Afganistan hükümetini gözden çıkardı | " /> Afganistan hükümetini gözden çıkardı | "/>

En Sıcak Konular

ABD, Afganistan hükümetini gözden çıkardı

29 Ocak 2009 08:21 tsi
ABD, Afganistan hükümetini gözden çıkardı Obama, ABD’nin Afganistan politikasında kapsamlı değişikliğe gidiyor. Karzai hükümeti yerine aşiret liderleriyle temas kurmayı planlayan Washington, önceliği El Kaide ile mücadeleye verecek.

ABD’DE işbaşına gelen yeni yönetim, Bush döneminde izlenen Afganistan politikasından bütünüyle vazgeçmeye hazırlanıyor. 2001’deki savaşla birlikte ABD desteğiyle iktidara gelen Hamid Karzai yönetimine karşı tutumunu sertleştirmeyi planlayan Obama yönetimi, yolsuzluk ve rüşvete bulaşan Afgan hükümeti yerine yerel aşiret liderleriyle temas kurmayı öngörüyor. New York Times’ın ABD’li yetkililere dayandırarak verdiği haberinde, Obama yönetiminin Afganistan’da başlıca önceliği El Kaide ile mücadeleye vereceği, yolsuzluk ve terörle savaşta beklentileri karşılamaması halinde Karzai’nin de gözden çıkarılabileceği belirtildi. Obama’nın Pakistan ve Afganistan Özel Temsilcisi Richard Holbrooke’un da yakında Kabil’e giderek merkezi hükümeti uyaracağı kaydedildi.

İMARDAN VAZGEÇİLECEK

OBAMA yönetiminin Afganistan stratejisindeki en dikkat çekici değişiklik ise, bu ülkedeki yeniden inşa faaliyetlerden vazgeçilerek sadece El Kaide ile mücadeleye odaklanılması olacak. Bush yönetiminin Afganistan’daki hedeflerinin makul olmadığını, bunun için gereken para ve zaman bulunmadığını düşünen Obama yönetimi, yeninden inşa faaliyetlerini NATO’daki müttefiklerine bırakmayı planlıyor.

KARZAİ YOLSUZLUK BATAĞINDA

Önceki yönetim sırasında iki haftada bir Bush ile videokonferans aracılığıyla görüşen Karzai’nin bu ayrıcalıktan mahrum kalacağı belirtiliyor. ABD ayrıca, Karzai’den, aralarında yakın akrabalarının da bulunduğu yolsuzluğa bulaşmış yetkilileri tutuklamak için harekete geçmesini istiyor.

ABD ordusu Afgan halkına diyet ödüyor

ABD, Afganistan’da bir baskında ölen 15 kişi için 40 bin dolar ‘’kan parası’’ ödedi. Amerikalı yetkililer, ölen 15 kişinin her biri için 2500, 2 yaralının her biri için 500, ve 1500 dolar da köyün zararına karşılık olmak üzere yoksul Afgan köylülerine toplam 40 bin dolar ödedi. ABD, Afganistan’daki operasyonlarda ölenlerin yakınlarına düzenli olarak ödemeler yapıyor ancak bunların çoğu kamuoyuna açıklanmıyor.

Star



Bu haber 449 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,659 µs