Yahudi lobisine Ermenistan çalımı | " /> Yahudi lobisine Ermenistan çalımı | "/>

En Sıcak Konular

Yahudi lobisine Ermenistan çalımı

28 Ocak 2009 21:53 tsi
Yahudi lobisine Ermenistan çalımı Başbakan Erdoğan’ın İsrail’e yönelik sert eleştirileri ABD’deki Yahudi lobisini harekete geçirirken, Türkiye’ye 24 Nisan’da Kongre’ye gelecek sözde Ermeni soykırımı tasarısını aba altından gösteriyor. Buna karşın Türkiy

Başbakanlık Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu haftasonunda konuk olduğu bir televizyon programında ilginç bir açıklama yapmıştı. Davutoğlu o programda özetle şunları söylemişti: Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Ermenistan’a gitmesi o dönemde Gürcistan’da patlak veren savaşla ilintilendirildi. Ancak üzerinden zaman geçti ve açıklamamda mahzur yok. Cumhurbaşkanı Gül, Gürcistan’da savaş başlamadan önce zaten Ermenistan’a gitmeye karar vermişti. Bunun sebebi sözde Ermeni soykırımı tasarısının tekrar gündeme gelecek olmasıydı. Biz bu açılımla tasarılara karşı bir ön aldık.”

Davutoğlu’nun sözleri şöyle yorumlanabilir: Türkiye’nin Ermenistan’a yaptığı açılım sadece Kafkaslar ve bölgemize barış, huzur getireceği için yapılmadı. Aynı zamanda bu adım sözde Ermeni tasarısını ülke parlamentolarına dayatmaya çalışan diasporaya da vurulmuş bir darbeydi.

Obama’nın ABD’de başkan olduğu şu günlerde, 24 Nisan yaklaşırken Türkiye yeniden sözde Ermeni soykırımı tasarıyla baskı altına alınmaya çalışıyor. Üstelik bunu yapan sadece Ermeni diasporası değil. Artık ABD’deki Yahudi lobisinin bir kısmı da, geçtiğimiz günlerde Başbakan Erdoğan’a gönderilen mektupta ve basında çıkan haberlerde de görüldüğü gibi, Ermeni soykırımı tasarısını Türkiye’ye karşı sopa olarak kullanmaya kararlı görünüyor. Bunun görünür sebebi 22 gün süren ve 1330 kişinin yaşamına mal olan Gazze operasyonuna Başbakan Erdoğan’ın verdiği sert tepki.

Ancak anlaşılan Türkiye ABD’deki Yahudi lobisinin bir kısmının Ermeni tasarısı ile ilgili adımına yine diplomasiyle karşılık veriyor. Ankara, Erivan’la ilişkileri yumuşatarak hem diasporanın elini kolunu bağlaya çalışıyor, hem de artık Yahudi lobisinin de bir kısmının destekleme kararı aldığı tasarı ile ilgili ABD yönetimine “biz barış istiyor ve barışçıl adımlar atıyoruz. Bölgenin çıkarı için adımlarımızı güçleştirecek tasarıları engelleyin” mesajı veriyor.

Başbakan Erdoğan, Yahudi lobisinin baskısının arttığı günlerde bu politikayı Davos’ta uyguladı. Zira Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’a göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yarın bir görüşme gerçekleşecek. Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan, Başbakan Erdoğan ile ''bugün değil, ama yarın görüşebileceklerini'' söyledi. Ermenistan cumhurbaşkanı ''Görüşmeyi olumlu bir adım olarak değerlendiriyorum'' dedi.

Öte yandan Dışişleri Bakanı Ali Babacan da, Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbantyan ile bir görüşme yaptı. Ermenistan ile devam eden bir sürecin olduğunu ifade eden Babacan, somut şeyler olduğunda bunların açıklanacağını belirti. Babacan, Ermenistan-Türkiye milli maçından bu yana Nalbantyan ile 5-6 kez görüştüklerini belirterek, ''Geçtiğimiz 24 saat içerisinde Davos'ta Nalbantyan ile bir temasımız oldu. Burada tekrar buluşacağız'' dedi.

İyibilgi.com



Bu haber 1,282 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,823 µs