En Sıcak Konular

160 bin kişi işsiz kalabilir

29 Ocak 2009 14:48 tsi
Kriz Türkiye'de etkisini artırıyor. Reel sektörde çok sayıda firma işçi çıkarmaya hazırlanıyor. Şirketler ve çalışanların gözü hükümette.

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanvekili ve Özak Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık, resmi rakamlara göre tekstil, konfeksiyon ve deri sektörlerinde yaklaşık 800 bin kişi çalıştığını söyledi. Krizin sektörler üzerindeki etkisinin giderek arttığını belirten Akbalık, “Bugünden itibaren bir şeyler yapılmazsa 100 bin ila 160 bin kişi sektörde işsiz kalacak. İnsanlar bazı şeyleri ötelediler, asıl sıkıntı bundan sonra olacak” diye konuştu.
Dünyada şu anda tekstil ve konfeksiyon sektöründe yüzde 50’lik bir daralma olduğunu bildiren Akbalık, “Bunun Türkiye’ye yansıması yüzde 25, Uzakdoğu’ya yansıması ise yüzde 60” dedi. Tekstil alanında Hindistan, Pakistan ve Çin’den kaçış başladığını ama Türkiye’nin durumu iyi yönetebilmesi halinde avantaj yakalayabileceğini bildiren Akbalık, “Ancak süreç iyi yönetilmezse avantajlı gibi görünen bu durum tam ters etki yapabilir” uyarısında bulundu. Batı ülkelerinde ciddi boyutlarda işsizlik olduğu için reel sektöre dönüş olacağını beklediklerini anlatan Akbalık, krizin bundan sonraki seyri için şu değerlendirmeleri yaptı:
“Türkiye tekstilde Akdeniz Çanağı’nın lideri olabilir. Biz krizde henüz bir şey görmedik. Çok daha şiddetlisi geliyor. ABD’den sonra krizi en çok Avrupa yaşayacak çünkü ihracatı Amerika’ya. Bizim ihracatımızın çoğu ise Avrupa’ya olduğuna göre biz de o etkiyle krizi iyice hissedeceğiz. Kriz iyi yönetilmez ve tedbir alınmazsa yıkıcı sonuçları olacak.”

PRİM İNERSE DEVLET KARA GEÇER

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan ile geçtiğimiz cumartesi yaptıkları toplantıda sundukları “işçi çıkarmama önerisini” anlatan Akbalık, önerdikleri modelde devletin karının 111 milyon TL olacağını söyledi. Tedbir alınmadığı takdirde 100 bin ile 160 bin işçinin işsiz kalacağını öngörerek yaptıkları modeli Akbalık, şöyle anlattı:
“Bizim ödediğimiz prim yüzde 28.5’e düşürüldü. İşten ayrılan bir işçinin işsizlik fonundan alacağı parayı ve işverenin 1 yıl boyunca kamuya ödediği maliyeti hesapladık. Buna göre eğer devlet sektörden aldığı SSK primini yüzde 50 düşürürse 111 milyon YTL karı olacak. Yani devletin işçi çıkartıldığı takdirde fondan ödeyeceği para, SSK primlerini yarı yarıya indirdiğinde işverenden alacağı paradan yaklaşık olarak 111 milyon YTL fazla oluyor, primler inerse bu para devletin cebinde kalacak.”
Bu sistemi uygularken geriye dönük olarak 2008 performansının dikkate alınmasını düşündüklerini anlatan Akbalık, “Örneğin, Aralık 2008’de 100 işçi çalıştıran bir iş yeri, Aralık 2009’da 95 kişiye inmişse yüzde 50 prim indirimine hak kazansın; 90’a inmişse yüzde 25 prim indirimi kazansın, daha fazla işçi çıkarttığı takdirde ise bir indirim hakkı kazanamasın” şeklinde konuştu.

ANADOLU DEĞİL İSTANBUL’A FABRİKA

Tekstil, deri ve konfeksiyon sektörlerinin doğu illerine taşınmasıyla ilgili de açıklama yapan Akbalık, “Anadolu’da üretim yapılmasına kesinlikle karşı değilim ama kendi firmam adına doğru değil. Dört fabrikam var, beşincisini de şimdi İstanbul’a yapıyorum” dedi. Özak Tekstil’in “A Plus” yani en üst kalite grubunda üretim yaptığını belirten Akbalık, “Anadolu’da bugün sunulan şartlar ve oradaki yetişmiş eleman sayısı ve durumu ile bugün yaptığım üretimi ancak 5 yıl sonra gerçekleştirebilirim, bu da benim için zaman kaybı olur” dedi.

 



Bu haber 639 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,682 µs