IMF mi istiyor? | " /> IMF mi istiyor? | "/>

En Sıcak Konular

Hamas'a desteğin diyetini IMF mi istiyor?

29 Ocak 2009 15:29 tsi
Hamas'a desteğin diyetini IMF mi istiyor? 'Bugün ne oldu da IMF, her gün yeni yeni maddeleri Türkiye’nin önüne sürüp, işi yokuşa sürüyor?'

Erdoğan Süzer / Bugün

IMF çıkmazında müthiş iddia

Türkiye, küresel krizin patlak verdiği ilk günden itibaren, sanki gizli bir el tarafından adım adım IMF’nin kucağına itildi.
 
Taktikler öylesine etkiliydi ki, en sonunda kendimizi istemeye istemeye de olsa IMF’nin pazarlık masasında bulduk. Hem de IMF’nin en güçlü, bizimse en zayıf ve en savunmasız anımızda! Bugün, nasıl olup da, pazarlıkların 18’inci gününde anlaşma olmaksızın masadan kalkmak durumunda kaldığımızı tartışıyoruz.

Yerel seçimler, ara verilen görüşmelerin ana nedenleri arasında gösteriliyor. Görünürde kritik konu, her iki tarafın da duyarlı olduğu seçim hassasiyeti! Oysa bugün pazarlık masasında olan taraflar, 2002 yılından bu yana iki kez stand-by anlaşması yapıp; biri yerel diğeri genel olmak üzere iki de seçim dönemi geçirdi.

Bu 6 yıllık dönemde, IMF’nin zorlu gözden geçirme çalışmaları da dahil hiçbir sorun yaşanmaması dikkat çekici değil mi? IMF’nin tüm ısrarlarına rağmen, elektrik fiyatlarına yıllarca artış yapılmaması bile, IMF’nin o meşhur kırmızı ışığı için tek başına yeterli değil miydi? Bugün ne oldu da IMF, her gün yeni yeni maddeleri Türkiye’nin önüne sürüp, işi yokuşa sürüyor?

FİLİSTİN DUYARLILIĞI

 Ankara kulislerinde, işte bütün bu soruları aydınlatacak kritik bir iddia dolaşıyor. Belki de sizlerin “tecrübe” diyebileceğiniz iddiayı ortaya atanlar, geçmişte IMF ile geceli gündüzlü pazarlık masasında bulunmuş, eski ekonomi bürokratları. İddia sahiplerine göre, bugün IMF’nin uzlaşmaz tavrının arka planında, Filistin’in yaşadığı insanlık dramına, Türkiye’nin gösterdiği duyarlılık yatıyor.

İddia o ki; Türkiye bu acımasız savaşta, yeni bombalarını deneyen İsrail’in değil, üzerlerine bomba yağan Filistin halkının yanında yer aldı. Türk yöneticiler, İsrail’i açık açık eleştirdi.

İşte bu tavır, Türkiye’ye İsrail’in dostluğunu kaybettirdi. İyi de bu olayın Türkiye-IMF ilişkileriyle ne alakası var, diyeceksiniz. IMF ile imzalanan 1999, 2002 ve 2005 stand-by görüşmelerinin her aşamasında, ayrıca bu anlaşmaların gözden geçirme süreçlerinde bulunmuş deneyimli bürokratlar bakın ne diyor:

DÜĞÜMÜ BÖYLE ÇÖZERDİK

 “Türkiye’nin IMF ile olan pazarlık görüşmelerinde ABD, özellikle de İsrail her daim etkin rol oynamıştır. Türkiye’nin bu iki ülke ile olan siyasi ilişkilerinin düzeyi, IMF görüşmelerinde çok işimize yaradı. Geçmişte de zaman zaman IMF’yi aşamadığımız, görüşmelerin kesilme noktasına geldiği dönemler oldu. İşte bu dönemlerde İsrail imdadımıza yetişti.

Öyle kritik dönemlerde araya girdiler ve sorunu çözdüler ki! Bugün İsrail faktörünü kullanabileceğimiz bir konjonktür olmadığı için IMF, Türkiye karşısında çok daha rahat hareket ediyor.” İddiaların gerçeklik payı varsa, bu demektir ki Türkiye önümüzdeki dönemde IMF ile zorlu bir pazarlık süreci yaşayacak.

Bu konuda Başbakan Erdoğan’ın Meclis’te gazetecilerin, “Davos’ta IMF ile fikir birliği sağlanır mı?” sorusu üzerine verdiği yanıt kritik önem taşıyor. Başbakan bu soruya, “Sağlanır, sağlanmaz. Biz bildiğimizi onlar da bildiklerini tabii ortaya koyacaklar” yanıtını vermişti. Bu, IMF’ye gönderilmiş, “sana mecbur değilim” mesajdır. IMF ile anlaşma imzalanmazsa bu Türkiye’nin sonu olmaz. Aksine IMF ile program imzalamak, ekonomideki milli önceliklerini ertelemek zorunda kalmış bir ülkeyi ifade eder.



Bu haber 572 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,724 µs