı kaydedildi.

-''TERÖR ÖRGÜTÜ GÜDÜMÜNDE''

Sözde parlamentonun, 26 Eylül 1999 tarihinde, Brüksel'de yaptığı genel kurul toplantısında kendini feshedip, yine terör örgütü güdümünde oluşturulan sözde ''Kürdistan Ulusal Kongresi'' isimli oluşuma katıldığını açıklayarak, faaliyetlerine son verdiği ifade edilen iddianamede, 24-26 Mayıs 1999 tarihleri arasında Hollanda'nın Amsterdam kentinde, İsmet Şerif Vanlı başkanlığında kurulan sözde ''Kürdistan Ulusal Kongresi''nin yönetim kadrosunda, sözde parlamentonun birçok yöneticisinin de görev aldığı belirtildi.

İddianamede, kuruluşuna, PKK/KONGRA-GEL terör örgütünün öncülük ettiği ve yönlendirdiği sözde ''Kürdistan Ulusal Kongresi''ne, zaman içinde çeşitli ülkelerde faaliyet gösteren çok sayıda bölücü örgütün de katıldığı ifade edildi.

Davanın iddianamesinde, terör örgütünün amacı doğrultusunda oluşturulan sözde ''Sürgündeki Kürt Parlamentosu'' ve sözde ''Kürdistan Ulusal Kongresi'' isimli oluşumlarda görev alan Zübeyir Aydar, Remzi Kartal, Nejdet Buldan, Nizamettin Toğuç, Ali Matur, Mehmet Ali Yiğit, Haydar Işık, Mehmet Taşkala, Ekrem Berkpınar, Felemez Başboğa, Zülküf Günay, Ali Haydar Celasun, Şengül Özbey, Aziz Doğan, Yaşar Kaya, Mahmut Kılınç, Elif Alataş, Şerafettin Kaya, Ahmet Turhallı, Ökkeş Kolusarı, Şemsettin Aktaş, İsmail Özden, Mesut Uysal, Abdurrahman Çadırcı, Yaşar Ertaş, İlknur Şen, Celal Özkan, Özcan Şen, Yusuf Serhat Bucak, Mehmet Sıraç Bilgin ve Ali Haydar Aslıyüce'nin 5237 sayılı TCK'nın 314/1. maddesinde yer verilen ''silahlı örgüt kurma ve yönetme'' suçundan 10 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep edildi.

Söz konusu kişiler hakkında ayrıca, 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun, cezada yarı oranında artırım öngören 5. maddesinin uygulanması da istendi.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesine sunulan iddianamenin kabul edildiği, sanıkların yargılanmasına önümüzdeki günlerde başlanacağı öğrenildi.


aa



Bu haber 453 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,714 µs