En Sıcak Konular

Top Genelkurmay’da

29 Ocak 2009 09:46 tsi
Ergenekon soruşturması kapsamında faili meçhul cinayetlerin de araştırılmaya başlanması ve emekli Albay Abdülkerim Kırca’nın intiharı, dikkatlerin itirafçı Abdülkadir Aygan’a çevrilmesine yol açtı

Askeri savcılığın, Aygan’ın anlatımları doğrultusunda 28 faili meçhul cinayetle ilgili suç duyurusunda bulunan Diyarbakır Barosu’nun başvurusunu Genelkurmay Başkanlığı’na gönderdiği ortaya çıktı. Avukat Tahir Elçi, Genelkurmay’ın Ergenekon şüphelisi emekli Albay Arif Doğan’ın da bulunduğu askerler hakkında 10 yıldır işlem yapmadığı gerekçesiyle Ergenekon savcılarına suç duyurusunda bulundu.

Askeri savcıya havale

Aygan’ın da isminin geçtiği ilk dava, adı TBMM Susurluk Komisyonu Raporu’na da giren ‘İbrahim Babat’ kod adlı Hacı Hasan’ın anlatımları sonucunda açıldı. Babat’ın anlatımları, 1980 ve 1990’lı yıllarda işlenen faili meçhul cinayetlerin dosyalarına girdi.
İdil Başsavcılığı, 8 Ocak 1999’da aralarında öldürülen JİTEM komutanı Cem Ersever, Ergenekon zanlılarından emekli Albay Arif Doğan, Yüzbaşı S.Y. gibi isimlerin de aralarında bulunduğu kişiler hakkında Diyarbakır Başsavcılığı’na başvurdu. Başvuruda, Doğan’ın JİTEM’in Diyarbakır grubunun başında bulunduğu, Silopi grubunun başında ise Ersever’in görev yaptığı, bu kişilerin Hasan Caner, Hasan Utanç ve Tahsin Sevim’i sorgulayarak öldürdüğü kaydedildi. Diyarbakır Başsavcılığı ise, Genelkurmay’a başvurarak ismi geçen asker kişiler hakkında bilgi istedi. Ancak Genelkurmay’dan, konuyu askeri savcılığın yürütebileceği yanıtı geldi.

Zaman aşımı tehlikesi

Dosyanın asker kişilerle ilgili kısmı bu nedenle ayrıldı. Ancak avukat Elçi, 10 yıldır bu konuda hiçbir gelişme olmadığını belirterek, “1989’dan bu yana açık olan dosya kısa süre sonra zaman aşımına girecek. Bu nedenle Ergenekon soruşturmasını yürüten savcıya suç duyurusunda bulunduk” dedi.
Askerlerle ilgili işlem yapamayan Diyarbakır Başsavcılığı, 1999’da aralarında Aygan’ın da bulunduğu 11 kişi hakkında JİTEM’in işlediği faili meçhul cinayetler nedeniyle dava açtı. Bu dava halen karara bağlanamadı.
2004’te yurtdışına kaçan Aygan, JİTEM’le ilgili anlatımlarına başladı. Diyarbakır Başsavcılığı, 2005’te JİTEM’in 1992-1994 arasında işlediği 8 ayrı faili meçhul cinayetle ilgili yeni bir dava açtı. Sanıklar arasında Aygan’la birlikte, ‘Yeşil’ kod adlı Mahmut Yıldırım, intihar eden emekli Albay Abdülkerim Kırca, Muhsin Gül, Fethi Çetin, Diyarbakır Emniyet Güvenlik Şube görevlisi Kemal Emlük, Askerlik Şubesi’nde sivil memur Saniye Emlük, Uzman Çavuş Yüksel Uğur da yer aldı.

Aziz Turan adını aldı

Bu davada, Aygan’la, JİTEM elemanı Fethi Çetin’in nüfus kayıtlarının ‘savaş şehidi’ gösterilerek kapatıldığı ortaya çıktı. İçişleri Bakanlığı, bu kişilerin kayıtlarının Nüfus Kanunu’nun 29. maddesi uyarınca kapatıldığı bilgisini verdi. Mahkemenin başvurduğu Jandarma Genel Komutanlığı, Aygan ve diğer itirafçıların kendi adına çalıştığını yalanladı.
Emniyet Genel Müdürlüğü ise, “4 PKK’lının ölü yakalanmasını sağlayarak itirafçı olan Aygan’ın korumaya alındığını, 1993’te adının Aziz Turan olarak değiştirildiğini, koruma tedbirlerini deşifre etmesi ve PKK’nın kontrolünde İsveç’e gitmesi nedeniyle tedbirlerin 2006’da kaldırıldığını” vurguladı. 

Genelkurmay’a gitti

Diyarbakır Barosu, 2005’te Aygan’ın anlatımları doğrultusunda 28 faili meçhul cinayetle ilgili suç duyurusunda bulundu. Aralarında eski OHAL valileri Ünal Erkan, Hayri Kozakçıoğlu, emekli Org. Hikmet Köksal gibi isimlerin bulunduğu 31 kişi hakkındaki suç duyurusu askeri savcılığa iletildi. Savcılık, 10 gün önce suç duyurusuyla ilgili olarak Genelkurmay Başkanlığı’na başvurdu.
Avukat Sezgin Tanrıkulu, “10 yıldır kayıp olan Murat Aslan’ın yakılmış haldeki cesedi bulundu. Aslan’ın babasının DNA’sı, bulunan cesetle örtüştü. Biz de Aygan’ın anlatımlarında geçen 28 faili meçhul cinayeti savcılığa taşıdık. Askeri savcılık evrak kaydı bile yapmadı. Ancak yazılı başvuruya, suç duyurusunun Genelkurmay Başkanlığı’na ilettikleri yanıtı verildi. İzin verilirse, asker kişilerle ilgili iddialar soruşturulabilecek” diye konuştu.

Aygan: Serbest bırakılan sendikacıları Kırca vurdu

Taraf gazetesine konuşan Aygan, dün şu iddiaları ortaya attı:
“Murat Aslan, JİTEM’de sorgulanıp yakıldı. Sağlık-Sen Diyarbakır üyeleri Necati Aydın, Mehmet Ay, Ramazan Keskin’in DGM’de ifade vereceklerini emniyet bildirdi. Abdülkerim Kırca, ‘serbest bırakırlarsa alın’ talimatı verdi. 3 genci mahkemenin önünden alıp JİTEM’e getirdik. Silvan yolunda Kırca enselerinden vurdu. Ersever, Bahtiyar Aydın, Eşref Bitlis’in öldürülmeleri jandarmadaki iç hesaplaşmaların sonuçlarıdır. Kırca da tasfiye edilmek istendi. Ersever’in Veli Küçük’le, Arif Doğan’la arası kötüydü. Örgüt de (PKK) jandarma da bana ihanet etti. Bana ihanet edenlere ihanet ediyorum. Boşaltılan köylerde ve yol kenarında terk edilen tesislerde su kuyuları var. Cesetleri o kör kuyulara atmışlar.”
Avukat Tahir Elçi de Aygan’ın öldürüldüğünü söylediği Aydın, Ay ve Keskin’i adliyeden kaçırıldıkları gün gördüğünü belirterek, “Ben de adliyedeydim. Jandarma istihbarat elemanlarını da adliyede gördük o gün. Sonradan serbest bırakılmalarına rağmen ortada olmadıkları haberi geldi. Daha sonra ölüleri bulundu” dedi.

Milliyet



Bu haber 581 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,009 µs