göz mü kırptı? | " /> göz mü kırptı? | "/>

En Sıcak Konular

Hamas'a göz mü kırptı?

29 Ocak 2009 08:13 tsi
Hamas'a göz mü kırptı? Ortadoğu turuna kırılgan ateşkesin gölgesinde başlayan ABD Temsilcisi Mitchell’ın Hamas’ın İsrail ile diyaloğa sokulma şansını da araştıracağı öne sürüldü. ‘Uzun süreli ve sağlam ateşkes kritik önemde’ diyen Mitchell, kalıcı ateşke

ABD Başkanı Barack Obama’nın Ortadoğu Temsilcisi George Mitchell bölge turuna İsrail’in 22 günlük saldırılarının ardından Gazze’de ateşkesin delinmesinin gölgesinde başladı. Mitchell’ın temaslarında ‘Hamas’ın İsrail ile barış diyaloğuna sokulması şansını’ da araştıracağı öne sürüldü.
Britanya’nın The Guardian gazetesi, Mitchell’ın programında Gazze’yi ziyaret veya Hamas ile doğrudan temas olmasa da ilkin kalıcı ateşkes görüşmelerine arabuluculuk eden ve Hamas’a giden dolaylı yol konumundaki Mısır’ı ziyaret ettiğine dikkat çekti. Buna göre, Mitchell Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ile Hamas’ın geniş çaplı barış görüşmelerine müdahil edilmesiyle ilgili uzun vadeli olasılıkları da ele aldı. Mısır ziyaretinde “Gazze’de ateşkesin uzun süreli ve sağlam olması kritik önemde” mesajı veren Mitchell, “ABD, bölgede kalıcı barış için enerjik çaba harcama konusunda kararlı” dedi. Ardından İsrail’e geçen Mitchell, Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Başbakan Ehud Olmert, Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, Savunma Bakanı Ehud Barak ile görüşmesinin ardından bugün de Genelkurmay Başkanı Gabi Eşkenazi, Şin Bet Başkanı Yuval Diskin ve Mossad Başkanı Meir Dagan ile bir araya gelecek. Mitchell, Olmert ile görüşmesi sonrası, Gazze’de uzun süreli ateşkesin Hamas’a silah kaçakçılığının bitmesi ve Gazze’ye ablukanın kalkmasıyla mümkün olacağını söyledi. ABD’li arabulucunun andığı sınır geçişlerinin açılmasına yönelik 2005anlaşması, İsrail’i bay pas eden tek geçiş Refah’ın Mısır ve Filistin Yönetimi güçlerince kontrolünü, Avrupalı gözlemcileri ve İsrail’in güvenlik kameralarını içeriyor. Olmert ise sınırı açmayı 2006’da kaçırılan asker Gilad Şalit’in bırakılması şartına bağladı. 

Hamas: Türk gözlemci olur

Dün Mitchell Kudüs’e vardığında, İsrail hükümeti Gazze’ye nasıl misilleme yapılacağını tartışmak için toplanmıştı. Durumun vehametine işaret babında Barak ABD ziyaretini erteledi. Önceki gün sınırdaki Kisufim geçişindeki patlamada bir İsrail askeri ölüp üçü ağır yaralanırken, İsrail askerlerinin açtığı ateşte bir Filistinli çiftçi ölmüştü. Bunun üzerine İsrail buldozer ve tanklarının Gazze’ye girerken, savaş uçakları Mısır sınırındaki tünelleri bombaladı. İsrail, önceki günkü patlamaya uzaktan kumandalı bombanın yol açtığını, bunu yerleştiren Hamas’tan kopmuş, Kaide bağlantılı Tevhid ve Cihad Tugayları militanını Han Yunus’ta vurduğunu açıkladı. Hamas da Gazze’ye giren İsrail askerlerine üç kez ateş açıp Necef Çölü’ne bir roket fırlattı.
Mitchell’a “Gazze’ye davet ediyoruz. İsrail’in yarattığı yıkımı gör” mesajı yollayan Hamas, “Ulusal birlik hükümeti kuruluncaya dek Avrupalı ve Türk gözlemcilere itirazımız yok. Ama sınırda güvenli bölgeyi kabul edemeyiz. Geçişlerin kısmi açılması da olmaz. Ablukanın kalkmasının Şalit ile bağlantısı yok.”
İsrailli örgüt Peace Now, Batı Şeria’da Yahudi yerleşimleri inşasının yüzde 60 oranında arttığını rapor etti. Yahudi yerleşimlerinde önceki yıl 800 yeni inşaat yapılırken, geçen yıl bu sayı 1257’ye çıktı.

Radikal



Bu haber 557 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,829 µs