En Sıcak Konular

İşte hükümetin kriz önlemleri paketi

28 Ocak 2009 18:59 tsi
5 önemli başlık altında toplanan kriz tedbirlerinde, vergi indiriminden, fonların Türkiye'ye çekilmesine kadar önemli adımlar atılıyor. Rahim Ak'ın haberi...

Bakanlar Kurulu’nda kabul edilen Gelir Vergisi Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanuna son anda fabrikasını Doğu’ya taşıyan tekstil, konfeksiyon ve deri işletmelerinin kurumlar vergisi yüzde 5’e indiriliyor. Bölgeye giden işletmelerin çalışanları da aynı oranda vergiye tabi olacak. Yani yüzde 5 vergi ödeyecek. Kanunla aynı zamanda  ücretlerin vergilendirilmesinde asgari geçim indirimi uygulandıktan sonra, varsa teşvik amaçlı  diğer indirim ve istisnaların da dikkate alınacağı yasalaştırılacağı için çalışanlar özellikle asgari ücretliler gelir vergisi ödemeyecek.


100 KİŞİ ÇALIŞTIRMA ZORUNLU

Kanunla tekstil, konfeksiyon ve hazır giyim, deri ve deri mamulleri sektörlerinde faaliyette bulunanlardan üretim tesislerini 2010 yılı sonuna kadar kadar 32/A maddesine göre Bakanlar Kurulunca belirlenen 4 üncü grup illere nakleden ve asgari 100 kişilik istihdam sağlayan mükelleflerin, bu illerdeki işletmelerinden sağladıkları kazançlar için  nakil tarihini izleyen hesap döneminden itibaren beş yıl süreyle kurumlar vergisi oranını yüzde beş olarak uygulatmaya Bakanlar Kurulu yetkili kılındı. Bu madde hükmünden gelir vergisi mükellefleri de yararlandırılacak.

2- Londra’yla ortak metal borsası kuruluyor

Ortadoğu ve Doğu Avrupa’daki metallerin vergisiz olarak işlem göreceği ve Londra Metal Borsası ile birlikte çalışacak metal borsası benzeri bir serbest bölge kuruluyor.
Hükümet özellikle demir, çelik ve bakır gibi metallerin Ortadoğu ve Doğu Avrupa’da borsası olmadığı için Türkiye’yi bölgenin metal borsası üssü yapmak için yeni kanun çıkarıyor. Hükümetin çıkardığı ve 30 yaş üstü araçların vergisinin sıfırlanmasıyla gündeme gelen yeni kanuni düzenleme ile kurulan ‘Yetkili antrepolar’ bölgedeki metallerin gelip fiziki olarak saklanacağı ve buradaki metaller üzerinden çıkarılacak değerli kağıtların vergisiz olarak alınıp satılmasına imkan sağlayan serbest bölgeler olacak. Böylece hem hammadde üreticisi Rusya, Ukrayna ve Türk Cumhuriyetler hem de bu ürünleri tüketen Körfez ülkeleri ve Avrupa arasında köprü olunacak. Demir, çelik, bakır, alüminyum gibi emitalar bölge ülkelerde üretilip Türkiye’de kurulu antrepolara gelecek. Bu emtialar üzerinden çıkarılan kağıtlar vadeli olarak hem Türkiye hem de bölge ülkelerinde vergisiz olarak alınıp satılacak. Bu ürünler yurtdışına satıldığında vergi alınmayacak. Sadece yurtiçine girerse KDV tahsil edilecek. Böylece Türkiye bölgenin hammadde ticareti üssü olmayı hedefliyor.  

Antrepolarda saklanan ve kağıtları alınıp satılan ürünler başta Londra Metal Borsası olmak üzere teşkilatlanmış borsalarda işlem gören ürünler olacak. Fiyat oluşumu Londra’yı takip edecek ancak bölgenin kendisine has durumlar nedeniyle kimi zaman fiyat Londra’nın altında veya üstünde olacağı için uluslar arası işlemlere de konu olabilecek.
Yeni kanuna göre antrepodaki malın teslimi yurt dışındaki bir müşteriye veya bir serbest bölgedeki alıcıya ya da yetkili gümrük antreposu işleticisine yapılacak. Yetkili gümrük antrepoları ile buralarda düzenlenmesi zorunlu belgeleri belirlemeye, konulacak malın cinsi ve miktarı ile bunların antrepoda bekleme sürelerine ilişkin olarak sınırlama getirmeye, Gümrük Müsteşarlığının görüşü alınmak suretiyle Maliye Bakanlığı yetkili kılındı. Yetkili gümrük antrepolarının işleyişine ilişkin olarak kurallara uyulmaması halinde ziyaa uğratılan vergi, buna ilişkin olarak kesilecek ceza ve hesaplanacak gecikme faizinin ödenmesinden katma değer vergisi iadesi alanla birlikte antrepo işleticisi de müteselsilen sorumlu olacak. İngiltere’de bu tür şirketlere sıkıntı çıkmış biz de alternatif olmak için böyle bir düzenleme yaptık.

 3-Fonları da Lonrda’nın elinden alacak ikinci düzenleme

Hükümet ayrıca aynı kanunla portföy yönetim şirketlerinin vergiden muaf tutularak uluslar arası fonların Türkiye’yi üs seçmeleri sağlanmaya çalışılıyor. Edinilen bilgilere göre hükümet İngiltere’de fonlarla ilgili vergisel sorunlar çıktığı için Londra’ya alternatif olmak amacıyla bu yasayı çıkardı. Yasa ile fonlardan, katılımcıları ya da kurucuları tam mükellef gerçek kişi veya kurum olmayanların portföylerini yöneten ve Sermaye Piyasası Kurulunun izniyle kurulan portföy yönetim şirketleri, bu fonların iş merkezi olarak değerlendirilmeyerek, daimi temsilcilik olarak sayılacak.


4-200 milyon liranın üzerindeki yatırımda vergi iadesi geliyor

Kriz önlemleri doğrultusunda 200 milyon TL ve üzeri yatırımlarda alınan makine ve teçhizatın KDV’si geri iade edilecek. Hükümet Gelir Vergisi ve bazı kanunlarda değişiklik öngören yasa ile 200 milyon lira ve üzerindeki yatırımlarda makine ve teçhizat alımlarına KDV istisnası getirdi. Kanunun yürürlük tarihinden itibaren 2011 yılı sonuna kadar  tamamlanmak üzere projelendirilen ve toplam proje bedeli içerisinde en az 200 milyon Türk Lirası tutarında makine ve teçhizat alımı öngörülen yatırımlarda yeni makine ve teçhizatın teslim veya ithalinde ödenen katma değer vergisi, yatırımcı mükellefe üç aylık dönemler itibarıyla Maliye Bakanlığınca iade edilecek. Gerçekleşen yatırımın öngörülen şartları taşımaması halinde iade edilen vergi, Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre vergi ziyaı cezası uygulanmak suretiyle yatırımcı mükellef adına tarh edilecek. İade edilen vergiler ile vergi cezalarında zamanaşımı, verginin tarhını veya cezanın kesilmesini gerektiren durumun ortaya çıktığı tarihi takip eden takvim yılı başından itibaren başlayacak.

5-KDV iadesi kolaylaştı

Kanunla ayrıca yılı içinde mahsuben iade edilemeyen vergi izleyen yıl içinde talep edilmesi şartıyla nakden veya mükellefin borçlarına mahsuben iade edilecek. Böylece özellikle Katma Değer Vergisi iadeleri artık yapılabilecek.
Bakanlar Kurulu, vergi nispeti indirilen mal ve hizmet grupları ile sektörler itibarıyla, iade hakkını kısmen veya  tamamen  kaldırmaya; Maliye Bakanlığı, bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkili kılındı.

HaberTürk



Bu haber 627 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,751 µs