En Sıcak Konular

NTV Dergisi ezber bozdu

29 Ocak 2009 12:18 tsi
NTV Dergisi ezber bozdu "Ali Rıza Efendi fotoğraftaki kişi değil. Atatürk pembe ev'de doğmadı, oraya sonradan geldi..." Bu şaşırtıcı bilgiler NTV Tarih Dergisi'nin Şubat sayısında yer alıyor.

Öteden beri Atatürk'ün babası Ali Rıza Efendi olarak sunulan fotoğraf için Falih Rıfkı Atay, Çankaya kitabının 2. baskısında sayfa 17'de şöyle yazıyor:

"1876'da ilk Kanun-i Esasi'nin ilan edildiği güne rastlayan 23 Aralık'ta Selanik'te kurulmuş Asakir'i Milliye Taburu'ndaki gönüllü subaylardan biri babası olarak öne sürülmüştür.

Resmi ötekilerden ayrılarak büyütülmüştür. İstanbul Hürriyetçilerine yardım etmek için toplanan bir milli kuruluşa babasının da bulunmuş olması Mustafa Kemal'in hoşuna gidecek bir şeydi ama inanmış mıdır, sanmıyorum.


Hatta bir gün alaycı bir dille: Bu bizim peder değildir" dediği kulağıma gelir..."

10 Kasım 1939 tarihli Ulus Gazetesi'nin 13. ve 14. sayfalarındaki iki fotoğraf var. Birinin altında "Atatürk Selanik'te doğduğu ev", diğerinde "Atatürk'ün Selanik'te doğduğu evin cephesi" yazılmış.

İddialar şöyle devam ediyor:

Atatürk'ün babasının vefatından sonra annesi Zübeyde Hanım'ın maddi olanaklarının çocuklarıyla birlikte kardeşlerinin kahyalık yaptığı çiftliğe sığınacak kadar zayıf olduğunu bilenler için tahmin yapmak zor olmasa gerek.

Ama Atatürk'ün resmi tarihini yazanlar alçak gönüllü evi Atatatürk'e yakıştırmamış olaCaklar ki, daha hali vakti yerinde olanı "Atatürk'ün doğduğu ev" ilan etmişlerdir.

Bu evin Atatatürk'ün bir süre yaşadığı, Manastır'da öğrenciyken ve sonrasında Selanik'e geldiğinde yattığı evi olduğu da doğru. Ama bu ev, annesinin daha sonra evlendiği Ragıp Bey'in eviydi.

İki evin Atatürk'ün hayatında nasıl yer değiştirebildiklerini de biliyoruz. Evler yan yana daha doğrusu arka arkayaydılar. Selanik Belediyesi'nce 12 Şubat 1937'de Atatürk'e hediye edilen mülk üzerindeki küçük ev, 1950'lerin başındaki restorasyon sırasında yıkılmıştır.

Pembe Ev'de doğmadı, oraya sonradan geldi. Bu şaşırtıcı bilgiler NTV Tarih Dergisi'nin Şubat sayısında yer alıyor.

Öteden beri Atatürk'ün babası Ali Rıza Efendi olarak sunulan fotoğraf için Falih Rıfkı Atay şöyle yazıyor:

1876'da ilk Kanun-i Esasi'nin ilan edildiği güne rastlayan 23 Aralık'ta Selanik'te kurulmuş Asakir'i Milliye Taburu'ndaki gönüllü subaylardan biri babası olarak öne sürülmüştür.

Resmi ötekilerden ayrılarak büyütülmüştür. İstanbul hürriyetçilerine yardım etmek için toplanan bir milli kuruluşa babasının da bulunmuş olmlası Mustafa Kemal'in hoşuna gidecek bir şeydi ama inanmış mıdır, sanmıyorum.

Hatta bir gün alaycı bir dille: "Bu bizim peder değildir" dediği kulağıma gelir" Çankaya 2. baskı İstanbul 1969, s17

10 Kasım 1939 tarihli Ulus Gazetesi'nin 13. ve 14. sayfalarındaki iki fotoğraf var. Birinin altında "Atatürk Selanik'te doğduğu ev", diğerinde "Atatürk'ün Selanik'te doğduğu evin cephesi" yazılmış.



Bu haber 854 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,824 µs