En Sıcak Konular

ABD'li profesörler İsrail'i boykot ediyor

29 Ocak 2009 12:01 tsi
Yıllardır İngiliz profesörlerin İsrail'i boykot çağrılarını kınayan Amerikalı profesörler şimdi İsrail'e karşı akademik boykot başlattılar.

İsrail'in Gazze'de 22 gün devam eden vahşeti sonrasında ABD'li profesörler ilk kez İsrail'e akademik ve kültürel boykot çağrısında bulundular.

Bugüne kadar İsrail'e akademik ve kültürel boykot çağrısı İngiliz bilimadamları tarafından yapılıyordu, fakat bu kez bu talep Amerikalı profesörlerden geldi.

Haaretz gazetesinin bildirdiğine göre, geçen hafta perşembe günü bir basın bildirisi yayınlayan U.S. Campaign for the Academic & Cultural Boycott of Israel (İsrail'in Akademik ve Kültürel Boykotou için Amerikan Kampanyası), " Bilinç eğitimcileri olarak İsrail'in Gazze Şeridi ve buradaki eğitim kurumlarına ayrım yapmadan saldırısı karşısında hareketsiz duramayız ve sessiz kalamayız." diyerek Amerikan üniversiteleri ve Amerikan toplumunun büyük bir kısmında Filistin meselesinin sansür edildiğini ve gizlenmeye çalışıldığını belirtti.

Grup, Güney Afrika'daki ırkçı rejime uygulan tedbirler gibi İsrail'e karşı da şiddet içermeyen cezalandırıcı tedbirler alınması çağrısında bulundu.

İsrail'i akademik boykot grubu, çoğu Kaliforniya'dan 15 akademik tarafından kuruldu.

Güney Kaliforniya Üniversitesi'nden İngilizce profesörü David Lloyd, kampanyaları bütün ABD'yi içine alacak şekilde genişleteceklerini bildirdi.

Haaretz gazetesine pazartesi mektup yazan David Lloyd, "Basın açıklamasını yapmamızdan sonra sadece bir kaç gün içinde ABD'den 80'den fazla akademik bizi destekledi ve destekleyen akademiklerin sayıları hızla artmaya devam ediyor." dedi.

Hamas'ın İsrail ile daha önce doğrudan görüşmeler yapmak için bir kaç girişimde bulunduğunu söyleyen Lloyd, "Hamas'ın, İsrail ile doğrudan görüşmeler yapması, İsrail'i fiilen tanımış olduğunu gösterecekti. Hatta İsrail'den karşılıklı garantiler alma şartı ile İsrail devletinin yıkılması çağrısını dahi açıktan tartıştı." şeklinde konuştu.

İsrail'in boykot edilmesini destekleyen Amerikalı akademiklerin aynı zamanda ABD'nin Irak'ı işgal etmesine de karşı çıktıklarını belirten Lloyd, "Deniz aşırı ülkelerden meslektaşlarım tarafından teklif edilen böyle bir bir boykotu desteklemekten şeref duyuyorum." dedi.

İsrail'e karşı akademik boykot fikri ilk olarak 2001'de Güney Afrika'nın Durban şehrinde yapılan "Dünya Irkçılık Karşıtı Konferansı"ında ortaya atıldı. Akademik boykotun ilk uygulanma girişimi İsrail'in 2002'de Savunma Kalkanı Operasyonu adını verdiği Cenin katliamı ardından İngiliz profesörler tarafından gerçekleştirildi. Bu tarihten sonra İngiliz profesörler bir kaç kez boykot uygulamaya çalıştılar.

Ancak, İsrail'in Gazze mezalimine kadar Amerikalı profesörlerin çoğu İsrail'e akademik boykot uygulanmasına hep karşı çıktılar. 2006'da Amerikan Üniversite Profesörleri Birliği İngilizlerin boykotuna karşı çıkarak bir bildiri yayınladılar. 2007'de ise ABD'de yaklaşık 300 üniversite rektörü boykotu "İsrail Üniversitelerini Boykot, aynı zamanda Amerikan Üniversitelerini de Boykuttur" parolası ile kınadılar.

dunyabulteni



Bu haber 613 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,985 µs