pazarlık iyice kızışıyor! | " /> pazarlık iyice kızışıyor! | "/>

En Sıcak Konular

IMF ile pazarlık iyice kızışıyor!

29 Ocak 2009 19:42 tsi
IMF ile pazarlık iyice kızışıyor! Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "IMF'den yeni bazı maddeler gelince doğrusu bizi rahatsız etti." dedi. Peki hükümet nasıl bir rota izlemeyi planlıyor?

Dünya Ekonomik Forumu Toplantıları için İsviçre'nin Davos kasabasında bulunan Erdoğan, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

IMF'e ilişkin olarak Erdoğan, "Geçen yıl Mayıs ayından itibaren bir süreci devam ettiriyoruz. O günden bu yana bir süreç devam etti ve bugünlere geldik. Arkadaşlarım yoğun bir çalışma yaptı. Bu yoğun çalışma içerisinde belli maddeler var. Bu maddeler üzerinde çalışmalar sürüyor. Bu maddelerden bazılarında anlaştılar bazılarında anlaşmadılar. Zaman içerisinde bunlar eksildi. Artık neredeyse bitme noktasına gelmişken yeni bazı maddeler gelince bu doğrusu bizi rahatsız etti. Bu uygun değil dedik." dedi.

Erdoğan, maddelerin ülkenin şartlarına göre değiştiğini de vurguladı. Görüşmelere 10 günlük ara verdiklerini hatırlatan Erdoğan, bunun 2-3 günün gittiğini ve 1 hafta sonra görüşeceklerini söyledi.

IMF Başkan Yardımcısı John Lipsky ile yaptığı görüşmeye ilişkin olarak Erdoğan, "Lipsky ile yaptığımız görüşmede 'Arkadaşlara ben bu düşüncelerinizi ileteceğim' dedi. Görüşme gayet olumlu geçti. Lipsky'nin yaklaşımı bana olumlu geldi. Kendileri de sanırım bunu başkana iletecekler ve bu görüşmeyi yaptıktan sonra çıkacak neticeye göre tekrar bir değerlendirmeyi birlikte yapacağız." dedi.

Büyüme rakamlarının kesin bir rakam olmadığını belirten Başbakan Erdoğan, "Kesin bir oran değildir. Yani büyüme bir hedeftir. Büyüme hedefini belirlersiniz; o hedefi yakalayamayabilirsiniz. Yani kimse size 'niye bu hedefi yakalayamadınız' sorusunu sorma hakkına sahip değil. Enflasyonda belli hedefler koyduk. Diyelim yüzde 5 hedefini koymuşuzdur. Yüzde 9'u yakaladık. Kimse bize 'maşallah yüzde 9'u yakaladın' dedi mi? İkinci sene yüzde 7.9'u yakaladık. Kimse bize 'maşallah yüzde 7.9'u yakaladın' dedi mi? Ama enflasyon, biraz düşük çıktığı zaman bakıyorsunuz 'böyle demiştiniz, böyle oldu' diyorlar. Niye? Bunlar hep siyasi yaklaşımlar.
Büyüme bizim için bir hedeftir. Biz bu hedefi yakalamak için var gücümüzle çalışacağız. Yeni yeni enstrümanlar üretmenin peşinde olacağız. Bu yeni enstrümanlarla farklı alanlarda farklı gelir kaynakları üreteceğiz. Alışılmış gelir kaynaklarına bağlı kalamayız. Yeni yeni kaynaklar üretmenin gayreti içerisinde olacağız ki büyümeyi yakalayalım.
Kayıtdışı ekonomiyi daha yoğun bir şekilde kayıt altında alma gayreti içinde olacağız. Bunun yanında şu anda özellikle de uluslararası yatırımın Türkiye'ye gelmesinde daha büyük bir performans içinde olacağız. Uluslararası yatırımın Türkiye'ye girişini hızlandıracağız. Burada uluslararası yatırımda güçlü olan bazı firmalarla yaptığımız görüşmelerin nedeni budur. Ülkemize gelsinler yatırımlar yapsınlar ve bu yatırımlarla Türkiye hem istihdamda hem büyümede o beklediği performansa ulaşsın istiyoruz." şeklinde konuştu.
Başbakan Erdoğan, finans sektörünün reel sektöre daha kolay kredi vermesi için bazı paketler de açıklayacaklarını kaydetti.

"SİYASETÇİNİN İŞİ GÖRÜŞME YAPMAKTIR"

Başbakan Erdoğan, Ermenistan meselesine ilişkin bir soruya, "Temel bir ilkemiz vardır o da şudur: Devletler görüşmeleri ortadan kaldırırsa görüşmezlerse özellikle bir barış sürecini yakalamak mümkün değildir." diye cevap verdi.
Erdoğan, "Biz şu an ülkemizde yaklaşık 40 bin Ermeni vatandaşımız var. Hepsinin bir beklentisi var. Bunun dışında ülkemizde kaçak olarak bulunan gene yaklaşık 40 bin civarında Ermeni var. Bütün bunların yanında da tabii bir yerde Ermenistan komşu ülkemiz. Yani Iğdır'dan baktığınız zaman Ermenistan'ı görürsünüz. Öbür tarafta Kars'tan baktığınız zaman Ermenistan'ı görürsünüz. Böyle bir durum var.
Tabii ki bu konularla ilgili bir değerlendirmenin yapılma sürece geldi de geçiyor. Bir de dünyada Ermeni Diasporası'nın bir çalışması var. Biz bu çalışmaları, bu adımları atarak bazı şeyleri eğer çözebilirsek bunu çözeriz. Bunları çözerken de biz kalkıp da Türkiye olarak tek taraflı burada 'ver-kaybet'... Bu mantıkla bir şey olmaz. Burada karşılıklı olarak her iki tarafında kazanımını sağlayacak bir mutabakat bulabilirse buna bizler de seviniriz. Ama burada bir şeyi ihmal etmeyelim: Orada bir Azerbaycan olayı vardır. Azerbaycan konusu bizim için önemli bir konudur. Onun için ben dün akşam dikkat ederseniz (Azerbaycan Cumhurbaşkanı) İlham Aliyev ile bir görüşmem oldu. Uzun uzun görüşmemizi yaptık. Onun da bu arada (Ermenistan Cumhurbaşkanı) Serj Sarkisyan ile bir görüşmesi oldu. Bu konularla ilgili bize bilgilendirme de yaptı. Bütün bu çerçeve içerisinde bir görüşmemiz olacak. Bu görüşmelerden kaçmak zaten siyasetçinin işi değil. Siyasetçinin işi görüşme yapmaktır. Biz de bunu yaparız." diye konuştu.

Erdoğan'a programının yoğun olması nedeniyle Davos'u gezemeyeceğinin hatırlatılması üzerine, "Vekaleti verdim; eşim geziyor." dedi

Samanyoluhaber



Bu haber 432 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,027 µs