tartışılacak açıklamalar! | " /> tartışılacak açıklamalar! | "/>

En Sıcak Konular

Ahmet Türk'ten tartışılacak açıklamalar!

29 Ocak 2009 07:56 tsi
Ahmet Türk'ten tartışılacak açıklamalar! 


Avrupa'da 'AB, Türkiye ve Kürtler'' konfesransında konuşan DTP lideri Ahmet Türk, yine tartışılacak açıklamalar yaptı.

'Kürt sorunu, Filistin'den daha büyük'


Avrupa Parlamentosu'nda (AP) Avrupa Birleşik Sol/İskandinav Yeşil Sol konfederal grubunun ev sahipliğinde düzenlenen ''AB, Türkiye ve Kürtler'' konferansında konuşan Ahmet Türk, "Türkiye'de 20 milyon Kürt yaşadığını" kaydederek, bunların yüzde 90-95'inin AB üyeliğine destek verdiğini söyledi.

AK Parti'nin 2002 yılında iktidara geldiği dönemde "küçük de olsa AB yolunda yaptığı reformları önemsediklerini" anlatan Türk, "Statükoya karşı zafer kazanmış bir partinin AB'den başka hiçbir çaresi yoktu" diyerek söz konusu reformların "benimsenmeden, çaresizlik nedeniyle yapıldığını" bildirdi.

Türk, şöyle konuştu:

"Kürt sorunu çözülmeden Türkiye'nin demokratikleşme şansı yok. Yine Kürt sorununun çözümsüzlüğü bugün militarist, bugün Türkiye'nin statükosunu belirleyen, 'cumhuriyetin sahibi biziz' diyenleri ayakta tutan bir güç olarak öne çıkıyor. Çünkü Türkiye'de evet siyasi partiler var, hükümetler var ama Türkiye'de bugüne kadar değişmeyen bir mantık var. Belli bir kesim, elit kesim, güçlü kesim, 'bu cumhuriyeti biz kurduk, siyasi partiler ve parlamento ancak belirlediğimiz sınırlar içinde siyaset yapacak' mesajını hep vermiştir, vermektedir. İşte bu elit kesimlerin gücü ve iktidarı yıkılmadığı müddetçe Türkiye'nin değişmesine imkan yok. Ama bu kesimler Kürt sorununun da çözülmesini istemiyor. Çünkü Kürt sorunu çözüldüğü zaman bu elit ve seçkin kişilerin bu ülkede yapabilecekleri fazla bir şey yok."

''Kürtlerin hiçbir zaman Türkiye'yi bölmek istemediklerini'' ileri süren Ahmet Türk, "Tam tersine Türkiye'nin bütünlüğü içinde, halkların kardeşliğini esas alarak, özgür ve eşit birlikteliğini savunan bir mantığa sahibiz. Hep bunu söyledik. Çünkü Ortadoğu'daki etnik milliyetçiliğin, mezhepsel çatışmaların bölgeye ne kadar zarar verdiğini bilen insanlarız" diye konuştu.

Projelerinin, siyasetlerinin halkların kardeşliği üzerine olduğunu söyleyen Türk şöyle devam etti:

"Projelerimiz de demokratik özerklik üzerinde şekillenmiştir. Kürtlerin kendi coğrafyasında kendilerini özgürce yönetebileceği sosyal, siyasal, ekonomik, kültürel alanlarda kendilerini ifade edebileceği bir yönetim anlaşılıyor. Türkiye'nin bütünlüğü içinde kimliğinin anayasal güvence altına alınması, anadiliyle eğitim yapma hakkı, bunlar istenmektedir. Bugün günümüz dünyasında da bunlar çok basit, meşru ve makul taleplerdir. Şimdi bunların hiçbiri yerine getirilmezken sanki Kürt sorununun çözümsüzlüğünün kaynağı Kürtlerdenmiş gibi bir yaklaşım sergileniyor."

Konuşmasında Filistin-İsrail sorununa da değinen Türk, '' Bugün Filistin-İsrail sorununun dünyayı, hepimizi, vicdanlarımızı ne kadar rahatsız ettiğini görüyoruz. Ama inanın ki Kürt sorunu bugün Filistin ve İsrail sorunundan daha büyük, daha kapsamlı'' dedi.

Eski DEP milletvekili Leyla Zana da yaptığı konuşmada "Yalnızca 24 saat yayın yapan Kürtçe bir televizyon ile sorun çözülemez. Çözüme ulaşmakta ancak katkı sağlayabilir" ifadesini kullandı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de OECD üyeleri arasında gelir dağılımı en bozuk ülkenin Türkiye olduğunu söyleyerek, Kürtlerin yoğun yaşadığı 21 ilin kişi başına düşen gelirde AB ortalamasının yüzde 12'sine karşılık geldiği görüşünü savundu.

aa



Bu haber 405 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,394 µs