En Sıcak Konular

Operasyon operasyonu doğurdu

28 Ocak 2009 19:59 tsi
İzmir'in Buca ilçesinde ''Arı Kovanı'' adı verilen ve Belediye Başkanı Cemil Şeboy'un da aralarında bulunduğu kişilere yönelik operasyonun geçen yıl Temmuz ayında Kaynaklar beldesinde gerçekleştirilen operasyon sırasında Belediye Başkanı Mustafa Kar

Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Murat Gök'ün Kaynaklar'daki operasyona ilişkin 350 sayfayı bulan iddianamesinde, ''Arı Kovanı'' adlı operasyonla gözaltına alınıp tutuklanan Buca Belediye Başkanı Cemil Şeboy'un da adı geçiyor.

İddianamede, Kaynaklar Belediye Başkanı Mustafa Karagülmez'in makamında ''mağdur müşteki'' konumunda ifade veren Arslan İ. tarafından hazırlandığı belirtilen klasör ele geçirildiği kaydedildi.

Klasörün Belediye Başkanı Cemil Şeboy'un Buca Belediyesinde yolsuzluklar yaptığına dair İçişleri Bakanlığı ve Valilik makamına yazılan yazılar ile konuya dair belgeleri içerdiği öne sürüldü.

Klasörde Buca Tıp Merkezi'yle ilgili imar ve benzeri yolsuzluklara ilişkin başvuruların yer aldığı ancak bu şikayetler için Vali Yardımcısı H.P'nin örtbas niteliğinde işlemler yaptığı, Vali Yardımcısı H.P'nin savcılığa ''Bize gelen her şikayet araştırılır. Bu konu da araştırılmıştır'' diye yanıt verdiği belirtildi.

ŞEBOY'UN OTOMOBİLİYLE EZME GİRİŞİMİ

İddianamede, mağdur şikayetçilerin ayrıntılı ifadelerine yer verildi.

Mağdur müşteki sıfatıyla ifadesi alınan Çetin Altan Dedeoğlu'nun, babasına ait 50 dönüm tarlanın örgüt üyelerince dolandırılarak ellerinden alındığını öne sürdüğü belirtildi.

Dedeoğlu'nun, söz konusu tarlaya Kaynaklar Konakları adı altında 70 villa yapıldığını, bu villalardan birinin Kaynaklar Belediye Başkanı Mustafa Karagülmez'e, diğerinin Karagülmez ile hareket ettiği kaydedilen Tahsin D'ye, diğerinin Buca Belediye Başkanı Cemil Şeboy'a ait olduğunu iddia ettiği belirtildi.

Karagülmez'e yakın olduğu belirtilen ve Kaynaklar'da market işleten Suat Ş'nin kendisini ''Babanın tarlalarını geri almak için uğraşırken sevdiklerine zarar gelmesin'' diyerek tehdit ettiğini öne süren Dedeoğlu'nun şu sözleri iddianamede yer aldı:

''Bu olaydan yaklaşık bir hafta sonra Karabağlar'da 629. Sokak'ta bulunan dükkanımın önünde beklerken karşı şeritte devam eden Cemil Şeboy'un kendisinin olduğunu bildiğim aracıyla bana çarpmak ve öldürmek amacıyla arabayı üzerime sürdüğünü fark ettim. Kendimi dükkanının içine attım. Ölümden zor kurtuldum. Bu şahsın ve çevresindekilerin beni öldürmesinden korktuğum için kimseye gidip şikayet bile edemedim.''

EŞİNE TECAVÜZ EDİLDİ BOŞANMAK ZORUNDA KALDI

Dedeoğlu'nun eşinin örgüt üyelerince taciz edildiğini, bu nedenle boşanmak zorunda kaldığını öne sürdüğü, bölgede tecavüz olaylarının yaşandığını ancak bu olayların örgütün kolluk içinde yer alan unsurlarınca örtbas edildiğini iddia ettiği belirtildi.

OPERASYON

Kaynaklar belediyesindeki kimi ihaleler ve işlemlerde yolsuzluk yapıldığı yönündeki ihbar üzerine İzmir Jandarma Komutanlığı ekiplerince 6 aylık teknik izleme ve delillerin toplanmasının ardından, geçen yılın temmuz ayında operasyon düzenlenmişti.

Operasyonda, Kaynaklar Belediye Başkanı Mustafa Karagülmez, Buca Jandarma Komutanı Musa S, belediye çalışanlarının da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alınmıştı.

Aramada ihale dosyaları, encümen kararları ve imar planlarının da aralarında bulunduğu binlerce sayfalık evrak ve bilgisayar dokümanına el konularak inceleme başlatılmıştı.

Zanlıların ''suç işlemek maksadıyla örgüt kurma, ihaleye fesat karıştırma, irtikap, zimmet, rüşvet, orman kanununa muhalefet, resmi belgeyi bozma, tehdit, hakaret'' iddialarıyla suçlandığı bildirilmişti.

Belediye başkanı hakkında, farklı kurumlara 300'ü aşkın şikayette bulunulduğu belirlenmiş, operasyon kapsamında İzmir Valiliği ve Buca Kaymakamlığında görevli 6 kişi gözaltına alınmış, aralarında Kaynaklar Belediye Başkanı'nın da bulunduğu 19 kişi tutuklanmıştı.

Operasyonda ''görevi ihmal'' iddiasıyla İzmir Vali Yardımcısı ile bir kaymakamın savcılıkta ifadeleri alınmış, bu kişiler sevk edildikleri mahkemece serbest bırakılmıştı. Operasyon kapsamında eski İzmir Jandarma Alay Komutanı Kıdemli Albay Ş.D. de savcılıkta ifade vermişti.

Tutuklanan zanlılardan Kaynaklar Belediyesi Hesap İşleri Müdürü Ş.E, kalp krizi geçirerek cezaevinde vefat etmişti.

Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Murat Gök'ün, Buca ilçesi Kaynaklar beldesinde geçen yıl Temmuz ayında düzenlenen operasyona ilişkin aralarında vali yardımcısı, kaymakam, belediye başkanı ve kamu görevlilerinin de bulunduğu 55 sanık hakkında hazırladığı iddianame İzmir 10. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilmişti.

A.A.



Bu haber 991 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,843 µs