zamanlamasına dikkat! | " /> zamanlamasına dikkat! | "/>

En Sıcak Konular

Atamaların zamanlamasına dikkat!

29 Ocak 2009 10:56 tsi
Atamaların zamanlamasına dikkat! Hukukçular endişeli: Ergenekon soruşturmasına müdahale edilmesin

Atamalarda soru işareti var

Emekli Askerî Hakim Ümit Kardaş: Zekeriya Öz bu soruşturmanın başından beri var ve konuya hakim. Diğer savcılar ona yardım ediyor. Özel yetkili ağır ceza mahkemelerine atanan üç savcı normal sürecin değil, belli tartışmaların sonucu. İlker Başbuğ'un Cumhurbaşkanı ve Başbakan'la görüşmesi, HSYK'ya yapılan baskılar ile Sabih Kanadoğlu'nun açıklamalarını dikkate alırsak, soru işaretleri ortaya çıkıyor.

Ergenekon terör örgütüyle ilgili soruşturmanın sulandırılması çabalarından sonra gündeme getirilen bazı öneriler ve bu doğrultuda atılan adımlar soru işaretlerine yol açtı. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) İstanbul'daki özel yetkili savcılığa 3 yeni atama yapması da, sürece müdahale tartışmalarını alevlendirdi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı'nın 'atamaların Ergenekon'la ilgili olmadığı' yönündeki açıklamalarına rağmen, hukukçular gelişmelerden endişeli. Söz konusu adımın, YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu ve eski Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun açıklamalarından sonra atıldığına dikkat çekiliyor. İki hafta önce Aydınlık Dergisi'nin HSYK'ya 'gerçek savcılar atayın' çağrısı yaptığını hatırlatan hukukçular, soruşturmanın seyrini değiştirecek eylemlerden kaçınılmasını istiyor. Emekli Hakim Albay Ümit Kardaş, sürecin doğal gelişmediğine işaret ederken, Uluslararası Hukukçular Derneği Başkanı Necati Ceylan, bu davanın geçmişteki davalara benzemediğinin altını çiziyor. Bazı medya kuruluşlarının yayınları ise soru işaretlerini büyütüyor. 'Yeni atanan savcıların diğerlerine göre daha kıdemli olduğu ve Ergenekon'a bakacağı' yönündeki haberlere dün en sert tepki Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'den geldi: "Tüm savcılarımız hukuk içinde hareket eder. Aralarında ayrım yapılması, yargıya saygısızlıktır." Atamalarda soru işareti varEmekli Askerî Hakim Ümit Kardaş: Zekeriya Öz bu soruşturmanın başından beri var ve konuya hakim. Diğer savcılar ona yardım ediyor. Özel yetkili ağır ceza mahkemelerine atanan üç savcı normal sürecin değil, belli tartışmaların sonucu. İlker Başbuğ'un Cumhurbaşkanı ve Başbakan'la görüşmesi, HSYK'ya yapılan baskılar ile Sabih Kanadoğlu'nun açıklamalarını dikkate alırsak, soru işaretleri ortaya çıkıyor.
Davanın seyri değiştirilemez

Doç. Dr. Mustafa Şentop: Sabih Kanadoğlu'nun '40 savcı' açıklaması soruşturmaya müdahale içeriyordu. Savcı sayısı artırılarak soruşturmanın etkisinin azaltılmasını hedefliyordu. Son atamayı, başsavcılık ihtiyaç olduğu için savcı istemiş ve HSYK da atama yapmış gibi görünüyor. 3 savcı atanarak Ergenekon soruşturmasının seyri değiştirilemez. Ergenekon davası Zekeriya Öz ile başlamıştır, öyle de sürer.

Atamalardan korkmamak lazım

Doç. Dr. Mustafa Şentop: Sabih Kanadoğlu'nun '40 savcı' açıklaması soruşturmaya müdahale içeriyordu. Savcı sayısı artırılarak soruşturmanın etkisinin azaltılmasını hedefliyordu. Son atamayı, başsavcılık ihtiyaç olduğu için savcı istemiş ve HSYK da atama yapmış gibi görünüyor. 3 savcı atanarak Ergenekon soruşturmasının seyri değiştirilemez. Ergenekon davası Zekeriya Öz ile başlamıştır, öyle de sürer.

Atamalardan korkmamak lazım

Avukat Ergin Cinmen: Çok sanıklı ve çok kapsamlı bir soruşturma. Yeni savcı atanabilir; ama önemli olan, soruşturmanın sağlıklı olarak yürütülmesidir. Özel yetkili savcılığa atanan yeni savcılar Ergenekon soruşturmasında görev alacak diye bir durum yok. 6 savcı Ergenekon soruşturmasında görev aldığı için diğer soruşturmalara ihtiyaç duyulmuş olabilir. Başka soruşturmalara bakacak olabilirler.

Sulandırma yapılmasın

Adalet ve Hukuk Derneği Başkanı Ayhan Gültekin: Bu konudaki ilk fikri ortaya atan kişi Kanadoğlu'ydu. 40 savcı süreci sulandırmayla eşanlamlıydı. 3 yeni savcı soruşturmayı yürütmede yardımcı olmak için atandı. Bu savcılar iş yoğunluğunun azalmasına destek verecekse sorun olacağını sanmıyorum. Ancak bu savcılar iki yıllık bir geçmişi olan davaya yeniden müdahil olmaya kalkışırsa o zaman sıkıntı oluşur.

Savcılar soruşturmada başarılı

Uluslararası Hukukçular Derneği Başkanı Necati Ceylan: Ergenekon soruşturması diğer davalar gibi değil. Daha önce atanan savcılar başarıyla yürütüyor. Bu savcılar, ihtiyaca binaen istenmiştir. Tahkikatın hızlı yürümesi için atama yapıldığını düşünüyorum. Farklı bir hesap içinde olmak, 40 tane savcı atansın diye davayı sulandırmak doğru bir yaklaşım değil. Yargıyı etkileyecek uygulamalardan uzak durulmalı.

Yargıya müdahale ediliyor

Konya Denge Hukukçular Derneği Başkanı Erhan Şahin: Endişemiz; davanın seyrini etkileyebilecek açıklama ve müdahaleler ile davanın kamu vicdanını tatmin etmekten uzak kararla sonuçlanması. Soruşturmayı yürüten yargı mensupları ile ilgili her türlü atama veya görev değişikliğinin doğrudan yargıya müdahale olduğunu düşünüyoruz. Söz konusu dava Türkiye'nin geleceği açısından önem taşımaktadır.

Kafalarda endişe hakim

Hukuk Bilimleri Araştırma Merkezi Derneği Başkanı Av. Resul Tunçkır: Söz konusu 3 savcının Ergenekon'a bakacağını sanmıyorum. Davaya atanırlarsa kafalarda soru işareti oluşur. Bu savcıların binlerce, tonlarca evrak okuması, CD'leri dinlemesi lazım ki dava hakkında bilgi sahibi olsunlar. Aydınlık Dergisi'ne istinaden atama yapıldığı görüntüsü, kafalarda soru işareti oluşturuyor.

Yargıya güvenmek lazım

Eski Meclis Araştırma Komisyonu Başkanı Ahmet Çağlayan: Savcı atansın diye yapılan tavır doğru değil. Görevlinin birisine güvenip ötekisine güvenmem demek yanlıştır. Böyle olursa adam öldüren de veya başkası da savcı veya hâkimi beğenmiyorum diyebilir. Yargıya güvenmek lazım. Hele hele dava devam ederken tartışmak son derece yanlış olur. Maalesef basınla birlikte yargılama yapılıyor, bu yanlış.

Adalete gölge düşürülüyor

Eski cumhuriyet savcısı Gültekin Avcı: HSYK, maalesef tarafsızlığını kaybetmiştir. Bu üç savcının görevlendirilmesi, her halükârda adalete gölge düşürdü. Soruşturmayı ilk günden bu yana yürüten cumhuriyet savcısı Öz'ün yetkileri lokalleştirilmek isteniyor. Burada diyecekler ki Zekeriya Öz'e, 'Sen sadece JİTEM yönüyle ilgilen'. İş bölümü yapacaklar. Bu şekilde davanın etkisi azaltılmaya çalışılıyor.

HSYK davaya karışmasın

Demokrat Hukukçular Derneği Başkanı Av. Halil Doğan: HSYK'nın, Ergenekon soruşturmasının sulandırılması veya tersine çevrilmesinde rol almaması gerekir. İstanbul'daki kadrolara 3 savcı tayininin bu gayeyi gerçekleştirmek için olacağını düşünmek bile istemiyorum. Şemdinli savcısı Ferhat Sarıkaya hakkında karar verip meslekten ihraç eden HSYK olunca insan şüpheyle bakıyor.

Zaman



Bu haber 315 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,331 µs