fare mi doğuruyor? | " /> fare mi doğuruyor? | "/>

En Sıcak Konular

Davos fare mi doğuruyor?

29 Ocak 2009 09:57 tsi
Davos fare mi doğuruyor? Zor günlerden geçen ve binlerce çalışanını işten çıkartan, devlet yardımıyla ayakta kalan en büyük banka ve finans kurumlarının yöneticilerinin katılmadığı bu seneki davos nasıl bir başlangıç yaptı?

Dünya Davos'ta krize çare arıyor

İsviçre'nin Davos Kasabası'ndaki 39. Dünya Ekonomik Forumu küresel krizi masaya yatıracak. Zirvede, Krizden sonra dünyada yeni bir ekonomik dönem başlayacağı' konusu ele alınacak Zirvede devlet adamları, akademisyenler ve işadamları konuşacak

Küresel ekonomik kriz nedeniyle son 40 yılın en önemli ekonomi zirvesi olarak adlandırılan Davos Zirvesi'nde, dünyanın nasıl düzlüğe çıkacağı ve krizden sonra yeni ekonomik düzenin nasıl olması gerektiği tartışıldı. Her yıl geleneksel olarak İsviçre'nin Davos Kasabası'nda düzenlenen Dünya Ekonomi Forumu'nda küresel mali sistemin yeniden istikrara kavuşturulması ve ekonomik büyümenin yeniden canlandırılması konusu ayrıntılı olarak tartışılıyor. 

Davos Zirvesi kapsamında düzenlenen 'Yeni ekonomik çağ' panelinde Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk de konuştu. Türk tarihinde ilk kez bizim yaratmadığımız bir krizle karşı karşıyayız diyen Şahenk şunları söyledi: Yeni ekonomik dönem gelişmiş ve gelişen ülkelerin işbirliği içerisinde çalışması ile kırılabilir. Geçtiğimiz son 10-15 yıl içinde globalleşme tüm dünyanın refah seviyesini olumlu yönde etkiledi, dolayısıyla gelecek dönemde de globalleşmenin sürdürülmesine önem verilmesi ve korumacı uygulamalardan kaçınılması herkesin yararına olacaktır. Gelişmekte olan ülkelere daha fazla fon akışını sağlamak konusunda IMF gibi uluslararası kuruluşlara daha fazla iş düşmektedir. Bu kuruluşların yeni ekonomik dönemin ihtiyaçlarına göre reform edilmesi gerekmektedir. IMF ve IMF'den fon kullanan ülkeler bu fonların kamu sektöründen özel sektöre aktarılmasına imkan tanıyacak mekanizmaları geliştirmelidir.'

Krizden kimse muaf değil

DAVOS'a katılan Coca Cola'nın CEO'su Muhtar Kent ise şunları söyledi: Davos'ta tüm karar mekanizmalarının sorumlu kişilerinin bir araya gelmesi ortak hareket konusudna çok önemli. Krizden hiçbir ülke ve hiçbir şirket muaf değil. Türkiye'de bu ülkelere dahil. IMF'le yapılacak anlaşmanın zamanı geldi, geçiyor. Turizm Türkiye açısından çok önemli. Tüketici davranışlarındaki değişim krizin en zaman biteceği konusunda önemli sinyaller verecek. Öncelikle herşeyin geçici olduğunu anlamamız gerekiyor. Bu kriz de geçecektir. 2010'da iyileşme sinyallerinin geleceğini tahmin ediyorum ancak 2009 herkes için zor geçecek.

Ekonomik kriz daha kötü olacak

KÜRESEL ekonomik krizin patlayacağını çok önceden öngören ve 'kahin' unvanına sahip olan ünlü iktisatçı Nourile Roubini dünya üzerinde yaşanan en kötü krizin ortasında olunduğunu, durumun daha da çirkinleşebileceğini söyledi. 2009 yılındaki ekonomik büyümenin eksi 1 oranında olmasının beklendiğini kaydeden Roubini, 'Ülkelerin ekonomik sistemlerinde büyük sıkıntılar var bankalar ödeme aczine girdi. Pek çok büyük ekonomide bankacılık krizi yaşandı. Toparlanmak çok zor olacak' dedi. Türkiye'nin IMF ile anlaşmaya ihtiyacı olduğunu belirten ünlü iktisatçı finansman ve kurumsal kaynak noktasında IMFnin yardımcı olacağını söyledi.

IMF karşımıza sürekli yeni maddeler çıkartıyor

BAŞBAKAN Erdoğan dün Davos'a hareketinden önce havaalanında yaptığı basın toplantısında bir soru üzerine, 'IMF ile bazı hassassiyetler hala aşılamadı. IMF ile olan görüşmelerde her geçen gün yeni yeni bazı maddeler önümüze gelirse o maddeler bizde hassasiyet oluşturur. Çünkü bir yola çıkarken bu anlaşmanın içeriğinde neler varsa bunlar bellidir' dedi.  Erdoğan şöyle devam etti: Geçen mayıstan bu yana sürekli olarak bazı değişiklikler önümüze gelirse ve bunların bir kısmını cevaplamışken hala bunların değiştirilerek tekrar önümüze getirilmesi  bu noktada bizi rahatsız eder. IMF bizim  de ortağı olduğumuz kuruluştur. Destek vermesi , projeler üretmesi gereken bir kuruluştur. Ama bundan çıkıp farklı bir yaklaşım sergilerse, Türkiye'yi başka ülkelerle aynı düzeyde ele alıırsa o zaman hassasiyetimiz artar.'

IMF'yle bir an önce anlaşılmalı

SABANCI Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, 2009'un zor bir yıl olacağını belirterek, 'Piyasaların canlanmasına yönelik bazı tedbirler alınmasını bekliyoruz' dedi. Sabancı, IMF ile anlaşmanın bir an önce yapılmasını beklediklerini söyledi. Davos'ta Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ile görüştüğünü belirten Sabancı, kendisine IMF ile detayları görüştüklerini, önemli bir sorun olmadığını söylediğini ifade etti. Hükümetin piyasaların IMF ile ilgili beklentisini yerine getirmesi gerektiğini belirtti.

Türkiye krizden güçlenip çıkacak

DÜNYA Ekonomik Forumu Başkanı Klaus Schwab, Türkiye'nin geçmişte önemli yapısal reformlar uyguladığını, bu nedenle güçlenmiş olarak çıkma ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi. Türkiye'nin bölgenin lider ülkesi olduğunu belirten Schwab, 'küresel krizin çözümünün küresel işbirliğinden geçtiğini de vurgulayarak, bu fırsatı kullanarak, daha sağlam, daha sürdürülebilir koşulların olduğu bir ekonomi dünyası yaratılabileceğini söyledi.

Youtube da Davos  Zirvesi'nde

Bu yılki zirvenin bir yeniliği ise internet dünyasının en tanınmış video kanallarından YouTube ve MySpace'in yer alacak olması. Bu internet kanalları, katılımcılara interaktif tartışma imkanı sağlayacak. Davos Zirvesi'nde, geleneksel 'Davos Ruhu' çerçevesinde, küresel ve bölgesel siyasi sorunlara ve çatışmalara da çözüm aranması bekleniyor.

85 bin kişiyi kovan CEO'lar  konuşacak

28 Ocak-1 Şubat tarihleri arasında devam edecek Dünya Ekonomi Forumu zirvesine  dünyanın önde gelen devlet adamı ve bürokratın yanı sıra 2008'in son çeyreğinde patlak veren ekonomik krizden dolayı 85 bin kişiyi işten çıkaran dev şirketlerin CEO'ları da katıldı. Zirvede ayrıca ABD, İngiltere ve dünyanın birçok ülkesinde gazete ve televizyon sahibi Avustralyalı Rupert Murdoch da konuşma yaptı.

Akşam



Bu haber 477 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,411 µs