En Sıcak Konular

İsrail ve Arap basınında o an!

30 Ocak 2009 10:50 tsi
İsrail ve Arap basınında o an! Arap ve İsrail Basını Başbakan Erdoğan'ın Davos'ta Peres'in sözlerine verdiği tepkiyi manşetlerine taşıdı. İşte örnekler...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos'ta katıldığı paneli terk etmesini İsrail'in önde gelen gazeteleri de internet sayfalarından duyurdular.

Jerusalem Post gazetesinin web sayfası Başbakan Erdoğan'ın paneli terk etmesini "manşet haber" olarak duyururken, Erdoğan'ın İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile girdiği tartışma ve ardından sözünün panel moderatörünce kesilmesine sinirlenerek sahneden yürüyüp gittiğini bildirdi.

Haaretz gazetesinin web sayfası da aynı haberle okuyucularını durumdan haberdar etti.

İki gazetenin İngilizce web sayfası da Amerikan AP ajansının haberini kullandı.

ARAP DÜNYASI ALKIŞLADI

Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın Davos'ta İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'e yönelik sert eleştirileri ve basın toplantısını terk etmesi Arap dünyasında büyük bir yankı buluyor. Televizyonlar ve gazeteler, Erdoğan'ın açıklamalarını son dakika olarak verirken, entelektüeller de Erdoğan'a destek veren görüşler bildiriyor.

Londra'da yayınlanan El Kuds el Arabi gazetesi genel yayın yönetmeni Abdulbari Atwan, Peres'in tavrının çok çirkin olduğunu, Erdoğan'ın verdiği cevabın ise taktirle karşılanması gerektiğini söyledi. Erdoğan'ın tavrının Arap dünyası tarafından büyük bir memnuniyetle karşılanacağını da vurgulayan Atwan, Başbakan'ın Hamas politikalarını desteklediği yönünde de herhangi bir açıklamada bulunmadığının altını çizdi.

Merkezi Kahire'de bulunan Ahram Stratejik Araştırmalar Merkezi'nden Amr Şubki ise Erdoğan'ın hareketeninin Arap dünyasında çok büyük bir etki meydana getireceğini belirtti. Bir ülkenin hem demokratik, hem ılımlı ve hem de İsrail'i eleştirebileceğinin bu hareketle ortaya çıktığını vurgulayan Şubki, Türkiye'nin bu son tavrıyla bölgedeki etkisini daha da hissettireceğinin altını çiziyor.

Bölgesel ve Stratejik Araştırmalar Doğu Merkezi Direktörü Dr. Mustafa el Labbad ise Erdoğan'ın son açıklaması karşısında bir entelektüel olarak çok duygulandığını ve "Türkiye bölgeye tekrar hoşgeldin" dediğini ifade ediyor. Türkiye'nin bir yumuşak güç olarak bölgede etkinliğini daha da artıracağını ortaya koyduğunu vurgulayan el Labbad, özellikle de herhangi bir ideolojik doktrin peşinde koşmamasının Ankara'yı bölgenin yıldızı haline getirdiğini ve bu yıldızın daha da parlayacağına işaret ediyor. Erdoğan'ı "barış adamı" olarak da adlandıran el Lebbed, Türkiye'nin bölge ülkeleri üzerinde çok büyük bir etki bırakacağına kuşku duymadığını da ifade ediyor.

Filistin Yönetimi eski Dışişleri Bakanı ve efsanevi lider Yaser Arafat'ın sağ kolu Nebil Şaas da Türkiye'nin bölgenin parlayan yıldızı olduğunu vurguluyor. Türkiye'nin izlediği politikanın özellikle Hamas yanlısı gösterilmesinin kabul edilemez olduğunun altını çizen Şaas, tüm Filistinli grupların Türkiye'ye büyük bir sempati beslediğini ifade ediyor.

Merkezi Katar'da bulunan uluslararası Arap haber kanalı El Cezire de internet sitesinde haberi acil haber olarak tek cümle olarak verdikten sonra, geniş bir haber yayımladı.

El Cezire haberinde, Başbakan Erdoğan'ın, panel yöneticisinin Peres'in İsrail'in Gazze saldırısını meşrulaştıran sözlerine itirazlarını söylemesine izin vermemesinden sonra televizyondan canlı yayınlanan tartışmayı terk ettiğini belirtti.

MISIR BASINI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos'ta katıldığı paneli terk etmesi, Mısır basınında son dakika gelişmesi olarak yer aldı.

Mısır'ın 4 dilde yayın yapan resmi kanalı Nil TV, tüm bültenlerinde Erdoğan'ın çıkışına yer verdi ve Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa'nın Erdoğan toplantıdan ayrılırken kendisiyle tokalaşmasına ayrıca vurgu yaptı. Mısır'ın resmi haber ajansı Mena ise, görüşmeyi yorumsuz olarak "Erdoğan, Peres ile panelde konuştu" başlığı ile abonelerine duyurdu.

Mısır'ın yarı resmi gazeteleri El Ahram ve El Cumhuriye ise, internet sitelerinde henüz haberi yayınlamazken, muhalif gazete El Wafd, internet sitesinde gelişmeyi son dakika olarak "Erdoğan, Peres ile Gazze konusunda atıştı" diye verdi.



Bu haber 1,189 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,930 µs